7 sfaturi pentru a-i învăța pe copii să consume responsabil
Scris și verificat de psihologul Elena Sanz
Copiii sunt îngropați în munți de jucării și cadouri. În orice magazin sau supermarket, vedem copii care fac crize de furie pentru a primi anumite lucruri. Adevărul este că nu îi putem învinovăți: trăim într-o societate consumeristă și a-i învăța pe copii să consume responsabil este sarcina adulților.
Este firesc ca cei mici să ceară și să-și dorească diverse haine, jucării, jocuri și obiective. Suntem expuși unui bombardament constant al reclamelor, iar creierul imatur este mai puțin capabil să filtreze acești stimuli și să-și controleze impulsurile.
Asta nu înseamnă că trebuie să le dăm copiilor tot ce ne cer. Ideal este să găsim un echilibru și să-i educăm în spiritul consumului responsabil. Vă arătăm cum să o faceți!
Ce este consumul responsabil?
Consumul responsabil nu se realizează pe baza impulsurilor, ci a conștientizării. Cu alte cuvinte, înainte de a cumpăra orice produs sau serviciu, trebuie să luăm în considerare calitatea, funcția, etica și alte variabile.
În general, consumul responsabil este asociat cu următoarele:
- Utilitate: achiziționați acele produse sau servicii utile și valoroase. Evitați consumul excesiv și impulsiv.
- Etică: respectați valorile personale atunci când faceți o anumită achiziție.
- Mediul înconjurător: consumul responsabil este cel care contribuie la îngrijirea mediului și la garantarea durabilității resurselor naturale.
- Solidaritate: țineți cont de condițiile de muncă ale celor implicați în realizarea produsului sau oferirea serviciului.
De ce să încurajăm consumul responsabil la copii?
Consumul responsabil trebuie învățat încă din copilărie. Copiii sunt generațiile viitorului și trebuie să învețe de mici să aibă grijă de planetă și de semenii lor. Consumerismul dăunează mult copiilor. Dacă perpetuăm consumerismul, copiii se vor compara mereu cu ceilalți și se vor simți inferiori.
De asemenea, le va fi foarte greu să învețe să tolereze frustrarea și să dobândească valori precum efortul sau răbdarea. Din toate aceste motive, a-i învăța pe copii să consume responsabil este o sarcină foarte importantă pentru părinți.
7 sfaturi pentru a-i învăța pe copii să consume responsabil
Iată câteva idei care vă vor ajuta să atingeți acest obiectiv:
1. Reduceți consumul de servicii la domiciliu
Stingerea luminilor la ieșirea din camere, închiderea robinetului în timpul perierii dinților sau dușurile în loc de băi lungi sunt obiceiuri simple pe care copiii le pot învăța. Acestea încurajează consumul responsabil de resurse în interiorul căminului.
2. Discutați despre reciclare
A-i învăța pe copii să recicleze este esențial. Acest lucru se realizează și în școli, dar reciclarea trebuie încurajată și consolidată în nucleul familial.
Puteți concepe jocuri în care copiii trebuie să pună fiecare deșeu și ambalaj în locul corespunzător pentru a câștiga puncte sau recompense.
Descoperiți: 12 trucuri pentru reciclarea sticlelor de plastic
3. Încurajați reutilizarea
A oferi o a doua viață obiectelor vechi este o lecție eficientă. Lucrați împreună cu obiecte reciclate. Este o activitate distractivă. În plus, insuflă importanța reutilizării resurselor.
4. Stabiliți o alocație
Este important să-i învățăm pe copii valoarea banilor și gestionarea acestora. În acest sens, li se poate atribui o mică alocație săptămânală sau lunară pe care să o cheltuiască așa cum doresc. Este o modalitate de a învăța să investească bani în mod inteligent și conștient.
5. Învățați-i să gândească înainte să cumpere
Ori de câte ori copilul vrea să cumpere un produs, el trebuie să se gândească dacă are nevoie de el. „Pentru ce vrei acest obiect, la ce folosește, unde îl vei păstra, când îl vei folosi, ai deja ceva asemănător?”. Toate aceste întrebări îl pot ajuta pe copil să devină conștient și să nu facă achiziții din impuls.
6. Nu cedați capriciilor
Părinții ar trebui să fie un exemplu și un ghid în ceea ce privește consumul responsabil. Este important ca aceștia să fie fermi. Este foarte tentant să cedați capriciilor copilului atunci când are o criză de furie în public, dar trebuie să impuneți limite.
Descoperiți: 5 tipuri de reciclare care nu se demodează niciodată
7. Separați emoțiile de consum
Este esențial ca cei mici să știe să separe emoțiile de la o vârstă foarte fragedă. Părinții ar trebui să evite să ofere diverse produse ca recompensă pentru un comportament bun sau ca o consolare pentru emoțiile negative.
De asemenea, nu trebuie să facă greșeala de a acoperi vina cu daruri materiale. De multe ori, simțim că nu dedicăm suficient timp copiilor și încercăm să suplinim lipsa cu obiecte, dar acest lucru nu este pozitiv sau sănătos.
Consumul responsabil îi învață pe copii să prețuiască imaterialul
Ne dorim ca cei mici să învețe să-și controleze impulsul de a consuma și să înțeleagă că cele mai valoroase lucruri nu pot fi cumpărate cu bani. Natura și toate ființele ei, oamenii dragi, fericirea de zi cu zi… sunt bunuri intangibile cu o valoare incalculabilă. Să-i învățăm pe copii să le acorde importanța pe care o merită!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- de Sola, J., Rubio, G., & Rodríguez, F. (2013). La impulsividad:¿Antesala de las adicciones comportamentales?. Salud y drogas , 13 (2), 145-155.
- Lozano, A., & Ostrosky, F. (2011). Desarrollo de las Funciones Ejecutivas y de la Corteza Prefrontal. Revista Neuropsicología, Neuropsiquiatría y Neurociencias, 11(1), 159-172.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.