4 sfaturi pentru a păstra brânza proaspătă mai mult timp
 

4 sfaturi pentru a păstra brânza proaspătă mai mult timp

Pentru a conserva în mod corespunzător brânza proaspătă, va trebui să folosiți o serie de strategii care să reducă dezvoltarea bacteriilor patogene.
4 sfaturi pentru a păstra brânza proaspătă mai mult timp
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Depozitarea corectă a brânzei proaspete este esențială pentru a crește durata de valabilitate a acesteia. Mulți oameni nu aplică metode adecvate, iar produsul se strică mai repede și riscul microbiologic crește. În plus, anumite persoane, precum gravidele, ar trebui să evite consumul acestui aliment. Mai jos, vă vom oferi cele mai bune sfaturi pentru a păstra brânza proaspătă mai mult timp!

Aportul de lactate, ca regulă generală, este foarte recomandat pentru sănătate. Aceste produse oferă o cantitate mare de proteine cu valoare biologică ridicată și minerale esențiale, cum ar fi calciul. Prezența lor în alimentație este legată de sănătate și ajută la evitarea deficitelor ce pot compromite funcționarea organismului.

Cum putem păstra brânza proaspătă mai mult timp?

Trucuri pentru a păstra brânza proaspătă în funcție de tip

În continuare, vom prezenta o serie de trucuri pentru a păstra în mod corespunzător brânza proaspătă. Rețineți că, uneori, în acest aliment se pot dezvolta bacterii patogene, ceea ce poate provoca leziuni ale sistemului digestiv.

Este important să controlați temperatura

Brânza este un produs care conține anumite microorganisme. Cele mai multe dintre ele sunt benefice și, prin urmare, supraviețuirea lor trebuie asigurată. Din acest motiv, trebuie păstrată mereu în frigider, într-un mediu rece care să permită supraviețuirea bacteriilor benefice.

De fapt, brânza proaspătă se păstrează cel mai bine între 4 și 8 grade. Prin urmare, trebuie păstrată în cea mai înaltă zonă a frigiderului. Brânzeturile mai tari cu timpi lungi de maturare se păstrează cel mai bine la temperaturi mai ridicate, în jur de 8 până la 12 grade. În acest caz, puneți brânza sertarele frigiderului.

Totuși, cu câteva minute înainte de a consuma brânza, este recomandat să o scoateți și să o lăsați la temperatura camerei pentru a vă bucura din plin de aroma și caracteristicile sale organoleptice. Bucata rămasă trebuie învelită în folie de plastic sau aluminiu și pusă înapoi în frigider.

Ambalarea este esențială

Dacă scopul este păstrarea alimentelor în stare perfectă, există un truc mult mai bun decât învelirea brânzei în folie de plastic. Puneți o bucată de prosop de hârtie într-un recipient etanș. Pe ea, puneți bucata de brânză proaspătă, astfel încât lichidul care se scurge să fie absorbit. Acoperiți recipientul și puneți-l în frigider.

În cazul în care optați pentru aceasta alternativă, trebuie să schimbați zilnic hârtia. În caz contrar, în interiorul recipientului etanș pot apărea mirosuri care ulterior vor ajunge în brânză. Atât timp cât veți folosi această bună practică de igienă, calitatea brânzei va fi excelentă.

Folosiți hârtie de copt pentru brânza moale

Atunci când intenția este de a păstra brânza moale în cel mai bun mod posibil, folosiți hârtie de copt pentru a o înveli. Datorită profilului său microperforat, va permite alimentelor să respire, prevenind uscarea. Desigur, veți pune brânza în frigider pentru a preveni dezvoltarea microbiologică a agenților patogeni.

Uleiul de măsline este un mediu bun pentru conservare

Nu se poate vorbi despre modalități de conservare a brânzei proaspete fără a menționa opțiunea de a o pune în ulei de măsline. În acest caz, proprietățile organoleptice ale alimentului vor varia, la fel și valoarea sa nutritivă. Conținutul de acizi grași omega 3 crește, compuși cu potențial antiinflamator demonstrat științific.

Ideal este să puneți uleiul de măsline extravirgin într-un borcan de sticlă și să tăiați brânza cubulețe. Puneți cubulețele în ulei și închideți borcanul. Adăugați condimente în ulei pentru a obține arome diferite. Oregano este unul dintre cele mai utilizate condimente. De asemenea, este o sursă de calciu.

Beneficiile brânzei proaspete

Baton de brânză proaspătă
Brânza proaspătă este o sursă de proteine de înaltă calitate.

Brânza proaspătă oferă proteine de cea mai înaltă calitate. Acești nutrienți sunt esențiali pentru a preveni dezvoltarea unor patologii complexe, cum ar fi sarcopenia, așa cum arată o investigație publicată în revista BioMed Research International.

Acest aliment conține o doză mare de calciu, un mineral esențial necesar menținerii sănătății structurale. Calciul este una dintre componentele majore ale oaselor. Consumul acestuia în cantități adecvate este legat de un risc mai mic de a suferi de probleme precum osteoporoza. Este esențial să menținem și nivelul de vitamina D în intervale optime, potrivit unui studiu publicat în Frontiers of Hormone Research.

Nu există o alternativă mai bună decât expunerea la lumina soarelui în mod regulat. Prin intermediul radiațiilor, este stimulata producția endogenă de nutrient, care ulterior se acumulează în țesutul adipos datorită naturii sale liposolubile.

A păstra brânza proaspătă corect este esențial pentru sănătate

După cum ați văzut, există o serie de sfaturi pe care le puteți pune în practică pentru a păstra mai bine brânza proaspătă. Acest lucru va împiedica alimentul să-și piardă caracteristicile organoleptice, iar calitatea sa va rămâne ridicată.

Includerea brânzei în alimentație este benefică pentru sănătate, atât timp cât varietatea și echilibrul dietei sunt garantate. Este crucial să evităm deficitele de nutrienți esențiali, ce pot influența negativ mediul intern.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001
  • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435
  • Goltzman, D., Mannstadt, M., & Marcocci, C. (2018). Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Frontiers of hormone research50, 1–13. https://doi.org/10.1159/000486060

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.