Logo image
Logo image

7 sfaturi pentru a preveni parodontita

7 minute
Boala parodontală poate avea consecințe grave atât asupra sănătății orale, cât și asupra sănătății generale. Descoperiți câteva strategii pentru a preveni apariția parodontitei!
7 sfaturi pentru a preveni parodontita
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Sănătatea bucală înseamnă mai mult decât a nu avea carii și a afișa un zâmbet luminos. Gingiile merită și ele îngrijire. Mai jos, vă vom oferi cele mai bune sfaturi pentru a preveni parodontita!

Boala parodontală este o patologie foarte frecventă; prevalența sa crește pe măsură ce îmbătrânim. De multe ori, dezvoltarea sa este progresivă, lentă și tăcută, așadar nu o pot identifica la timp.

Dacă nu este tratată la timp, poate duce la pierderea dinților, cu consecințe negative asupra vorbirii, hrănirii, aspectului și sănătății generale. De fapt, această infecție orală crește riscul altor boli sistemice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. De asemenea, este asociată cu complicații în timpul sarcinii. Cum să o prevenim?

Ce este parodontita?

Parodontita, cunoscută și sub denumirea de „boală parodontală” sau „pioree”, este o infecție bacteriană a țesuturilor de susținere a dinților. Aceasta compromite structuri precum gingiile, cimentul care acoperă rădăcinile dentare, ligamentul parodontal și osul alveolar, care sunt responsabile de menținerea elementelor dentare fixe.

Inflamația gingiilor sau gingivita apare la începutul bolii. Este un răspuns defensiv al organismului la prezența și acumularea plăcii bacteriene și a tartrului care irită structura. Țesutul gingival devine roșu intens, se umflă, doare și sângerează ușor.

Dacă gingivita nu este tratată, inflamația se intensifică și bacteriile ajung în zonele mai profunde, ducând la o infecție a structurilor de susținere. Apar pungi parodontale. În plus, distrugerea ligamentului parodontal și a osului provoacă slăbirea dinților și chiar pierderea acestora.

Acest lucru cauzează probleme la mestecat și vorbire. Se constată o deteriorare a aspectului zâmbetului, care duce la o stimă de sine scăzută și la abandonarea activităților sociale.

Alte complicații asociate sunt următoarele:

  • Diabet
  • Boli de inimă
  • Boli neurodegenerative
  • Probleme în timpul sarcinii, cum ar fi travaliul prematur și nașterea copiilor cu greutate mică
Some figure
Acumularea plăcii bacteriene și a tartrului duce la complicații precum boala parodontală.

Simptomele parodontitei

Detectarea precoce a manifestărilor parodontitei facilitează diagnosticul și tratamentul acesteia. Unele dintre simptomele sale sunt următoarele:

  • Gingii roșii și umflate
  • Sângerarea gingiilor la periaj sau spontan
  • Respirație urât mirositoare permanentă
  • Gust neplăcut
  • Sensibilitate
  • Durere la mestecat
  • Mobilitatea dinților sau dinți slăbiți
  • Retracția gingiilor sau a dinților cu coroane mai lungi

Apariția acestor simptome nu are peste noapte, ci mai degrabă treptat. Solicitați un tratament stomatologic pentru a evita consecințele grave ale acestei tulburări.

Cauzele parodontitei

Parodontita este cauzată de acumularea plăcii bacteriene de-a lungul și sub linia gingiei. Acest film de bacterii și resturi alimentare se lipește de suprafețele bucale; dacă nu este îndepărtat printr-o igienă adecvată, se poate calcifica, ducând la tartru dentar.

Tartrul apare ca un nisip dur, aspru, care poate fi albicios, gălbui sau maro. Se acumulează din ce în ce mai adânc, provoacă pungi parodontale și afectează țesuturile de susținere a dintelui.

Trebuie să știți că, spre deosebire de placa bacteriană, tartrul nu poate fi îndepărtat prin periaj dentar. Este necesară o curățare profesională pentru a îndepărta toate depunerile.

Factorii care predispun la această afecțiune sunt următorii:

  • Igienă dentară deficitară sau inadecvată
  • Lipsa controalelor și a curățărilor dentare regulate
  • Consumul de tutun
  • Bolile sistemice care sporesc deteriorarea țesuturilor de susținere, cum ar fi diabetul și osteoporoza
  • Modificările hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii și menopauzei
  • Problemele nutriționale, cum ar fi obezitatea și deficitul de vitamina C
  • Utilizarea anumitor medicamente, în special a celor care provoacă uscăciunea gurii
  • Factorii genetici
  • Problemele de imunitate, cum ar fi leucemia, HIV/SIDA sau tratamentele pentru cancer

7 sfaturi pentru a preveni parodontita

În ciuda agresivității patologiei, există câteva măsuri simple care contribuie la prevenirea ei. Iată 7 recomandări cheie:

1. Spălați-vă corect pe dinți

Periajul dentar corect și frecvent este una dintre cele mai simple și mai eficiente metode de a preveni parodontoza. Periajul ajută la eliminarea acumulărilor de placă bacteriană.

Periajul dentar trebuie făcut de cel puțin două ori pe zi și, dacă este posibil, după fiecare masă. Trebuie folosită o periuță cu peri moi. Igienizați toate fețele și părțile laterale ale dinților. În plus, este necesară și curățarea limbii.

Pentru ca periuța de dinți să își facă treaba, trebuie să fie în stare bună. Din acest motiv, este indicat să o schimbați la fiecare 3 luni sau mai devreme dacă perii sunt deteriorați. La unii pacienți, utilizarea unei periuțe de dinți electrice poate ajuta la controlul plăcii dentare.

2. Folosiși ață dentară

Pentru a preveni parodontoza, este necesar să includeți folosirea aței dentare în rutina de igienă orală cel puțin o dată pe zi. Trecerea aței dentare printre dinți ajută la eliminarea plăcii bacteriene și a resturilor de mâncare.

Irigatoarele dentare și periuțele interproximale pot fi, de asemenea, folosite pentru a igieniza aceste zone greu accesibile. În ciuda efectuării unui periaj corect al dinților și al gingiilor, dacă nu folosiți ață dentară, igiena este incompletă.

Descoperiți: Durerea de dinți: 6 cauze frecvente

3. Alegeți pasta de dinți potrivită

Există o mare varietate de pastă de dinți. Găsirea celei potrivite pentru nevoile particulare poate fi o provocare.

Pentru a alege pasta de dinți corectă și pentru a preveni parodontoza, cel mai bine este să cereți sfatul stomatologului.

Dacă nu aveți o nevoie anume, este important să alegeți o pastă de dinți care conține fluor. În plus, este important să căutați un produs care are sigiliul de aprobare al unei entități stomatologice recunoscute, cum ar fi ADA.

În cazuri particulare, medicul dentist poate recomanda produse cu ingrediente specifice pentru a reduce formarea tartrului, a trata sensibilitatea, a reduce bacteriile sau a limita inflamația. Respectați recomandările medicului.

4. Folosiți apă de gură

Deși utilizarea apei este asociată cu o senzație de gură curată și respirație proaspătă, funcția sa depășește aceste efecte plăcute. Apa de gură ajută la reducerea plăcii bacteriene și a formării tartrului; prin urmare, poate să prevină parodontoza.

Este o metodă care completează igiena dentară. În niciun caz nu înlocuiește folosirea periuței de dinți și a aței dentare, ci mai degrabă îmbunătățește rezultatele.

Trebuie să știți că există ape de gură cu ingrediente specifice, care sunt folosite pentru a reduce simptomele bolii parodontale. De fapt, ele sunt folosite ca parte a tratamentului.

5. Vizitați regulat medicul dentist

Controalele regulate la dentist și curățările profesionale sunt o altă modalitate de a preveni parodontoza. Medicul dentist poate detecta primele simptome ale gingivitei și ale bolii parodontale.

Din acest motiv, consultul regulat ajută la controlul stării generale a gurii și la depistarea precoce a oricăror probleme. Ca în majoritatea bolilor, cu cât pioreea este diagnosticată mai devreme, cu atât tratamentul este mai simplu și prognosticul mai bun.

Vizitarea medicului stomatolog la fiecare 6 luni – sau mai des – va permite rezolvarea oricărui inconvenient care ar putea apărea. Atunci când este necesar, medicul stomatolog va efectua o curățare profesională pentru a îndepărta depunerile de placă bacteriană și tartrul dentar. În general, curățările sunt efectuate la fiecare 6 sau 12 luni, în funcție de condițiile bucale ale fiecărui pacient.

Some figure
Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt esențiale pentru a avea grijă de sănătatea orală și pentru a preveni bolile dentare.

6. Nu mai fumați

A scăpa de obiceiul de a fuma aduce multiple beneficii sănătății. La nivel oral, este o modalitate de a reduce riscul de cancer bucal, de a îmbunătăți respirația, de a evita uscăciunea și, desigur, de a preveni parodontoza.

Fumatul slăbește sistemul imunitar. De asemenea, odată ce apar leziuni tisulare, vindecarea este mai lentă și mai dificilă.

Descoperiți: Produse naturale pentru albirea dinților acasă

7. Aveți grijă de sănătatea generală

Multe patologii sistemice sunt legate de sănătatea orală. Boli precum diabetul, osteoporoza sau tulburările neurodegenerative, de exemplu, pot agrava parodontoza.

Controalele regulate sunt o modalitate de a avea grijă de sănătatea generală. În cazul în care suferiți de o afecțiune cronică, administrarea medicamentelor prescrise va ajuta la evitarea complicațiilor pe care le provoacă tulburările sistemice.

Concluzie: sfaturi pentru a preveni parodontita

Boala parodontală este o afecțiune orală foarte frecventă. Consecințele sale nu afectează doar gura și funcțiile acesteia, ci și sănătatea, stima de sine și calitatea vieții.

Nimeni nu vrea să aibă de-a face cu sângerarea gingiilor, respirația urât mirositoare sau pierderea dinților. Din acest motiv, prevenirea parodontitei este de mare importanță. Prin urmare, aceste sfaturi merită aplicate pentru a vă menține dinții și gingiile sănătoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sahni, V., & Gupta, S. (2020). COVID-19 & Periodontitis: The cytokine connection. Medical hypotheses144, 109908.
  • Gupta, S., Mohindra, R., Singla, M., Khera, S., Sahni, V., Kanta, P., … & Räisänen, I. (2021). The clinical association between Periodontitis and COVID-19. Clinical Oral Investigations, 1-14.
  • Hernández-Vigueras, S., & Aquino-Martínez, R. (2021). Potencial Rol de la Periodontitis en la Severidad de COVID-19. Revisión. International journal of odontostomatology15(2), 335-341.
  • Corria, E. N. R., Zamora, S. L. C., Aguilera, A. M. C., Rodríguez, R. S., Milán, L. P., & Cabrera, R. E. N. (2019). Prevención de enfermedades periodontales. Métodos mecánicos de control de placa dentobacteriana. Multimed23(2), 386-400.
  • Quiñonez Cuero, V. P. (2018). Incidencia de periodontitis entre pacientes adultos y adultos mayores (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Martínez, A. C. M., Llerena, M. E., & Peñaherrera, M. S. (2017). Prevalencia de enfermedad periodontal y factores de riesgo asociados. Dominio de las Ciencias3(1), 99-108.
  • Janakiram, C., & Dye, B. A. (2020). A public health approach for prevention of periodontal disease. Periodontology 200084(1), 202-214.
  • Corria, E. N. R., Zamora, S. L. C., Aguilera, A. M. C., Rodríguez, R. S., Milán, L. P., & Cabrera, R. E. N. (2019). Prevención de enfermedades periodontales. Métodos mecánicos de control de placa dentobacteriana. Multimed23(2), 386-400.
  • García, R. C., Culqui, S. F., Benalcázar, R. Q., Raymi, A. C., Navarro, M. P., & Vásquez, Ó. T. (2019). Enfermedad periodontal asociada al embarazo. Revista Científica Odontológica7(1), 132-139.
  • Preshaw, P. M., & Bissett, S. M. (2019). Periodontitis and diabetes. British dental journal227(7), 577-584.
  • Genco, R. J., & Borgnakke, W. S. (2020). Diabetes as a potential risk for periodontitis: association studies. Periodontology 200083(1), 40-45.
  • Penoni, D. C., Vettore, M. V., Torres, S. R., Farias, M. L. F., & Leão, A. T. T. (2019). An investigation of the bidirectional link between osteoporosis and periodontitis. Archives of osteoporosis14(1), 1-10.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.