Albirea dinților cu LED: avantaje, dezavantaje și îngrijire
 

Albirea dinților cu LED: avantaje, dezavantaje și îngrijire

Tot mai mulți oameni vor să aibă un zâmbet strălucitor și atractiv. Azi vom vorbi despre albirea dinților cu LED, una dintre cele mai utilizate tehnici la ora actuală.
Albirea dinților cu LED: avantaje, dezavantaje și îngrijire
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 11 decembrie, 2022

Dacă sunteți în căutarea unui zâmbet frumos și radiant, albirea dinților cu LED este o opțiune eficientă. Petele de pe dinți nu vor mai fi o problemă și veți obține dinți impecabili.

Trecerea timpului, tutunul, obiceiurile proaste de igienă și consumul de alimente și băuturi colorate generează îngălbenirea dinților. A avea dinții pătați poate provoca sentimente de rușine, stimă de sine scăzută și dificultăți de relaționare cu ceilalți.

Din fericire, există mai multe alternative pentru un zâmbet mai atractiv. Mai jos, vă spunem tot ce trebuie să știți despre albirea dinților cu LED, una dintre opțiunile care pot îmbunătăți aspectul acestora.

Ce este albirea dinților?

Albirea dentară este o procedură care urmărește schimbarea nuanței dinților, astfel încât aceștia să pară mai deschiși la culoare. Pentru aceasta, se folosesc agenți de albire care se aplică pe dinți.

Peroxidul de hidrogen și peroxidul de carbamidă, în diferite concentrații, sunt cele mai utilizate produse. Atunci când aceste substanțe intră în contact cu suprafețele dentare, ele generează o oxidare chimică capabilă să facă dinții mai albi, dar fără a-i deteriora sau a le modifica structura.

Această procedură trebuie să fie efectuată sau supravegheată într-un cabinet de un dentist calificat. Procesul efectuat de mâini experimentate reduce riscul de complicații.

Cu toate acestea, există alternative de albire a dinților acasă. Aceste metode sunt mai riscante pentru sănătatea orală și rezultatele nu sunt la fel de eficiente.

Ce este albirea dinților cu LED?

Albirea dinților cu lumină LED este unul dintre cele mai solicitate tratamente cosmetice dentare. Tehnica este cunoscută și sub denumirea de fotoactivare sau albire cu lampă cu lumină rece.

În general, se realizează într-o clinica dentară și combină utilizarea agenților de albire cu o lumină specială care activează produsul. Radiația rece a lămpii LED accelerează eliberarea moleculelor de albire conținute în peroxizi.

Albirea dinților cu LED este un tratament nedureros, rapid și foarte eficient. În general, se face într-o singură ședință, deși unele cazuri necesită mai multe.

Acest tip de procedură înlocuiește albirii dinților cu lămpi laser. Deși metoda este similară, există o mare diferență: lumina LED este rece, nu degajă căldură și are o intensitate mai mică, ceea ce favorizează sănătatea dentară. Fiind mai puțin puternică și mai puțin condensată, lumina LED permite acoperirea unor suprafețe mari. Acest lucru ajută la efectuarea albirii fără a deteriora smalțul.

Dinți albi
Culoarea dinților variază de la persoană la persoană și din cauza factorilor externi.

Care sunt fazele albirii dinților cu LED?

Înainte de a efectua orice tip de albire, fie ea profesională sau la domiciliu, este foarte important ca medicul stomatolog să efectueze o examinare a gurii și să trateze orice patologie activă. Gura trebuie să fie într-o stare de sănătate excelentă. În caz contrar, substanțele folosite pentru albirea dinților pot cauza probleme.

Odată ce medicul dentist a evaluat sănătatea bucală și a efectuat procedurile necesare, poate începe albirea. Înainte de a aplica un produs, se efectuează o curățare profesională. Acest pas îndepărtează tartrul, acumulările de placă bacteriană și anumite pete de suprafață.

Albirea cu LED se face de obicei într-o singură ședință. Cu toate acestea, la pacienții care se confruntă cu sensibilitate dentară, albirea se împarte în mai multe faze.

În ziua albirii, medicul stomatolog pune distanțiere în gura pacientului și îi izolează buzele și gingiile cu un gel special. Astfel, acesta protejează mucoasele.

Medicul dentist aplică agentul cu o seringă pentru dozare. Se folosește peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă.

Apoi, folosește lampa cu lumină rece timp de 30 sau 45 de minute, în 3 cicluri a câte 10 sau 15 minute fiecare. După fiecare dintre aceste intervale de timp, face o pauză pentru a îndepărta și curăța gelul de albire. La final, resturile sunt eliminate și dinții sunt spălați. Rezultatele sunt vizibile mediat.

De multe ori, acest tip de tratament este completat cu alte tehnici. Pacientul poate folosi acasă produse speciale pentru a menține rezultatele.

Produse pentru albirea dinților cu LED pentru utilizare acasă

Există kituri pentru albirea dinților cu lumină LED care le permit oamenilor să-și albiască dinții acasă. Aceste produse conțin agenți de albire în concentrații mai mici decât cele de uz profesional, iar rezultatele nu sunt la fel de vizibile.

Produsele conțin adesea benzi de albire impregnate cu înălbitor sau gutiere din plastic umplute cu gel. În plus, includ o lumină LED alimentată de baterii.

Trusele de albire dentară cu LED pentru uz casnic funcționează după cum urmează:

  1. Produsul de albire se aplică pe dinți. Benzile de albire se lipesc pe dinți. Gelul de albire se pune în gutiere, care se introduc în gură.
  2. Lumina LED activează produsul. Lumina se oprește automat după un anumit număr de minute.

Este important să urmați instrucțiunile producătorului pentru a evita inconvenientele. În orice caz, așa cum am menționat deja, cel mai bine este să mergeți la medic.

Avantajele albirii dinților cu LED

Tratamentul de albire cu LED prezintă multe avantaje în ceea ce privește rezultatele:

  • Procesul este rapid: datorită zonei largi acoperite de lumina LED, o singură ședință este suficientă.
  • Este eficient: rezultatele tratamentului sunt evidente la sfârșitul primei ședințe.
  • Nu provoacă disconfort: lămpile cu LED nu transmit căldură dintelui. Acest lucru reduce sensibilitatea și deteriorarea smalțului.
  • Promovează igiena dentară: văzând rezultatele obținute, pacienții se angajează să aibă grijă de dinții lor pentru a-și menține aspectul plăcut al zâmbetului.

Dezavantajele albirii dinților cu LED

Deși albirea dinților cu LED este una dintre cele mai sigure și eficiente proceduri atunci când vine vorba de albirea dinților, pot apărea anumite complicații. Una dintre ele este sensibilitatea dentară în timpul și după tratament. În general, disconfortul este temporar și dispare după câteva săptămâni.

Alte dezavantaje legate de orice tip de albire a dinților sunt restricțiile alimentare. Pentru ca rezultatele tratamentului să fie de lungă durată, trebuie să evitați orice tip de colorant, natural sau artificial.

După tratament, porozitatea smalțului crește. Alimentele sau băuturile cu pigmenți pot păta dinții.

Cine poate apela la albirea dinților cu LED?

Albirea dinților cu lumină LED este recomandată pentru a îmbunătăți aspectul dinților pătați. Poate fi aplicată oricui are dinți sănătoși. Cu toate acestea, există anumite restricții. De exemplu, albirea nu este indicată atunci când pacientul suferă de o patologie orală sau are pete foarte vizibile.

De asemenea, nu este recomandată copiilor, nici femeilor însărcinate sau care alăptează. Medicul stomatolog are întotdeauna ultimul cuvânt.

Medic care se ocupă de albirea dinților cu LED
Femeile însărcinate trebuie să discute cu medicul dentist despre opțiunile de albire sigure pentru sănătatea lor.

Sfaturi pentru a menține albirea dinților

Durata rezultatelor obținute la albirea dinților cu LED depinde în mare măsură de igienă. În orice caz, acest tip de tratament este conceput astfel încât efectul său să dureze câțiva ani.

Păstrați o igienă orală riguroasă

Pentru a menține dinții albi, este necesar să existe o bună igienă dentară. Periajul dinților timp de 2 minute după fiecare masă este esențial pentru a evita apariția altor pete.

De asemenea, este important să folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi pentru a îndepărta resturile alimentare și bacteriile care se acumulează între dinți. Pastele de dinți cu fluor ajută la reducerea sensibilității după tratament și la menținerea dinților sănătoși.

Reduceți consumul de alimente și băuturi cu coloranți

Este important să adoptați o dietă fără coloranți. Evitați sau cel puțin limitați consumul de cafea, ceai, fructe, legume și condimente colorate, băuturi dulci și alimente cu coloranți sau pigmenți care pot păta smalțul dentar.

De asemenea, este indicat să evitați citricele și băuturile foarte acide. Acestea pot provoca hipersensibilitate dentară sau pot altera rezultatele obținute.

Nu folosiți paste de dinți sau ape de gură colorate

Având în vedere porozitatea mai mare a dinților după albire, aceștia sunt susceptibili la pătarea cu coloranți artificiali.

După cum v-am spus, este de preferat să folosiți paste de dinți cu fluor sau pentru sensibilitatea dentară. În acest fel, riscul de disconfort după albire este redus.

Evitați fumatul

Pentru ca rezultatele albirii dinților cu LED să se păstreze în timp, este recomandat să nu fumați. Ideal este să renunțați definitiv la acest obicei. Dar, dacă acest lucru nu este posibil, nu fumați pe toată durata tratamentului și în săptămânile care urmează.

Tutunul, pe lângă faptul că afectează sănătatea orală și generală, colorează dinții în galben sau maro. După albire, dinții sunt mai predispuși la decolorare. Prin urmare, dacă fumași, veți obține efectul opus celui dorit.

Mergeți la medic

Acum știți că albirea dinților cu LED este una dintre cele mai rapide și mai eficiente alternative pentru a obține un zâmbet de poveste. În plus, este una dintre cele mai sigure și mai inofensive opțiuni pentru smalț, reducând riscul complicațiilor ulterioare.

Deși există metode pentru uz casnic, este recomandat ca tratamentul să fie efectuat de un stomatolog cu experiență. Veți obține rezultate mai bune și vă veți proteja sănătatea dentară.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cáceres Ibargüen, M., & González García, J. D. Efecto de la activación del blanqueamiento dental mediante laser diodo vs luz led sobre la pulpa. Una revisión sistemática.
  • Briceño, Y., González, J., Lara, R., Molina, M., & Paredes, O. (2013). Efectividad de los blanqueamientos dentales: artículo de revisión. Rev Venez Investig Odontol1(2), 136-52.
  • Achachao Almerco, K., & Tay Chu Jon, L. Y. (2019). Terapias para disminuir la sensibilidad por blanqueamiento dental. Revista Estomatológica Herediana29(4), 297-305.
  • Feijoo Hurtado, C. A. (2022). Efectividad de la luz led y láser led en dientes sometidos a clareamiento con Peróxido de Hidrógeno al 35% Tumbes 2021.
  • Mata Regato, A. P. (2020). Estudio comparativo entre aclaramiento dental en consultorio y aclaramiento dental casero.
  • Moradas Estrada, M. (2017). ¿ Qué material y técnica seleccionamos a la hora de realizar un blanqueamiento dental y por qué?: protocolo para evitar hipersensibilidad dental posterior. Avances en odontoestomatología33(3), 103-112.
  • GUZMAN, G. K. R., PELAEZ, J. K. F., MANCERA, L. N. A., & RANGEL, M. J. S. ESTRATEGIA INFORMATIVA SOBRE EFECTOS ADVERSOS DEL BLANQUEAMIENTO DENTAL DIRIGIDA A PACIENTES DE LAS CLÍNICAS INTEGRAL DEL ADULTO E INTEGRAL ELECTIVA DE LA FACULTAD DE ODONTOLOGÍA, SEDE BOGOTA.
  • Katerine Durán, A., Lucumí, Á. C., Zapata, L. M., Correa, H., & Garzón, H. (2012). Efectos en el esmalte por la exposición a LED/Láser durante aclaramiento dental. Revista Facultad de Odontología Universidad de Antioquia23(2), 256-267.
  • Hayward, R., Osman, Y., & Grobler, S. R. (2012). A clinical study of the effectiveness of a light emitting diode system on tooth bleaching. The open dentistry journal6, 143.
  • Vanaclocha, A. R., Rodríguez, J. L. R., Rueda, C. L., Ruiz, M. F. S., Panadero, R. A., & Lorenzo, J. A. (2022). Implementación del blanqueamiento dental en la práctica clínica diaria. Maxillaris: Actualidad profesional e industrial del sector dental25(270), 34-40.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.