Tipurile și beneficiile punții dentare - Doza de Sănătate
 

Tipurile și beneficiile punții dentare

O punte dentară este o proteză fixă care oferă o soluție pentru lipsa dinților. Cum este montată? Care sunt beneficiile sale? În acest articol, vei afla totul despre puntea dentară și avantajele sale!
Tipurile și beneficiile punții dentare

Ultima actualizare: 31 mai, 2021

Când se confruntă cu o lipsă de elemente dentare în gură, ortodontul poate sugera montarea unei punți dentare. Aceasta este o alternativă care permite utilizatorului să recupereze aspectul și funcțiile pe care le-a pierdut împreună cu dinții. Dar în ce constă? Care sunt beneficiile și dezavantajele punții dentare?

Există multe întrebări despre punțile dentare. În acest articol, îți vom explica ce sunt punțile dentare și care sunt tipurile disponibile și principalele beneficii. Citește mai departe!

Ce este puntea dentară?

Puntea dentară este un tip de proteză fixă pe care o folosim pentru a înlocui unul sau mai multe elemente dentare absente. Aceasta acoperă zona în care lipsesc dinții cu coroane artificiale care aderă la dinții sănătoși rămași.

Puntea dentară este atașată de piesele dentare vecine. Acestea trebuie să fie sculptate în prealabil. Aceasta înseamnă că dinții trebuie să fie polizați, astfel încât structura să poată fi cimentată în mod corespunzător. Prin urmare, pacientul nu poate îndepărta proteza, deoarece este fixată în gură.

Pacientul este capabil să-și recupereze funcțiile pe care le-a pierdut împreună cu unul sau mai mulți dinți. Printre acestea găsim estetica, obstrucția, capacitatea de a mesteca, forma feței, vorbirea și pronunția.

În general, punțile dentare pot fi realizate din următoarele materiale:

 • Metale
 • Rășini
 • Ceramică
 • Porţelan
 • Ceromeri (rășină ceramică optimizată)
Beneficiile punții dentare explicate de specialist
O punte dentară este o proteză fixă pe care o folosim pentru a înlocui piesele dentare pierdute.

Cum se fac punțile dentare?

După ce ortodontul a stabilit diagnosticul și a decis, în acord cu pacientul, să rezolve absența unor elemente dentare prin montarea unei punți dentare, va urma acești pași pentru montarea dispozitivului:

 • Sculptează dinții rămași: Sub anestezie, ortodontul va poliza piesele dentare învecinate. Acești dinți sunt numiți apoi stâlpi, deoarece susțin puntea.
 • Crearea mulajului: Ortodontul va crea matrițe ale gurii pentru a le trimite la laboratorul dentar, unde alți specialiști vor face puntea.
 • Rășină provizorie: În funcție de modelul ales, vor fi folosite coroane provizorii în timpul necesar creării punții. Ca atare, se păstrează estetica și sănătatea elementelor uzate.
 • Testarea metalului: Structura metalică a punții este testată; ortodontul testează dacă este bine ajustată sau dacă trebuie corectată.
 • Test de culoare: Ortodontul ia culoarea dinților pacientului și o trimite din nou la laborator.
 • Test de punte: Ortodontul testează puntea în întregime și face ajustările corespunzătoare. Apoi, trimite puntea ultima oară la laborator pentru a fi finisată.
 • Lipirea punții: Ortodontul acoperă stâlpii polizați cu un ciment special și apoi fixează puntea în gură.
 • Verificări ulterioare: Ortodontul va stabili controalele medicale ulterioare pentru a verifica dacă totul este în regulă.

Ce tipuri de punți dentare există?

Există diferite tipuri de punți dentare. Principalele sunt tipurile tradiționale, consola, Maryland și cele susținute de implanturi. Alegerea depinde de specificul cazului. Ortodontul trebuie să ghideze procesul, în funcție de nevoile individului.

Puntea dentară tradițională

Puntea dentară tradițională este utilizată atunci când există elemente dentare naturale pe fiecare parte a spațiului gol. Spațiul este umplut de unul sau mai mulți dinți artificiali care susțin coroanele cimentate pe stâlpii naturali. Având stâlpi pe ambele părți, acest model este ideal pentru distribuirea și susținerea impactului mestecării. Din acest motiv, este plasat adesea în partea din spate a gurii.

Puntea dentară în consolă

Puntea dentară în consolă este similară cu cea tradițională, dar are doar un stâlp de susținere. Procedura necesită doar un dinte natural care se învecinează cu spațiul generat de elementele dentare absente.

Ortodontul va trebui să transforme dintele ales într-un stâlp. Apoi, va cimenta coroana împreună cu stâlpul, ceea ce va permite ulterior dintelui/dinților artificiali să ocupe spațiul gol. Având un singur punct de susținere, rezistență este mai mică.

Uneori, dinții se pot sparge sau se pot desprinde în totalitate din cauza pârghiei care se formează atunci când individul mestecă.

Puntea dentară Maryland

Aceste punți folosesc două elemente dentare naturale, cum ar fi stâlpii, unul pe fiecare parte a spațiului gol. Diferența este că nu folosesc coroane peste stâlpi, ci aripioare laterale, din metal sau porțelan, care aderă la suprafața posterioară a dinților vecini.

Pentru a face acest lucru, este esențial să existe un element natural pe ambele părți ale spațiului creat de piesele dentare lipsă. În acest caz, ortodontul nu va trebui să polizeze dinții la fel de mult, fiind cea mai conservatoare opțiune.

Acest tip de punte este destinat zonelor care nu sunt supuse unei sarcini ocluzale ridicate, deoarece nu pot rezista la impact.

Puntea dentară susținută de implant

După cum sugerează și numele lor, aceste punți folosesc implanturi în loc de coroane. Pacientul trebuie să fie supus unei intervenții chirurgicale. În general, vor exista două operații separate: una pentru fixarea implanturilor și alta pentru fixarea punții. Acest proces poate dura câteva luni până la finalizare.

Numărul și amplasarea implanturilor vor varia în funcție de caz. De exemplu, medicul dentist poate să plaseze implantul în centrul spațiului sau să folosească unul pentru fiecare element lipsă sau unul la fiecare capăt al golului.

Acest tip de punți dentare este cel mai stabil și poate susține cel mai bine presiunea. De asemenea, este cel mai confortabil și singurul care previne reabsorbția osoasă în spațiul gol.

Beneficiile punții dentare

Acum că am stabilit ce prezintă acest dispozitiv, vom discuta despre beneficiile punții dentare.

Montarea unei punți dentare are beneficii estetice, precum și beneficii pentru sănătate.

Odată ce procesul este finalizat, persoana poate reveni la mâncare și mestecare normală. Mai mult, pronunția sa se va îmbunătăți, deoarece nu va mai avea spații care pot provoca sunete involuntare sau distorsionate.

Din punct de vedere estetic, poate ajuta la creșterea încrederii și a stimei de sine; previne tachinarea și îmbunătățește aspectul fizic prin menținerea formei feței. Prin umplerea spațiului gol al dinților pierduți, ceilalți dinți sunt mai puțin susceptibili să se miște și să-și schimbe poziția.

Costul punții dentar este unul dintre cele mai importante avantaje. Sunt durabile și, în comparație cu implanturile, mult mai economice.

Medic ce explică beneficiile punții dentare
Montarea unei punți dentare poate ajuta la restabilirea funcțiilor dinților lipsă. De asemenea, îmbunătățește aspectul feței.

Dezavantajele punților dentare

Am stabilit care sunt beneficiile punții dentare. Acum, vom vorbi și despre dezavantaje.

Înainte de a apela la o punte dentară ca soluție pentru lipsa dinților, este esențial să cunoști unele dintre dezavantajele acestei metode. Vom evidenția câteva:

 • Uzarea stâlpilor dentari: Principalul dezavantaj al acestui tip de proteză este faptul că implică polizarea dinților sănătoși. Uzarea acestor dinți crește riscul de a suferi alte daune. În anumite cazuri, pacientul trebuie să aibă un canal radicular. În plus, având în vedere schimbarea de formă, aceste piese trebuie întotdeauna acoperite de o coroană.
 • Estetica: Punțile din metal pot duce la colorarea dintelui.
 • Pericol de carii: În spațiul dintre stâlp și coroană pot apărea carii.
 • Pericol de mișcare: Stâlpii se pot mișca, mai ales dacă suportă o sarcină grea în timpul mestecării. Specialiștii nu recomandă utilizarea punților la pacienții care au obiceiuri dăunătoare, cum ar fi bruxismul (scrâșnirea dinților) sau roaderea unghiilor.
 • Reabsorbția osoasă: Deoarece oasele în care nu există elemente dentare nu sunt stimulate, corpul le reabsoarbe.
 • Durabilitate: Punțile dentare rezistă câțiva ani. Atunci când le comparăm cu implanturile, acestea nu sunt la fel de performante.
 • Risc de gingivită: Bacteriile se pot acumula în spațiul dintre punte și gingii, ceea ce provoacă inflamația acestora.

Discută cu ortodontul pentru mai multe informații

Punțile dentare pot fi o opțiune bună pentru a înlocui dinții care lipsesc din gură. Înainte de a alege această metodă, este important să consulți un ortodont.

Ortodontul te va ajuta să-ți rezolvi îndoielile cu privire la materiale, tipuri, modele și proceduri. De asemenea, va evalua eventualele inconveniente. Ține cont de asta!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Carrillo Mendoza, Daniel Israel. Diagnóstico, pronóstico y plan de tratamiento de un puente fijo. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2016.
 • Valenzuela Reyes, Adriana Janeth. Puente Maryland en el sector anterior. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2016.
 • Huang, Wan-Ting, and Han-Yi Cheng. “Finite Element Analysis of Stress in Dental Bridge with Implant.” Journal of Biomaterials and Tissue Engineering 10.6 (2020): 743-748.
 • Urías Johnson, Eddy José. Evaluación de la profundidad de filtración in vitro en la interfase entre tejido dental y los materiales de obturación y cementación temporal,(utilizados en la Facultad de Odontología de la Universidad de San Carlos de Guatemala), sometidos al proceso de termociclaje para simular las condiciones del ambiente bucal. Diss. Universidad de San Carlos de Guatemala, 2019.
 • Bustillos Díaz, Natalí Dayana. Relevancia del cemento en la estabilidad del color en restauraciones vitro cerámicas. Reporte de caso. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
 • Maldonado Pineda, María Belén. Retratamiento endodóntico en diente con filtración por inadecuada adapatación prótesica. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad de Piloto de Odontología, 2016.
 • Village, Cheadle. “Dental Bridge Treatment Cheadle| Cosmetic Bridge| Cheadle Dental Practice.” (2017).
 • Alharby, Amal, et al. “Parafunctional behaviors and its effect on dental bridges.” Journal of clinical medicine research 10.2 (2018): 73.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.