Logo image
Logo image

Sfaturi pentru a preveni tantrumul la copii

4 minute
Tantrumurile la copii pot determina părinții să-și piardă cumpătul și să răspundă în mod necorespunzător. Cu toate acestea, ele reprezintă o parte normală a creșterii copiilor. Află de ce apar și cum să le gestionezi.
Sfaturi pentru a preveni tantrumul la copii
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Tantrumul la copii este ceva ce toți părinții urăsc. Acesta începe să se manifeste la vârsta de 2 ani. Cele mai frecvente forme de tantrum sunt țipatul, plânsul, lovitul, refuzul de a asculta și chiar opoziția la instrucțiunile părintești. O mulțime de comportamente dificile apar în această etapă, ce pot fi cu siguranță provocatoare chiar și pentru cei mai răbdători părinți.

Părăsirea locului de joacă, intrarea sau ieșirea din cadă, spălarea dinților, îmbrăcarea… Aproape orice activitate zilnică poate declanșa un tantrum!

Este ușor să-ți pierzi cumpătul și să reacționezi necorespunzător dacă nu înțelegi ce se întâmplă. Din acest motiv, vrem să-ți explicăm de ce copiii au tantrumuri și ce poți face pentru a le preveni.

Vârsta la care apare cel mai des tantrumul la copii

Tantrumurile sunt o parte normală și sănătoasă a creșterii copiilor și sunt legate de dezvoltarea lor cognitivă și socială. Până în acest moment, copilul joacă un rol pasiv și le permite adulților să îi satisfacă toate nevoile. În plus, nu a fost până acum capabil să se perceapă ca ființă independentă, cu propriile dorințe și interese.

Totul se schimbă în jurul vârstei de 18 luni. Copilul devine conștient de sine și vrea să se exprime și să devină autonom.

Copiii „știu” exact ce vor, dar nu au control asupra propriei vieți. Mai mult, nu au instrumentele necesare pentru a se exprima. Astfel, ei manifestă tantrumuri în semn de protest pentru că nu își pot satisface dorințele.

Citește mai mult:

Copiii cu ADHD: cum să abordezi problema

Some figure
Tantrumurile sunt o expresie a dezvoltării copilului și sunt normale în jurul celui de-al doilea an de viață.

Sfaturi pentru prevenirea tantrumului la copii

Această etapă poate dura până în al patrulea an de viață, dar fiecare copil este diferit. Personalitate acestuia și modul în care părinții se descurcă cu furia sunt decisive. Citește câteva sfaturi pentru a preveni tantrumul la copii!

1. Evită posibilele declanșatoare

Este posibil să fi observat că cel mic are tantrumuri atunci când este flămând, obosit sau suprastimulat. Deci, poți lua unele măsuri pentru a preveni accesele de furie.

În primul rând, creează un program și o rutină în viața copilului și respect-o. Nu depăși ora mesei sau a somnului și ajustează toate celelalte activități în funcție de aceste nevoi de bază. Ia întotdeauna o gustare în geantă, în cazul în care copilului îi este foame.

Citește și:

Schimbarea școlii la copii: cum îi ajuți

2. Anunță în avans

Este normal ca cei mici să nu dorească să părăsească o activitate pe care o consideră plăcută. Acesta este motivul pentru care trebuie să-i anunți cu aproximativ cinci până la zece minute înainte să vrei să părăsiți parcul sau să le ceri să vină la cină. Este posibil să se opună în continuare, dar le va fi mai ușor să se obișnuiască cu ideea dacă îi anunți din timp. Sunt perfect capabili să înțeleagă acest lucru.

3. Fii flexibil

Multe crize de furie apar atunci când adulții încearcă să-și impună voința. Copilul începe să-și definească caracterul și își dorește autonomie. Nu este nimic în neregulă dacă îi dai libertatea de a decide câteva lucruri care îl preocupă. Oferă-i mai multe opțiuni din care să aleagă în limitele agreate de tine. De exemplu, lasă-l să decidă în ce cană bea lapte la micul dejun și ce cămașă ar dori să poarte. Anunță-l că unele decizii nu sunt negociabile, cum ar fi centura în mașină sau purtarea de haine adecvate când iese afară. Încearcă doar să fii cât mai flexibil.

4. Validează-le emoțiile

Tantrumurile apar pentru că cei mici nu știu încă cum să-și gestioneze și să-și exprime sentimentele în mod adecvat. Din acest motiv, este util să îi înveți ce este inteligența emoțională.

De asemenea, recunoaște și validează emoțiile copiilor. Spune-le că înțelegi ce simt și că au dreptul să simtă acel lucru. În acest fel, vor putea să-și exprime sentimentele liber.

Considerații suplimentare despre tantrumul la copii

Sfaturile de mai sus pot ajuta la prevenirea apariției tantrumurilor. Cu toate acestea, ce ar trebui să faci dacă acest lucru se întâmplă deja? Ei bine, în primul rând, păstrează-ți controlul asupra emoțiilor și fii deosebit de atent la ceea ce spui.

Copilul nu încearcă să te umilească în public; este doar incapabil să-și controleze emoțiile. Optează pentru empatie și fii iubitor și răbdător, dar asigură-te că cel mic nu se rănește și nu îi deranjează pe cei din jur.

În principal, trebuie să-i permiți să se exprime și să fii alături de el cu dragoste atunci când drama s-a încheiat.

Some figure
Rolul părinților ar trebui să fie de a calma copilul cu tantrumuri pentru a nu escalada situația.

Tantrumurile pot fi o provocare

Tantrumurile sunt grele și provocatoare pentru părinți, dar și copiii experimentează frustrarea și lipsa resurselor pentru a se exprima. Sarcina adulților este de a fi iubitori și respectuoși, fiind un exemplu pozitiv pentru cei mici.

Țipetele sau agresiunea fizică vor crea doar resentimente și vor afecta legătura emoțională și dezvoltarea copilului. Nu va oferi nicio lecție și cu siguranță nu va pune capăt crizei de furie.

Practică empatia și încearcă să-ți tratezi copilul așa cum vrei și tu să fii tratat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pernasa, P. D., & de Lunab, C. B. (2005). Las rabietas en la infancia: qué son y cómo aconsejar a los padres. Revista Pediatría de Atención Primaria7(25).
  • Pérez Vallejo, M. (2010, junio). Las rabietas. Recuperado febrero de 2021, de https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_31/MARIA_PEREZ_2.pdf
  • Tabango, K. R. (2013). Manejar emociones en el proceso de enseñanza aprendizaje. Elaboración de una guía sobre el control de las rabietas en los niños de 4 años para los docentes del centro de educación inicial “María Guillermina García” en el sector norte del distrito metropolitano de Quito año 2013 (bachelor’s thesis).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.