Schimbarea școlii la copii: cum îi ajuți - Doza de Sănătate
 

Schimbarea școlii la copii: cum îi ajuți

Schimbarea școlii nu este ușoară pentru copii. Au nevoie de o perioadă de adaptare pentru a se simți confortabil cu noua realitate. Află aici cum să îi ajuți!
Schimbarea școlii la copii: cum îi ajuți

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Prima zi la o nouă școală este un moment care provoacă multă anxietate și teamă majorității copiilor. Nu contează ce vârstă au. De fapt, perioada de adaptare după schimbarea școlii la copii durează în mod normal câteva luni, până când aceștia se acomodează cu profesorii și colegii.

În calitate de părinți, este de datoria noastră să ne ajutăm copiii să depășească această anxietate. Uită-te la partea plină a paharului și descoperă toate aspectele pozitive ale acestei noi experiențe. Nu rata sfaturile din acest articol despre cum să gestionezi schimbarea școlii la copii!

De unde vin frica și anxietatea?

Copil speriat care își ține în brațe mama
Frica de necunoscut este una dintre cauzele anxietății atunci când copilul merge la o nouă școală.

Nu contează ce vârstă are copilul, anxietatea și temerile vor apărea aproape sigur când vorbim despre o schimbare de această amploare. Nu este greu să înțelegem ce se întâmplă cu copiii, trebuie doar să ne manifestăm empatia. O nouă școală implică un nou început pentru cei mici (și nu atât de mici). Printre principalii factori care provoacă frică și anxietate avem:

  • Necunoscutul: totul este nou și copilul nu știe cum vor funcționa lucrurile sau ce va găsi la noua școală.
  • A nu avea prieteni: o școală nouă înseamnă a intra într-o clasă în care toată lumea se cunoaște. Copilul intră într-un grup deja închegat în care nu are nici măcar un singur prieten. Este logic ca această situație să provoace frică.
  • Pierderea prietenilor: o altă teamă obișnuită este gândul că își vor pierde prietenii din vechea școală, că aceștia vor uita de ei și că nu-i vor mai vedea niciodată.

Nu uita, perioada de adaptare variază de la copil la copil în funcție de vârstă (copiii mici se adaptează, de obicei, mult mai repede decât cei mai mari) și personalitate (copiii timizi au nevoie, în mod normal, de mai mult timp pentru a se adapta). Fii răbdător și ajută-ți copilul în acest moment dificil!

Schimbarea școlii la copii: cum îi ajuți

Deși este probabil ca schimbarea să-ți provoace și ție ca părinte o anumită anxietate, ar trebui să o ții sub control. Nu uita faptul că părinții sunt oglinda în care se privesc copiii. Suntem exemplul lor cel mai bun. Mai jos, îți vom oferi câteva sfaturi bune pentru a-ți ajuta copilul să se adapteze la noua școală.

Înainte de a schimba școala

Mamă care încurajează schimbarea școlii la copii
Dialogul deschis și empatia sunt necesare pentru a insufla noi obiceiuri.
  1. Anunță schimbarea doar atunci când este sigură: a vorbi despre posibilități cu copiii le va provoca doar stres. Spune-le că vor merge la o nouă școală numai atunci când ești sigur că se va întâmpla.
  2. Explică-le motivele: a discuta cu copiii despre lucrurile care au cauzat schimbarea este singurul mod în care vor înțelege de ce este necesară. Deși sunt mici, au capacitatea de a raționa. Înarmează-te cu răbdare pentru întrebările lor și vorbește-le deschis!
  3. Oferă-le informații importante: spune-le când vor începe cursurile la noua școală, cum vor fi organizate zilele, cum funcționează școala și orice altceva crezi că este important pentru a reduce la minim anxietatea copiilor.
  4. Fii empatic: este un moment dificil pentru copiii tăi. Pune-te în locul lor și nu-ți pierde calmul. Copiii tăi au nevoie de înțelegerea, iubirea și sprijinul tău.
  5. Vizitați împreună școala: cunoașteți noua școală înainte de începerea cursurilor (sau ziua schimbării). Este important ca cei mici tăi să-și facă o idee despre școală înainte de a începe cursurile. Întreabă la școală dacă este posibil să o vizitezi.
  6. Profită de activitățile extracurriculare: dacă școala oferă activități în afara orelor de curs, poate fi o idee bună să-ți înscrii copiii la unele dintre ele. Alege o activitate care le place și lasă-i să se obișnuiască încet cu noua școală și cu noii lor colegi de clasă. În acest fel, până în ziua schimbării, nu se vor mai simți atât de „noi”.

Prima zi de cursuri

Copil în prima zi de școală
Prima zi la noua școală trebuie să fie plăcută pentru a reduce anxietatea copilului.
  1. Trezește-ți copilul cu drag: profită de dimineață pentru a lua micul dejun alături de ei fără să te grăbești și încearcă să-ți calmezi anxietatea.
  2. Însoțește-i la noua școală: nu contează ce vârstă au, vor avea nevoie de ajutorul tău pentru a-și înfrunta noii profesori și colegi de clasă. Fii acolo pentru a-i sprijini!
  3. Ascultă-i: anunță-i că le înțelegi temerile și nesiguranțele.
  4. Fii punctual: atât când îi duci la școală, cât și atunci când îi iei. Este important ca cei mici să ajungă la timp dimineața și să te vadă așteptându-i când părăsesc școala.
  5. Dacă cel mic plânge: (în cazul copiilor mici) asigură-i că totul va fi bine, dar nu-i lua acasă!
  6. Acordă atenție semnelor: unii copii nu pot spune tot ce se întâmplă la școală sau nu sunt siguri cum să-și explice sentimentele. Observă-i și încearcă să vezi dacă prezintă modificări de personalitate sau de atitudine, astfel încât să știi cum fac față schimbării.

În perioada de adaptare

Schimbarea școlii la copii de gimnaziu
Durata adaptării este diferită în funcție de personalitatea și vârsta fiecărui copil.
  1. Nu uita că am vorbit despre o perioadă de adaptare: este imposibil să prezici cât timp va avea nevoie copilul pentru a se simți confortabil în noua școală. Respiră profund și amintește-ți că fiecare persoană are nevoie de timp diferit pentru a se adapta.
  2. Nu-ți pierde niciodată răbdarea dacă cel mic spune că nu vrea să meargă la școală: adaptarea poate fi foarte complicată. Ascultă-ți copilul și ajută-l, nu adăuga mai mult stres vieții sale cu acuzații sau țipete.
  3. Intră în contact cu alți părinți: află ce copil s-a împrietenit cu copilul tău și vorbește cu părinții săi. Poate îi vei invita la tine acasă pentru ca cei mici să se joace sau să mănânce. Astfel, îți vei ajuta copilul să spargă gheața.
  4. Ascultă mai mult, vorbește mai puțin: lasă copiii să se exprime, încearcă să îi înțelegi și să nu folosi clișee. Fiecare persoană reacționează complet diferit la schimbare.

Procesul de adaptare la o nouă școală poate fi lung și complex, în funcție de caracteristicile fiecărui copil. Înarmează-te cu răbdare și empatie! Abia atunci îți vei putea ajuta copiii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.