Logo image
Logo image

Sfaturi pentru a-ți menține geanta de cosmetice curată

3 minute
Bacteriile precum E. coli sau S. aureus pot infecta rănile sau pot găsi căi de intrare prin piele. Prin urmare, este esențial să asiguri o igienă adecvată în geanta de machiaj și cosmetice.
Sfaturi pentru a-ți menține geanta de cosmetice curată
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă nu îți păstrezi geanta de cosmetice și machiaj curată, în ea se pot acumula nenumărate bacterii capabile să provoace diverse infecții. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul bureților dacă nu îi speli cel puțin o dată pe săptămână. De fapt, pe baza dovezilor oferite de studiile efectuate de cercetători, știm că bureții de machiaj adăpostesc microorganisme precum E. coli și S. aureus.

Cercetătorii estimează că un procent ridicat din ustensilele pe care oamenii le folosesc zilnic pentru a se machia au o încărcătură bacteriană semnificativă. Aceste informații provin dintr-un studiu realizat de medicii de la Facultatea de Științe ale Vieții și Sănătății de la Universitatea Aston, din Birmingham (Regatul Unit).

Studiul unei genți de machiaj și cosmetice

Obiectivul studiului a fost acela de a analiza tipul și gradul de contaminare al unui număr de cinci produse cosmetice pentru uz zilnic, cum ar fi rujul, rimelul, creionul de ochi, luciul de buze și bureții de machiaj.

Bureții de machiaj sunt unul dintre cele mai bine vândute produse de machiaj din lume. Elementele de machiaj utilizate în studiu au aparținut unor persoane diferite cu origini diverse. Pentru a stabili încărcătura bacteriană, cercetătorii au analizat culturile bacteriene.

Descoperă și:

Machiajul corector în dermatologie

Some figure
Dovezile sugerează faptul că articole precum pensulele de machiaj și bureții conțin bacterii potențial infecțioase.

Ce informații a furnizat studiul despre gențile de machiaj și cosmetice?

Studiul efectuat asupra articolelor de machiaj a relevat prezența bacteriilor în nouă din zece produse cosmetice testate. Bacteriile prezente pot da naștere unor afecțiuni (de la infecții ale pielii, la infecții generalizate), mai ales dacă utilizezi produsele cosmetice în zone din apropierea gurii și ochilor sau dacă, din orice motiv, acestea ajung să pătrundă într-o rană a pielii.

Mai exact, toate produsele cosmetice conțineau Staphylococus aureus, Escherichia coli și Citrobacter freundii, microorganisme care constituie un risc pentru sănătate.

Tipuri de infecții

Bacteriile precum E.coli sau S. aureus pot infecta rănile sau pot găsi căi de intrare prin piele, ducând la apariția infecțiilor. În general, infecțiile pe care le pot provoca sunt de natură diversă. Infecția poate fi localizată și ușoară sau generalizată și severă. Infecțiile generalizate apar la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Încărcătura bacteriană este deosebit de ridicată în cazul bureților de machiaj. Motivul principal al acestei încărcături bacteriene semnificative este igiena precară. Într-un procent ridicat de cazuri, bureții care au fost analizați nu au fost niciodată spălați. De aceea, este foarte important să îți păstrezi geanta de cosmetice curată.

În plus, ar trebui să ne amintim că, de obicei, bureții rămân umezi, ceea ce contribuie la răspândirea bacteriilor. Din acest motiv, bureții din trusa de machiaj sunt mai susceptibili la contaminare.

Citește mai mult:

7 secrete pentru un machiaj reușit și rezistent

Some figure
Curățarea tuturor instrumentelor pe care le folosești pentru a te machia este cel mai bun mod de a evita o infecție.

Sfaturi ca să-ți menții geanta de cosmetice curată

Nu uita că orice burete, fie că este demachiant facial sau burete pentru machiaj, poate fi o sursă de bacterii. Menține întotdeauna bureții curați și, ori de câte ori este posibil, sterilizează-i după ce s-au uscat.

Umezeala este un teren propice pentru bacteriile de pe bureții din geanta de machiaj. Dacă pielea ta intră în contact cu bureți contaminați cu bacterii și alte microorganisme patogene, te poți îmbolnăvi.

Producătorii se asigură că atât datele de expirare, cât și cerințele de curățare ale acestui tip de produse cosmetice sunt vizibile în mod clar pe ambalaj. Prin urmare, atunci când mergi să cumperi acest tip de produs, nu uita să verifici simbolurile care apar pe ambalaj.

Regulamentele Uniunii Europene impun respectarea foarte strictă a standardelor de igienă la fabricarea produselor cosmetice. Prin urmare, în cazul E. coli, produsele sunt testate riguros.

Curățarea regulată

Dincolo de data de expirare a produselor, trebuie să-ți amintești să cureți în mod regulat toate ustensilele de machiaj pentru a preveni riscul contaminării bacteriene. Aceasta este o practică ușoară, iar pielea ta îți va mulțumi, strălucind de frumusețe în fiecare zi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bashir, A., & Lambert, P. (2019). Microbiological study of used cosmetic products: highlighting possible impact on consumer health. Journal of Applied Microbiology, 128(2), 598–605. https://doi.org/10.1111/jam.14479
  • Dadashi L, Dehghanzadeh R. Investigating incidence of bacterial and fungal contamination in shared cosmetic kits available in the women beauty salons. Health Promot Perspect. 2016;6(3):159‐163. Published 2016 Aug 10. doi:10.15171/hpp.2016.25
  • CÁMARA VALERO, S. (2014). Maquillaje Facial. Revista Funcae Digital.
  • Parra, P. (2015). COSMÉTICOS: se ajustan los procesos de producción. 253.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.