Logo image
Logo image

Sfaturi pentru ameliorarea alergiei la polen

4 minute
Dacă suferi de alergii la polen, contactul acestuia cu pielea, ochii sau membranele mucoase poate provoca reacții intense. Descoperă cum să faci față alergiei la polen!
Sfaturi pentru ameliorarea alergiei la polen
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În fiecare primăvară, alergiile la polen se înrăutățesc dramatic. După o iarnă rece, plantele și florile revin la viață și eliberează polen. Această substanță pulverulentă este plină de microspori, care fertilizează plantele din aceeași specie. O singură plantă este capabilă să elibereze mii de spori în aer. Ce poți face pentru ameliorarea alergiei la polen?

Polenul este invizibil atunci când este în aer. În zilele în care cantitatea polenului este deosebit de ridicată, putem observa o ceață galbenă.

Când îl respirăm și intră în contact cu sistemul respirator, polenul produce o reacție alergică. Dacă suferi de alergii, polenul care atinge pielea sau pătrunde în ochi sau nas poate provoca reacții intense.

Simptomele alergiilor sezoniere

Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt strănutul, mâncărimea și curgerea nasului și a ochilor. Uneori pot apărea și boli grave, cum ar fi astmul alergic.

Odată cu sosirea primăverii, simptomele enervante se pot agrava din cauza nivelurilor ridicate de polen din aer. Dacă simptomele devin severe sau insuportabile, discută cu medicul și cere-i un tratament antihistaminic sau hidrocortizon topic.

Vezi și:

Intoxicația cauzată de pește: simptome

Some figure
Alergiile la polen pot avea simptome incomode, cum ar fi congestia nazală și strănutul.

Sfaturi pentru ameliorarea alergiei la polen

Există lucruri simple pe care le poți face pentru a supraviețui celei mai grave alergii sezoniere. Este o idee bună să porți ochelari de soare când ieși afară, să eviți să-ți întinzi hainele la uscat în aer liber și să ții ferestrele închise în timpul orelor de vârf, atunci când polenul este eliberat.

Mai jos, îți vom împărtăși 8 sfaturi pentru a ajuta la ameliorarea alergiei la polen.

1. Stai înăuntru

În zilele cu niveluri ridicate de polen și mult vânt, îți recomandăm să optezi pentru activități în interior dacă este posibil. Dacă trebuie să ieși, poartă întotdeauna o mască. Umezirea măștii va împiedica pătrunderea polenului în căile respiratorii.

2. Spală bine fructele și legumele

Legumele și fructele proaspete sunt pline de vitamine și substanțe nutritive care te pot ajuta să ameliorezi rapid simptomele alergice. Spală bine produsele înainte de a le consuma pentru a te asigura că îndepărtezi tot polenul care ar putea fi lipit de exterior.

Some figure
Consumul de fructe și legume poate ajuta la reducerea frecvenței simptomelor alergiei la polen.

3. Verifică ora

Perioadele cu cele mai mari cantități de polen sunt cuprinse între 5:00 și 10:00 dimineața și 7:00 și 10:00 seara. De aceea, cel mai bine este să-ți limitezi activitățile în aer liber și să ții ferestrele închise la aceste ore de vârf.

4. Folosește filtre de aer pentru a atenua simptomele alergiei la polen

Filtrele anti-polen te pot ajuta să reduci riscul de a intra în contact cu polenul. Este o idee bună să le pui în aparatele de aer condiționat din mașină și de acasă. Atunci când mergi cu mașina, ține geamurile închise, astfel încât polenul să nu intre înăuntru. Pentru a evita contactul cu microsporii, trebuie să schimbi regulat filtrele.

5. Poartă ochelari de soare și află care sunt nivelurile de polen din zona ta

Dacă trebuie să ieși din casă, ochelarii de soare sunt o modalitate convenabilă de a preveni intrarea polenului în ochi. De asemenea, trebuie să afli cât de ridicate sunt nivelurile de polen, consultând serviciile meteorologice locale.

6. Schimbă-ți hainele

Sporii de polen se pot lipi de haine, motiv pentru care trebuie să faci duș și să-ți schimbi hainele imediat ce ajungi acasă. Dacă nu îți poți schimba hainele, spală-ți mâinile și fața. În mod similar, evită să întinzi rufele afară pentru a le usca, mai ales primăvara.

Vezi și:

5 remedii naturale pentru mâncărime

7. Grădinărește inteligent

Some figure
Este important să iei măsuri preventive atunci când ieși afară pentru a reduce riscul de alergii.

Dacă ai o grădină, evită să cultivi plante care eliberează mult polen: de exemplu, gardurile vii Cypress din Arizona nu sunt recomandate dacă suferi de alergii sezoniere.

Mai mult, încearcă să te îndepărtezi de orice activitate care ar putea elibera polen, cum ar fi tunderea gazonului sau măturarea terasei. Dacă ești alergic la polenul de iarbă, nu sta jos pe gazon. Dacă intenționezi să petreci noaptea afară, încearcă să nu stai aproape de copaci sau plante.

8. Ia un tratament farmaceutic

Dacă iei antihistaminice pentru a trata o alergie severă la polen, ar trebui să o faci întotdeauna sub supravegherea medicului specialist. Persoanele cu simptome mai ușoare pot folosi chiar și remedii naturale. Vaccinul împotriva alergiilor sezoniere poate fi util pentru diferite tipuri de simptome.

Dacă suferi de alergii incomode la polen, ține cont de aceste sfaturi. Dacă simptomele se agravează sau nu dispar, solicită imediat asistență medicală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gastaminza, G., Bartolomé, B., Bernedo, N., Uriel, O., Audícana, M. T., Echenagusia, M. a, … Muñoz, D. (2005). Alergia al polen de las oleáceas en un lugar donde no hay olivos. Alergologia e Inmunologia Clínica.
  • González, L. (2014). Alergias y el sistema inmune: una revisión desde el aula. Revista Facultad de Ciencias de La Salud UDES.
  • F, G. A. G., & A, V. M. A. (2005). Polinosis y aeroalergenos. Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas.
  • Grewling Ł, Bogawski P, Smith M. Pollen nightmare: elevated airborne pollen levels at night. Aerobiologia (Bologna). 2016;32(4):725–728. doi:10.1007/s10453-016-9441-7
  • Sánchez-Lafuente AM, Guitián J, Medrano M, Herrera CM, Rey PJ, Cerdá X. Plant traits, environmental factors, and pollinator visitation in winter-flowering Helleborus foetidus (Ranunculaceae). Ann Bot. 2005;96(5):845–852. doi:10.1093/aob/mci236

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.