Intoxicația cauzată de pește: simptome

Este imposibil de observat dacă peștii sunt infectați după aspectul exterior, gust sau miros. De asemenea, nu poți distruge toxinele, nici măcar prin gătit, marinare sau congelare. Deci, care sunt diferitele tipuri de intoxicație cauzată de pește?
Intoxicația cauzată de pește: simptome

Ultima actualizare: 01 Mai, 2021

Apariția de vărsături, diaree, febră, dureri abdominale și corporale sunt simptome care pot indica faptul că ai consumat pește sau alte alimente cu niveluri ridicate de toxine. În acest caz, peștele sau fructele de mare au fost contaminate, fie de bacterii, fie de toxine. Deci, ce poți face dacă te confrunți cu intoxicația cauzată de pește?

Intoxicațiile pot amenința viața unei persoane (dacă tratamentul nu este administrat la timp) din cauza deshidratării și modificărilor electrolitice. Copiii și vârstnicii sunt cei mai sensibili.

Intoxicația cauzată de pește: simptome

În anumite perioade ale anului, mai multe specii de pești și crustacee pot conține biotoxine otrăvitoare, care persistă chiar și după gătire. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), turiștii nu cunosc acest risc, în special cei care călătoresc la tropice și subtropice.

Peștii cu aceste toxine nu arată, nu miros și nu au un gust urât. Gătirea, marinarea sau congelarea nu distruge toxinele și, prin urmare, otrăvirea este inevitabilă.

Să aruncăm o privire asupra diferitelor tipuri de intoxicații cauzate de pește.

1. Ciguatera

Pește gătit la cuptor
Multe dintre aceste biotoxine sunt produse de animale, deci nu există semne de avertizare.

Se crede că peste 400 de specii de pește, în special peștele de recif, conțin toxina care provoacă ciguatera. Peștii din apele tropicale și subtropicale din Indiile de Vest, Oceanul Pacific și Oceanul Indian reprezintă cea mai mare amenințare. Cazuri de ciguatera au fost raportate și în Statele Unite, în Hawaii, Guam, Puerto Rico, Insulele Virgine și Florida.

Care sunt simptomele produse de ciguatera?

Simptomele otrăvirii apar în câteva minute până la șase ore de la consumul de pește toxic. Simptomele includ o varietate de reacții gastrointestinale, neurologice și cardiovasculare. Simptomele pot include următoarele:

  • Greaţă
  • Vărsături
  • Diaree apoasă
  • Durere de cap
  • Amorțeală și furnicături în jurul gurii și la nivelul extremităților

În cazuri mai severe, persoana poate suferi de dureri musculare, amețeli și senzații de „temperatură inversă” – adică lucrurile fierbinți par reci, iar lucrurile reci par fierbinți. De asemenea, pot prezenta ritmuri cardiace neregulate și tensiune arterială scăzută. Simptomele dispar, de obicei, după câteva zile, dar pot dura până la patru săptămâni.

2. Scombroidoza

Scombrotoxina este ingerată în urma consumului de pește care conține niveluri ridicate de histamină. Acest lucru apare din cauza manipulării necorespunzătoare a alimentelor.

Acești pești (delfinul, tonul albacor, tonul cu aripioare galbene, macroul, sardinele, hamsia, heringul, peștele sabie, peștele chihlimbar și urechea mării) conțin cantități mari de histidină. Ca urmare a conservării inadecvate, bacteriile convertesc histidina în histamină, provocând astfel intoxicație.

Care sunt simptomele scombroidozei?

Simptomele apar în câteva minute de la consumul peștelui toxic, deși ar putea apărea și după o oră. De obicei, durează până la trei ore, dar pot apărea și după câteva zile. Simptomele pot include următoarele:

  • O senzație de furnicătură sau arsură în gură
  • Erupție cutanată pe față și partea superioară a corpului
  • Dificultăți de respirație
  • O scădere a tensiunii arteriale
  • Dureri de cap pulsatile
  • Urticarie și mâncărime a pielii
  • Greaţă
  • Vărsături
  • Diaree

Simptomele scombroidozei pot semăna și cu alte afecțiuni sau probleme de sănătate. Multe cazuri de „alergie la pește” sunt de fapt scombroidoză. Discută întotdeauna cu medicul pentru a obține un diagnostic corect.

3. Otrăvirea cu tetrodotoxină

Intoxicația cauzată de pește cu conține natural toxine
Peștele fugu este un aliment din cultura gastronomică a țărilor asiatice.

Tetrodotoxina, numită și otrăvirea cu pește fugu sau fuguism, este o formă mult mai rară de intoxicație cu pește. Cu toate acestea, poate fi fatală. Este asociată cu consumul de pește fugu din apele regiunilor indo-pacifice.

De asemenea, au fost raportate cazuri de otrăvire, chiar și de moarte, prin ingerarea peștelui fugu din Oceanul Atlantic, Golful Mexic și Golful California.

Intoxicația cauzată de pește: simptome

Simptomele apar între 20 de minute și 3 ore după consumul peștilor fugu toxici. Următoarele sunt cele mai frecvente simptome ale otrăvirii cu pește fugu:

  • Amorțeala buzelor și a limbii
  • Amorțeala feței și a extremităților
  • O senzație de plutire
  • Durere de cap
  • Greață și vărsături
  • Durere abdominală
  • Diaree
  • Dificultate în vorbire
  • Slăbiciune musculară generalizată
  • Convulsii
  • Insuficiență respiratorie
  • Aritmie cardiacă

În cele mai grave cazuri, moartea poate să apară în decurs de 4 până la 6 ore de la otrăvire. Prin urmare, este esențial să soliciți asistență medicală imediată.

Cum poți preveni intoxicația cauzată de pește?

Pentru a preveni ciguatera, ar trebui să eviți să consumi peștele care produce boala. Amintim aici peștele chihlimbar, epinefelul, snapperul roșu, sturionul, stavridul, baracuda și anghila. Toxina este mai concentrată în organele interne ale peștilor. Prin urmare, nu ar trebui să consumi niciodată aceste părți ale animalului.

Pentru a preveni scombroidoza, nu mânca niciun pește care nu a fost refrigerat corespunzător. Fii deosebit de atent atunci când consumi ton, sardine, macrou, pește-delfin sau hamsie.

It might interest you...
Mercurul în pește: trebuie să-ți faci griji?
Doza de SănătateCitește pe Doza de Sănătate
Mercurul în pește: trebuie să-ți faci griji?

Există multe beneficii pentru sănătate oferite de consumul de pește. Însă, există și o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la mercurul din...



  • Stratta, P., & Badino, G. (2012). Scombroid poisoning. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne184(6), 674. doi:10.1503/cmaj.111031
  • Friedman, M. A., Fleming, L. E., Fernandez, M., Bienfang, P., Schrank, K., Dickey, R., … Reich, A. (2008). Ciguatera fish poisoning: treatment, prevention and management. Marine drugs6(3), 456–479. doi:10.3390/md20080022
  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Fish Poisoning in Travelers: Ciguatera and Scombroid. 2014. https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/fish-poisoning-ciguatera-scombroid