Logo image
Logo image

6 sfaturi pentru îngrijirea și curățarea pantofilor de iută

4 minute
Pantofii cu talpă din iută se adaptează oricărui stil. Cu toate acestea, este un material care necesită o oarecare întreținere.
6 sfaturi pentru îngrijirea și curățarea pantofilor de iută
Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Curățarea corectă a pantofilor de iută este esențială pentru a-i face să arate impecabil și pentru a le prelungi viața utilă. Acest tip de pantofi este atemporal datorită versatilității și confortului oferit. Îi puteți folosi oricând doriți, dar mai ales pe vreme caldă.

Iuta necesită întreținere meticuloasă manuală. Produsele și instrumentele necesare pentru curățare trebuie să fie adecvate pentru un articol delicat.

Iuta: un material în tendințe

Iuta este o fibră vegetală de calitate, cu aspect plăcut. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură descrie acest material ca fiind rezistent; firul atinge o lungime de până la 4 metri și un diametru de 17 până la 20 de microni. Compușii principali sunt celuloza și lignina.

Deoarece este derivată dintr-o plantă, iuta este prietenoasă cu mediul. Revista Informador Técnico relatează faptul că fibrele vegetale reprezintă o alternativă la materialele sintetice datorită costului redus, greutății mici și naturii regenerabile.

Iuta este utilă și ca element de întărire, fiind un material important în industria încălțămintei și a articolelor din piele. Unii o numesc „fibră de aur” și o compară cu Stipa tenacissima.

Una dintre numeroasele sale utilizări este talpa sandalelor și a pantofilor, având un aspect la modă.

Recomandăm: Decorațiuni cu iută: 5 idei grozave

Some figure
Iuta este un material comun la pantofi pentru zilele de vară. Este frumpasă, confortabilă și biodegradabilă.

Motive pentru a alege pantofi de iută

Espadrilele, sandalele sau pantofii din iută sunt perfecți pentru zilele cu căldură intensă, deoarece ajută pielea să respire corect, o împrospătează și minimizează șansele de iritație.

Un articol publicat de Revista Footwear afirmă că cererea de încălțăminte confortabilă a crescut, fiind îmbinată mereu cu tendințele modei. Cultivarea și utilizarea iutei are următoarele avantaje:

  • Crește rapid.
  • Este o fibră rezistentă.
  • Este reciclabilă și complet biodegradabilă.
  • Fiind o cultură uscată, are nevoie doar de apă de ploaie.
  • Nu necesită atât de multe substanțe chimice, îngrășăminte sau pesticide.
  • Funcționează ca izolator și reține umiditatea la nivel moderat.
  • Planta consumă tone de dioxid de carbon și eliberează oxigen.

Sfaturi pentru îngrijirea și curățarea pantofilor de iută

În ultimii ani, tălpile de iută sunt tot mai des întâlnite, poate grație amestecului de simplitate și eleganță. Puteți purta acești pantofi cu o rochie lejeră sau cu blugi. În orice caz, este esențial să știți să curățați pantofii de iută.

Procesul este împărțit în două etape. Prima este curățarea țesăturii superioare. Dacă este din piele, este indicat să aplicați un produs pentru curățare special. Folosind o cârpă din microfibră, frecați ușor, fără a înmuia materialul.

În cazul țesăturilor superioare din pânză, se recomandă 1 lingură de detergent blând diluată în 2 pahare cu apă. Cu o cârpă din bumbac, frecați materialul textil și cu o a doua cârpă umezită doar în apă îndepărtați săpunul.

A doua fază este curățarea iutei, aplicând sfaturile de mai jos.

1. Scuturați praful

Treceți o perie cu peri moi peste talpă, urmând aceeași direcție pentru a nu desface împletitura de iută. Cu o dischetă din bumbac, îndepărtați murdăria acumulată în țesătură. Aceasta trebuie să fie uscată.

2. Frecați ușor cu apă și săpun

După îndepărtarea prafului, continuați cu spălarea. Pentru a face acest lucru, utilizați același amestec de curățare de mai sus sau amoniac cu apă. Aceste formule sunt eficiente deoarece elimina petele de pe împletitură; dacă alegeți amoniac, proporțiile sunt 20% pudră și 80% apă caldă.

  • Frecați talpa cu o periuță de dinți, având grijă să nu desfaceți împletiturile.

3. Preveniți udarea

Fiind un material care reține umezeala, în timp ce îl curățați, introduceți o bilă făcută  din prosop de bucătărie (hârtie) în interiorul pantofului. Hârtia va absorbi excesul. Când ați terminat de spălat, ștergeți talpa cu o cârpă uscată și curată. Urmează un periaj final cu o perie moale și uscată.

Recomandăm: Beneficiile buretelui luffa și modul de utilizare

4. Uscați la aer

Dacă pantofii se udă, puneți-i la soare pentru a putea reveni la forma inițială. Nu folosiți substanțe chimice și nu faceți apel la uscarea artificială, deoarece riscați să deteriorați pantofii.

5. Nu folosiți mașina de spălat

Cel mai mare dușman pentru curățarea pantofilor de iută este mașina de spălat. Pantofii se vor deteriora și fibra se va descompune. Procesul de îngrijire este obligatoriu manual.

6. Atenție la substanțele corozive

Clorul, înălbitorul și substanțele pentru îndepărtarea petelor care conțin oxigen activ sunt contraindicate pentru această clasă de pantofi, deoarece decolorează și deteriorează atât pânza, cât și filamentele de iută.

Some figure

Eliminați mirosul neplăcut de la pantofii de iută

Ca orice alt tip de încălțăminte, pantofii din iută pot avea mirosuri neplăcute cauzate de bacterii și piele moartă. De asemenea, a nu-i lăsa să se usuce corespunzător crește șansele de îmbâcsire.

Puneți o linguriță de bicarbonat de sodiu în interiorul pantofilor, mai ales în zona din față. Această substanță își va face treaba peste noapte. Dimineața, îndepărtați-o cu o cârpă semi-umedă. Acum puteți curăța în mod optim pantofii și le puteți extinde durabilitatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • El esparto (Stipa tenacissima). Museo virtual de la ciencia. España. https://museovirtual.csic.es/profesores/tecnologias/webesparto/esp_1.htm
  • Estudio sobre las características del consumidor de calzado en la era poscovid. Revista del Calzado. España; 2021. http://revistadelcalzado.com/estudio-consumidor-calzado-poscovid/
  • Fibras del futuro. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. https://www.fao.org/economic/futurefibres/fibres/jute/es/
  • Giraldo Vásquez D, Peláez Arroyave G, Velásquez Restrepo S. Uso de fibras vegetales en materiales compuestos de matriz polimérica: una revisión con miras a su aplicación en el diseño de nuevos productos. Informador Técnico. Vol. 80. Núm. 1. p. 77. Colombia; 2016. https://www.mendeley.com/catalogue/9a84b475-03e4-3273-8ec3-b8ab7a72b777/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B89cec15e-1761-4eb8-a8db-1c975600b19a%7D
  • Maceda A, Peña Valdivia C, Soto Hernández M, Terrazas T, Trejo C. Lignina: composición, síntesis y evolución. Madera y bosques. Vol. 27. Núm. 2. México; 2021. https://myb.ojs.inecol.mx/index.php/myb/article/view/2137
  • Sanz Tejedor A. Tecnología de la celulosa. La industria papelera. Química Orgánica Industrial. https://www.eii.uva.es/organica/qoi/tema-03.php

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.