Sfaturi esențiale pentru motivarea unui copil leneș
Scris și verificat de psihologul Bernardo Peña
Mulți părinți se îngrijorează atunci când observă că cei mici par a fi leneși și nu știu cum să procedeze. Dar există, într-adevăr, un astfel de copil sau oare părinții sunt cei care au un caracter slab? Ce metode putem pune în aplicare pentru motivarea unui copil leneș?
Unii părinți nu transmit copiilor ce înseamnă puterea voinței. Drept consecință, foarte mulți copii nu se gândesc mai întâi să-și facă temele, ci încep prin a face ceea ce vor ei. De fapt, acest lucru ar trebui să fie invers. Dar ce poți face ca să remediezi această situație? În cele ce urmează, descoperă câteva sfaturi pentru motivarea unui copil leneș.
Motivul pentru care copilul este leneș
Adjectivul leneș se referă la persoana căreia îi lipsește voința de a fi activ și de a îndeplini anumite obligații. Se referă la cineva care preferă activitățile plăcute sau distractive, deoarece pentru el responsabilitățile implică mult efort și sacrificiu. Atunci când părinții nu sunt capabili să le impună copiilor anumite reguli, astfel încât ei să-și ducă sarcinile la bun sfârșit și apoi să aibă voie să facă ceea ce le place, cel mai probabil, cei mici vor fi leneși și lipsiți de motivație.
Este important să știm ce fel de părinți suntem înainte de a stabili că avem un copil leneș. Putem fi foarte permisivi și să lăsăm copilul să facă ceea ce vrea. Sau dimpotrivă, putem fi exigenți și să disciplinăm copilul.
Câteva sfaturi pentru motivarea unui copil leneș
Înțelege cauza
Dacă ai observat că micuțul tău este leneș și acest lucru te îngrijorează, gândește-te care ar fi posibilele cauze. În caz că ți se pare că este dezinteresat, acest lucru poate fi provocat de mai mulți factori.
Trebuie să identifici cauzele pentru care copilul tău se comportă astfel. Acestea pot fi medicale, familiale sau sociale. Identificarea cauzei reprezintă un pas important către punerea în aplicare a soluțiilor.
În cazul în care observi că totul apare din cauza lipsei de motivație, oferă-i copilului tău cuvinte de încurajare atunci când îndeplinește o sarcină, indiferent de rezultat. În acest fel, încurajarea îi va servi drept motivație pentru a continua să-și îndeplinească sarcinile cu mai mult entuziasm.
Te-ar putea interesa și:
Schimbă-ți atitudinea
În majoritatea cazurilor, atunci când un copil este leneș, acest lucru apare din cauza faptului că părinții i-au permis acest lucru. Acest comportament reflectă faptul că el a fost crescut de părinți prea protectori.
Din acest motiv, trebuie să schimbăm modalitatea în care ne educăm copiii, astfel încât să evităm ca lenevia să devină parte din personalitatea lor. Bineînțeles, putem cere și ajutor în scopul de a preveni sau soluționa această problemă.
De exemplu, putem cere sfatul unor rude care au avut deja această experiență și au reușit să soluționeze problema. Există și cursuri pentru părinți, specialiști la care putem apela pentru a ne sfătui, etc.
Învață-i prin exemple
Părinții sunt principalul model al copiilor. Motivarea unui copil leneș constă, în principal, în exemplele oferite. Părinții trebuie să dea cel mai bun exemplu, trebuie să demonstreze importanța responsabilității atât acasă, cât și la locul de muncă.
În felul acesta, copiii pot fi motivați să-și găsească vocația și să înceapă să se gândească la modalități de a-și îndeplini visul. Este important ca părinții să fie un model demn de urmat pentru copii. Astfel, există mai puține șanse ca ei să dezvolte o atitudine rebelă.
După faptă și răsplată
Oferă-i copilului recompense atunci când știi că i se cuvin. În cazul în care răsplata este un obiect, este recomandat să îl alegi în așa fel încât să fie oarecum util pentru el. Din când în când, cumpără-i ceva ce își dorește.
Este important să ai un sistem de răsplată și să nu te transformi într-un părinte care dă copiilor săi bani ori de câte ori i se cere acest lucru. Pentru a obține o răsplată, trebuie mai întâi să fie demni de acest lucru.
Îți recomandăm să citești și:
Stabilește reguli și termene
Pentru motivarea unui copil leneș, părinții trebuie să fie consecvenți și să stabilească termene pentru îndeplinirea anumitor sarcini. Astfel, copilul va fi mai organizat, va ști să urmeze instrucțiunile și să le îndeplinească la timp.
Cu toate acestea, un copil leneș va inventa scuze pentru a evita îndeplinirea sarcinii. Va încerca să-și ceară iertare și să creeze confuzie între părinți, pentru ca ei să îndeplinească sarcinile în locul lui. Prin urmare, este important să impui anumite termene și să nu cedezi în fața scuzelor.
În cele din urmă, trebuie să reținem că principalii responsabili de educația copiilor sunt părinții. Putem spune că nu există copii leneși, ci mai degrabă părinți care au caracter slab și care nu impun reguli stricte. Este esențial să ne facem timp pentru a ne disciplina copiii. Astfel, ne asigurăm că vor ajunge să reușească tot ceea ce își propun în viață.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Morales, S., & Yanet, J. (2018). Práctica docente en la aplicación de estrategias metodológicas innovadoras en la atención a niños y niñas para el aprendizaje. http://200.37.102.150/handle/USIL/6639
- Pacheco Ortiz, F. N. (2013). La sobreprotección infantil y su incidencia en el desarrollo emocional de los niños de 3 a 4 años de edad de educación inicial del centro de desarrollo infantil “mi casita de campo” del canton ambato provincia de tungurahua(Bachelor’s thesis). https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/4049
- Revista Consumer. (n.d.). Educar con el ejemplo, lo más eficaz. Revista Consumer. https://revista.consumer.es/portada/educar-con-el-ejemplo-lo-mas-eficaz.html
- Estrella, Á. M. C., & González, J. B. L. (2011). Estilos de educación en el ámbito familiar. REOP-Revista Española de Orientación y Psicopedagogía, 22(3), 257-276. http://revistas.uned.es/index.php/reop/article/view/11280
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.