Sfaturi pentru o gospodărie Zero Waste
Din fericire, există mulți oameni conștienți de impactul pe care îl generează gunoiul asupra mediului. Așadar, au adoptat măsuri pentru a încerca să-l reducă. În acest context, s-a dezvoltat mișcarea Zero Waste pentru o gospodărie fără gunoi.
Aceasta constă în dobândirea —și menținerea în timp— de noi obiceiuri bazate pe reducerea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm. De asemenea, înseamnă acțiuni precum compostarea deșeurilor organice și respingerea folosirii obiectelor din plastic, de exemplu. Cum putem avea o gospodărie Zero Waste?
Sfaturi pentru o gospodărie Zero Waste
Mișcarea Zero Waste a devenit unul dintre cele mai atractive stiluri de viață durabile. Aceasta include o serie de obiceiuri care urmăresc să atenueze cât mai mult posibil generarea de deșeuri. Sunt acțiuni ușor de pus în practică. Să aruncăm o privire mai atentă la cele mai importante!
1. Stilul de viață auster
Austeritatea pare să fie unul dintre principiile acestei filosofii de viață. Cu cât avem și consumăm mai puțin, cu atât vom genera mai puține deșeuri. Nu este o sarcină grea, deoarece trebuie să ne punem doar o singură întrebare înainte de a cumpăra ceva nou… chiar am nevoie de lucrul acesta?
În realitate, oricât am încerca să reciclăm și să refolosim majoritatea lucrurilor pe care le avem acasă, dacă nu reducem consumul, nu este suficient. Pentru a face acest lucru, reduceți spațiile de depozitare precum sertarele, mobilierul și rafturile ca să nu aveți unde să depozitați produsele pe care le-ați putea cumpăra.
Recomandăm: Cum să creezi mobilă din materiale reciclate
2. Risipa alimentară
Aruncarea alimentelor este ultimul lucru pe care ar trebui să-l facem, deoarece pe lângă generarea de deșeuri, cheltuim bani și resurse. Asta fără să luăm în calcul lipsa de interes față de oamenii înfometați din întreaga lume. Dacă ne gândim bine, cu toată mâncarea pe care o aruncăm, am putea alcătui un meniu complet pentru întreaga familie.
Ideea este de a organiza din timp meniul săptămânal, de a cumpăra ceea ce este necesar pentru pregătirea fiecărui fel de mâncare și de a prepara un prânz sau o cină cu ce a mai rămas. În acest fel, vom reduce gunoiul generat de resturile alimentare.
În acest sens, potrivit unui raport întocmit de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), în 2019, 931 de tone de alimente au fost irosite și au ajuns la gunoi, adică 17% din alimentele lumii.
3. Achiziții vrac
În raport cu punctul anterior, achizițiile vrac reprezintă unul dintre primii pași de organizare a cumpărăturilor într-un mod durabil. Acest lucru ajută la excluderea ambalajelor și recipientelor din plastic.
În plus, acest sistem invită consumatorii să folosească propriile ambalaje: sacoșe de pânză, pungi de hârtie, sticle de sticlă, etc. Oricât de plictisitor ar părea la început, este doar o chestiune de obișnuință.
4. Mai puțin plastic
Cheia pentru a genera mai puțină poluare este reducerea definitivă a consumului de obiecte din plastic, deoarece este un material care are nevoie de sute ani să se descompună.
Primul lucru pe care îl vom face este să detectăm cele trei produse din plastic pe care le folosim cel mai mult pentru a le evita. De exemplu, pungi, sticle și pahare de unică folosință. Despre cele dintâi am vorbit deja la punctul anterior.
În ceea ce privește sticlele, o variantă bună este să optăm pentru cele din materiale reutilizabile pentru apă și băuturi. Putem folosi o cană reutilizabilă pentru a servi cafeaua sau alte băuturi care sunt de obicei servite în pahare unică folosință. Trebuie să excludem și utilizarea paielor.
5. Reciclare
Reciclarea este o lege a mișcării Zero Waste. Deși colectarea diferențiată a deșeurilor este practicată de mult timp în multe părți ale lumii, participarea activă și responsabilă a tuturor cetățenilor este esențială.
6. Înlocuirea ambalajelor
Această propunere va economisi bani. Ideea este de a înlocui recipientele din plastic cu recipiente și borcane din sticlă.
De exemplu, borcanele cu gem pot fi refolosite pentru a păstra conserve, leguminoase și cereale. Ele pot fi transformate în pahare și vaze.
7. Donații
Există centre de schimb și vânzare de obiecte second-hand care sunt puse la dispoziția celor care au nevoie. Este ceea ce se numește „economie circulară” și constă în a da o altă șansă obiectelor pe care nu le mai folosim. Hainele second- hand sunt cele mai clare exemple.
Recomandăm: Cum să-ți decorezi livingul cu materiale reciclate
O gospodărie Zero Waste: totul este posibil cu bunăvoință și convingere
Marile schimbări încep cu micile modificări pe care le putem face individual în rutină. În 2008, Bea Johnson și familia ei au implementat un stil de viață bazat pe acest concept „zero deșeuri”. Astăzi, la aproape 15 ani de la înființare, milioane de oameni din întreaga lume s-au alăturat mișcării.
Important este să ne asumăm responsabilitatea pentru locul în care trăim, să avem grijă de el și să-l respectăm prin acțiuni simple, dar de mare impact. Mișcarea Zero Waste este o modalitate bună de a începe.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rojas, P. J., & Desarrollo, C. E. G. E. S. T. I. (2011). La filosofía “Zero waste”. Éxito empresarial, 3.
- Cataldo Ide, S., & Larenas Rodríguez, M. (2020). Zero waste.
- Gallini, S. (2016). The zero garbage affair in Bogotá. RCC Perspectives, (3), 69-78.
- Larenas Rodríguez, M. (2020). Zero waste(Doctoral dissertation, Universidad de Chile).
- Martínez, M. G. (2021). Revisión de los nuevos planteamientos de diseño para conseguir estrategias de Zero Waste. Proyecta56, an Industrial Design Journal, (1), 73-85.
- Susperreguy, M. E. (2021). The Good Gift: zero waste.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.