Sfaturi pentru reducerea febrei
Când sunt bolnavi, mulți oameni simt că au o temperatură corporală mai mare decât cea normală, alături de alte simptome sau disconfort. Atât timp cât știi că nu este o situație gravă, poți urma câteva sfaturi naturale pentru reducerea febrei.
În acest articol, îți vom oferi câteva informații despre febră și despre ce trebuie să ai în vedere. Este o idee bună să ai abilități de prim ajutor pentru a atenua bolile minore. Citește mai departe!
Ce este febra?
Febra este o creștere a temperaturii corpului. În multe cazuri, este o indicație a faptului că suferi de un anumit tip de infecție. Ca răspuns, corpul își ridică temperatura pentru a combate agentul patogen. În acest caz, febra nu este gravă și nu necesită tratament. De fapt, este chiar utilă.
Temperatura corpului poate varia în funcție de vârstă, ora din zi sau activitatea pe care o desfășoară persoana în cauză. În plus, și partea corpului în care măsori temperatura este importantă. În acest sens, temperatura corpului este considerată febră atunci când atinge sau depășește:
- Axilă: 37,2 °C
- Gură: 37,8 °C
- Artera temporală, ureche sau rect: 38 °C
Se recomandă utilizarea unui termometru digital. Acesta este cel mai eficient și mai precis dispozitiv de pe piață. În plus, este mai eficient să măsori temperatura în gură (sub limbă) decât pe axilă. Verificarea temperaturii rectale este măsura adecvată pentru copii.
Descoperă mai mult:
Febra scăzută versus febra ridicată
Cel mai important aspect este să ții cont de severitatea febrei. Dacă este cu doar 1 grad mai mult decât de obicei, este considerată o febră scăzută. Așadar, este doar o febră ușoară.
Alte simptome frecvente care însoțesc febra sunt următoarele: frisoane, tremurături, durere, ochi umezi sau senzație de frig.
Este necesară scăderea febrei?
După cum poți vedea, febra este unul dintre simptomele unei boli. Prin urmare, dacă febra este ușoară, important este să se faciliteze odihna pacientului și să se atenueze disconfortul (de exemplu, în cazul gripei).
Este important să reții faptul că administrarea de medicamente pentru reducerea febrei atunci când temperatura nu este crescută nu va accelera recuperarea după o infecție sau o altă boală. Cu toate acestea, există câteva sfaturi pe care le poți lua în considerare și care pot fi foarte utile.
Sfaturi pentru reducerea febrei
Bea multe lichide
În primul rând, cel mai bun sfat pentru reducerea febrei atât la adulți, cât și la copii este creșterea aportului de lichide. Acest sfat este esențial dacă ai și un risc crescut de deshidratare din cauza diareii sau vărsăturilor.
Pe lângă apă, poți alege și sucuri naturale de fructe și legume. Acestea îți vor oferi o mulțime de substanțe nutritive. De exemplu, există vitamina C, care este foarte benefică în combaterea infecțiilor. Acerola, guava, kiwi, căpșunile și citricele sunt fructe care conțin niveluri ridicate de vitamina C.
Creșterea aportului de lichide (apă, sucuri naturale de fructe fără zahăr) și administrarea de analgezice pot ajuta la controlul febrei.
Infuzie de ghimbir pentru reducerea febrei
Ghimbirul este un aliment care poate ajuta la reducerea febrei (în fazele inițiale) și la tratarea simptomelor gripei, răcelii, etc. Însă acest lucru nu înseamnă că este întotdeauna 100% eficient sau că, după consumul de ghimbir, poți ignora sfaturile medicului.
Citește mai mult:
Analgezice pentru reducerea febrei
Analgezicele sunt cele mai utilizate medicamente pentru tratarea durerii și reducerea febrei. În plus, îți pot oferi o ameliorare temporară atunci când experimentezi un disconfort semnificativ. Cu toate acestea, este recomandat să consulți medicul în cazul în care te simți foarte rău.
În general, aceste medicamente sunt recomandate numai adulților. În cazul copiilor, trebuie să ai întotdeauna grijă extremă și să respecți doza indicată de medic sau de producătorul medicamentului.
Dacă febra crește sau nu dispare sau experimentezi și alte simptome, trebuie să mergi la medic cât mai curând posibil. Nu subestima durerea severă, respirația precipitată sau riscul de deshidratare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Haniadka, R., Saldanha, E., Sunita, V., Palatty, P. L., Fayad, R., & Baliga, M. S. (2013). A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c3fo30337c
- Álpizar Caballero, L. B., & Medina Herrera, E. E. (1999). Fisiopatología de la fiebre. Revista Cubana de Medicina Militar.
- Ruiz, R. (2010). Fiebre en pediatría. Revista Mexicana de Pediatría.
- J.M., R.-R. F. and F. (2014). La fiebre. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.