Sfaturi și pași pentru a crea o grădină alpină acasă
O grădină alpină acasă înseamnă frumusețe, eleganță și relaxare. Grădina alpină transmite sentimentul de liniște oferit de munte. Acest tip de amenajare permite proiectarea de decoruri naturale spectaculoase.
Grădinile alpine presupun cultivarea plantelor de munte. Tehnica se bazează pe utilizarea rocilor ornamentale și a terenului denivelat. Pentru a construi un astfel de colț de Rai, este nevoie de planificare și creativitate. Vă învățăm cum să o faceți!
Ce este o grădină alpină?
O grădină alpină presupune cultivarea și aranjarea plantelor în stil rustic. Se folosesc flori, arbuști, copaci, pietre, lemn și alte materiale organice. Conceptul este dat de tipul de vegetație și nu de locația fizică a grădinii. Nu aveți nevoie de un climat montan pentru a crea o grădină alpină.
Deși se folosesc specii originare alpine, se pot introduce și alte plante. Aspectul alpin este dat de exemplarele cu frunze mici și flori minuscule.
Puteți folosi diferite terenuri, chiar și cele care prezintă denivelări. Dacă aveți un sol acid și stâncos, atunci aveți o parcelă ideală pentru proiect. Acest stil este ideal în zonele cu schimbări bruște de temperatură.
Tipuri de plante pe care le puteți planta într-o grădină alpină
Plantele alpine necesită un sol umed pentru a prospera și a rezista perioadelor de secetă. Alegeți-le pe cele care iubesc lumina soarelui.
Puteți opta pentru margarete de munte, orhidee, vinca și pomi fructiferi. Unele dintre speciile ideale sunt următoarele:
- Trandafir: această floare aparținând familiei Rozacee este una dintre cele mai populare din lume. Există sute de specii cu dimensiuni, arome și beneficii diferite.
- Năsturel: pe lângă funcția decorativă, este benefic și pentru sănătate. O publicație a Guvernului din Mendoza indică faptul că năsturelul este bogat în fier, iod și vitaminele A, C și E.
- Brad: face parte din familia de plante Pinacea sau Abies. Cuprinde peste 50 de specii cu conuri.
- Arbuști: pot fi fructe de pădure sau alte fructe. Se ramifică de la bază. Înălțimea este determinată de specie. Unele ajung la 3 metri.
- Ferigi: sunt exemplare ornamentale fără semințe, care nu necesită flori pentru a-și etala frumusețea. Favorite pentru exterior sunt Adiantum Fragrans, Saw palmetto și Athyrium filix-femina.
Descoperiți: Plante ușor de îngrijit pentru interior și exterior
Sfaturi și pași pentru amenajarea unei grădini alpine acasă
Pentru a perfecționa imaginea grădinilor alpine, folosiți piese de beton care să încadreze plantele. Acestea trebuie să varieze ca mărime.
Dacă proiectați o pantă, țineți cont de faptul că speciile din vârf se vor usca mai repede decât celelalte din cauza razelor solare. Dacă creați o cascadă sau un pârâu, folosiți plante joase și lăsați apa să curgă printre ele.
Decorați cu bolovani și pietriș de diverse forme și culori. Este esențial să aplicați folie înainte de pietriș și nisip, pentru a scăpa de buruieni și pentru ca pietrele să nu alunece. Există mai multe opțiuni pentru proiectarea grădinilor alpine:
- Fertilizați solul, deși nu este esențial ca acesta să fie extrem de bogat în nutrienți.
- Profitați de terenul denivelat, deoarece grădina alpină nu necesită soluri convenționale.
- Integrați plantele cu alte elemente, cum ar fi rocile care simulează o peșteră. De asemenea, puteți crea o grădină alpină suspendată.
- Vizitați pepinierele pentru a selecta plantele adecvate. Cereți opinia unui expert în grădinărit atât pentru alegerea exemplarelor, cât și pentru designul în sine.
Cum să îngrijiți grădina alpină?
Întreținerea acestor grădini nu este diferită de îngrijirea cerută de cele tradiționale. Chiar dacă folosiți folie pentru buruieni, este esențial să curățați plantele în mod regulat. Pietrișul servește și el ca scut.
Pentru a uda florile, folosiți un sistem de aspersie. Udați vegetația pe părți, pentru a oferi apei posibilitatea de a pătrunde în sol.
În ceea ce privește hrănirea plantelor alpine, este indicat să le furnizați îngrășăminte diluate în apa de irigare. Discutați despre doze cu un expert în grădinărit.
Descoperiți: 7 cei mai buni copaci pentru o grădină mică
Grădini alpine de unde vă puteți inspira
Dacă amenajarea alpină vă atrage, luați în considerare propunerile faimoase ca sursă de inspirație. Grădina Regală din Edinburgh recreează acest stil, folosind un mic râu și mai multe cascade. Jardin des Plantes din Paris găzduiește peste 2.000 de plante din Alpi, Pirinei, Himalaya și America de Nord.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- 365 tentaciones: Berro, fuente de hierro y vitaminas que se consume frío o caliente. Gobierno de Mendoza. Argentina; 2021. https://www.mendoza.gov.ar/prensa/365-tentaciones-berro-fuente-de-hierro-y-vitaminas-que-se-consume-frio-o-caliente/#:~:text=Los%20berros%20son%20ricos%20en,y%20escurrir%2C%20como%20la%20lechuga.
- Jardin des Plantes. Francia. https://www.paris.es/jardin-des-plantes
- Real Jardín Botánico de Edimburgo. Escocia. https://www.paris.es/jardin-des-plantes
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.