Durerile de cap din cauza vremii: cum se tratează?
 

Durerile de cap din cauza vremii: cum se tratează?

Primăvara și iarna sunt perioadele în care apar schimbări bruște de temperatură și lumină, care sunt legate de durerile de cap. Migrena este influențată de vreme.
Durerile de cap din cauza vremii: cum se tratează?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 27 aprilie, 2023

Cefaleea este un disconfort foarte frecvent care are mai multe cauze. De fapt, este unul dintre cele mai nespecifice simptome pe care le experimentează corpul uman. În mod curios, durerile de cap din cauza vremii sunt o realitate pentru multe persoane.

Schimbările meteorologice se referă la variații bruște de temperatură, presiune atmosferică sau chiar lumină. Oricare dintre aceste condiții este asociată cu disconfortul. Primăvara, de exemplu, multă lume se plânge de dureri de cap.

În cadrul durerilor de cap, avem și migrena. Este un tip de durere cu o serie de caracteristici aparte. Este mai intensă și mai invalidantă. Migrenele sunt influențate de schimbările vremii.

Dar care este cauza pentru care se întâmplă acest lucru? În acest articol, vă explicăm de ce durerile de cap sunt legate de schimbările meteorologice și vă oferim sfaturi pentru a vă trata eficient.

Durerile de cap din cauza vremii

Este foarte probabil ca la un moment dat să fi avut o durere de cap în zilele înnorate sau cu schimbări bruște de temperatură. După cum am menționat deja, există mulți factori meteorologici care pot influența sănătatea.

De fapt, nu este vorba doar de condițiile de mediu care declanșează durerea de cap, ci și de faptul că în anumite ocazii acestea o agravează. În ciuda faptului că este ceva foarte comun, nu este un simptom grav. Este o durere care se tratează adesea cu analgezice și care nu implică îngrijorări suplimentare.

Totuși, oamenii de știință nu știu de ce apare această problemă. Mulți cred că, atunci când vremea este instabilă, au loc modificări ale concentrației de serotonină din creier. Aceste modificări sunt o consecință a faptului că vremea schimbă starea de spirit.

Serotonina este o substanță prezentă în neuroni, care permite transmiterea impulsurilor nervoase. Este neurotransmițătorul legat de starea de spirit și, de asemenea, de durerea de cap.

O altă teorie susține că durerea de cap vine de la vertebrele cervicale. Persoanele în vârstă pot simți schimbările meteorologice la nivelul oaselor. La fel se întâmplă și cu vertebrele; durerea are originea în această zonă și se exprimă sub forma unei dureri de cap.

 

Femeie afectată de durerile de cap din cauza vremii
Migrenele pot interfera cu sarcinile de zi cu zi și nu au un tratament definitiv.

Ce se întâmplă cu migrenele?

Migrenele sunt un tip de durere de cap care se caracterizează prin pulsație și localizare. Sunt intense și, în plus, sunt însoțite de alte simptome, precum greața, vărsăturile și vertijul. Episoadele de migrenă pot dura până la 3 zile consecutive.

Majoritatea persoanelor care suferă de migrene sunt femei. Acest tip de durere se manifestă cu o mare sensibilitate la lumină și zgomot. Prin urmare, schimbările de vreme o pot înrăutăți. Lumina soarelui, vântul, aerul uscat sau temperaturile extreme sunt strâns legate de migrene

Migrena este mai frecventă la femei decât la bărbați, iar intensitatea ei este asociată cu anumite condiții climatice.

Cum se tratează durerile de cap din cauza vremii?

În cazul oricărei probleme de sănătate sau disconfortului persistent, cel mai important lucru este să mergeți imediat la medic. Cu toate acestea, după cum am menționat mai sus, acestea sunt dureri care se ameliorează spontan sau cu analgezice.

Majoritatea medicilor recomandă medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau acetaminofenul. Cu toate acestea, este necesar să fiți conștienți de faptul că nu trebuie să abuzați de medicamente.

De asemenea, este recomandat să vă odihniți corespunzător și să stați departe de stimuli luminoși foarte puternici sau zgomote, cum ar fi cele provocate de vânt. Deși este o situație frustrantă, este important să vă păstrați calmul.

Notați momentele în care durerea de cap se intensifică sau apare. Menționați și dacă este însoțită de orice alt simptom. Acest lucru vă va ajuta să legați durerea de cauză și să o puteți calma înainte ca aceasta să se agraveze.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.