10 simptome ale cancerului pe care mulți le ignoră
Cunoașterea posibilelor simptome de cancer este esențială pentru a merge la medic la timp. De remarcat că nu trebuie să ne fie frică, pentru că unele simptome apar sporadic și nu sunt grave. Totuși, există 10 simptome ale cancerului pe care mulți le ignoră.
Una dintre principalele modalități de a lupta împotriva cancerului este depistarea precoce a acestuia. Uneori, pentru că suntem foarte ocupați, uităm să ne facem controalele medicale anuale și lăsăm să treacă săptămâni înainte de a merge la o consultație dacă avem vreo durere.
Cancerul are simptome precoce pe care mulți dintre noi nu le cunoaștem.
10 simptome ale cancerului pe care mulți le ignoră
Deși a vorbi despre cancer poate provoca o oarecare teamă, a fi bine informat este esențial pentru ca, în cazul constatării unei modificări a stării de sănătate, să putem merge la medic și să discutăm despre preocupările noastre.
Mersul la medic și primirea unui diagnostic precoce crește șansele de succes al tratamentului.
Pierdere în greutate
Un simptom posibil al cancerului este scăderea bruscă în greutate, fără un motiv aparent și fără a fi făcut modificări în dietă sau exerciții fizice.
Tuse frecventă
Tusea frecventă nu poate fi doar produsul unei alergii sau al schimbării temperaturii. Poate fi cauzată și de boli mai grave, cum ar fi cancerul.
Dacă răciți constant, chiar dacă nu fumați, ar trebui să mergeți la medic. Poate fi vorba cancer de pulmonar, oral sau de laringe. De asemenea, acordați atenție durerilor în piept și simptomelor asemănătoare bronșitei severe (disconfortul se extinde până la umeri sau axile).
Febră frecventă
Leucemia este un tip de cancer care se dezvoltă în măduva osoasă și atacă celulele sanguine. Apar globule albe bolnave sau anormale și acest lucru afectează capacitatea organismului de a preveni sau de a lupta împotriva infecțiilor.
Citiți și: Simptome hormonale ale cancerului pancreatic
Dureri articulare
Este adevărat că articulațiile pot fi inflamate și dureroase din cauza mișcărilor bruște, efortului excesiv sau posturii incorecte, dar pot fi și semnul unei boli grave, precum cancerul osos. Dacă durerea articulară nu dispare, este timpul să consultați un medic.
Vânătăi care nu se vindecă
Dacă ne lovim sau cădem, este normal să avem vânătăi. Problema constă în apariția lor fără un motiv aparent sau un proces de vindecare foarte lent (își schimbă culoarea până la dispariție).
Acesta poate fi un semn al trombocitelor nesănătoase și chiar al leucemiei, care nu permite sângelui să transporte oxigen sau să se coaguleze în mod corespunzător.
Diverse modificări ale pielii
Potrivit experților de la Asociația Americană de Cancer, există modificări ale pielii care pot fi un semn al mai multor tipuri de cancer (nu doar de piele):
- Mâncărime
- Creșterea excesivă a părului
- Pete (hiperpigmentare)
- Îngălbenirea pielii și a ochilor (icter)
Modificări ale tractului genital masculin
Dacă observați un nodul, umflătură sau durere (printre alte modificări) la nivelul testiculelor, consultați un medic pentru a determina motivul. Cancerul testicular este unul dintre tipurile de cancer cu cea mai rapidă dezvoltare. Potrivit medicilor, bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 55 de ani își pot face o autoexaminare acasă pentru a monitoriza schimbările.
În plus, nu trebuie să subestimăm problemele cu urinarea: nevoia de a merge la baie des, dificultatea de a începe urinarea sau o cantitate mică de urină. Acesta poate fi un simptom al cancerului de prostată, o boală care apare mai ales la bărbații cu vârsta peste 50 de ani.
Simptome ale cancerului la femei pe care mulți le ignoră
Să ne uităm acum la posibilele simptome ale cancerului la femei. De remarcat că nu sunt singurele care trebuie luate în considerare atunci când discutăm cu medicul.
Distensie abdominală
10% din populație suferă de distensie în mod regulat, în special femeile. Această boală comună este legată de sindromul premenstrual, indigestie sau acumularea de gaze.
Dar, dacă distensia durează mai mult de două săptămâni și este asociată cu pierderea în greutate sau sângerarea, aceasta ar putea fi unul dintre simptomele cancerului. Prin urmare, este indicat să consultați un medic pentru a afla dacă este vorba de cancer ovarian.
Sângerare între menstruații
În timpul ciclului menstrual, o femeie poate prezenta sângerări chiar și atunci când nu are menstruație. Atunci când acest lucru se întâmplă foarte des și de mai multe ori în aceeași lună, pot exista probleme hormonale, stres, inflamația colului uterin sau cancer endometrial.
Citiți mai mult: Care sunt simptomele cancerului ovarian?
Modificări ale sânilor
Femeile își pot examina sânii atunci când fac baie sau în fața oglinzii. Trebuie analizată apariția nodulilor (care se pot extinde până la axile), supurația din mameloane, modificările pielii sau durerile în afara perioadei menstruale.
Preocupări? Consultați medicul
Prezența unuia sau mai multor simptome menționate mai sus nu trebuie să implice neapărat prezența cancerului. Prin urmare, dacă aveți îngrijorări legate de sănătate, consultați medicul. Acesta vă va evalua cazul și vă va spune ce se întâmplă.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.