Logo image
Logo image

11 simptome ale ficatului inflamat

5 minute
Inflamația ficatului poate avea diverse cauze, de la supraponderalitate la obiceiuri greșite, cum ar fi fumatul sau dieta bogată în grăsimi.
11 simptome ale ficatului inflamat
Nelton Abdon Ramos Rojas

Scris și verificat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 17 decembrie, 2022

Inflamația ficatului este cunoscută și sub denumirea de hepatomegalie sau inflamație hepatică. Este o afecțiune care apare atunci când organul își mărește dimensiunea și, de asemenea, prezintă o mare varietate de simptome. Această boală este foarte comună. Pentru a afla cum să o detectați, vă prezentăm 11 simptome ale ficatului inflamat!

Ficatul, un organ cheie

Some figure

 

Ficatul este un organ solid situat în partea dreaptă sus a abdomenului, sub diafragmă. Este împărțit în doi lobi principali, drept și stâng, plus doi lobi mai mici, cuadrat și caudat.

Acest organ are o rețea mare de vene și filtre enzimatice care îi permit să îndeplinească diferite funcții de purificare și metabolism în corpul uman. Funcționează după cum urmează:

  • detoxifică
  • curăță sângele
  • lupta împotriva diferitelor infecții
  • stochează vitamine și energie
  • secretă bilă, o substanță necesară desfășurării activităților digestive

Descoperiți: Acestea sunt cele mai bune 7 plante medicinale pentru a proteja ficatul

Hepatomegalia

Hepatomegalia este definită ca mărirea patologică a ficatului. Nu este o boală propriu-zisă, ci un semn al unei probleme de bază.

Hepatomegalia nu se manifestă doar prin mărirea ficatului, ci și prin disconfort. Organele din jur nu vor mai funcționa așa cum ar trebui. Așadar, atunci când ficatul este bolnav, tot corpul poate ceda.

11 simptome ale ficatului inflamat

A ști dacă aveți ficatul inflamat nu este o sarcină ușoară. Cu toate acestea, există anumite indicii valoroase.

1. Durerea

Deși durerea poate fi foarte ușoară la început, ea va evolua în intensitate treptat. Caracteristica acestei dureri este localizarea sa. Acesta se va manifesta în partea dreaptă sus a abdomenului. În același timp, este posibil să aveți umflături în abdomen.

2. Febra

Febra este semnul alterării stării de sănătate a organismului din cauza infecțiilor. Cu toate acestea, poate avea legătură și cu ficatul. Ficatul inflamat provoacă febră în mod repetat.

3. Icterul

Some figure

 

 

Icterul este legat de sănătatea ficatului. Dacă ficatul este în stare proastă, pielea și ochii se îngălbenesc. Acest simptom este cauzat de o creștere a bilirubinei în sânge – peste 1,3 miligrame pe decilitru.

4. Greața

Amintiți-vă că ficatul este responsabil de eliminarea toxinelor și a substanțelor pe care organismul nu le poate procesa. Acest lucru duce la un alt simptom caracteristic: greața.

Dacă ficatul nu-și face treaba corespunzător, alimentele vor fi greu de digerat, provocând greață și stare generală de rău: De exemplu, cele care conțin grăsime, sare, făină și chiar cele care sunt foarte condimentate.

5. Fecalele deschise la culoare

Deși nu este plăcut să le acordați atenție, este bine să le observați câteva secunde. Atunci când acest organ eșuează, scaunul poate deveni limpede, chiar alb.

6. Gustul neplăcut în gură

Gustul neplăcut în gură este un simptom comun al inflamației ficatului. Totuși, există și alte patologii care pot prezenta această caracteristică. Gustul neplăcut apare din cauza acumulării de toxine.

Some figure

 

7. Problemele digestive

După cum am menționat deja, ficatul participă la digestia multor alimente ingerate, în special la digestia grăsimilor. În acest sens, digestia dificilă a anumitor alimente poate indica faptul că ceva nu funcționează corect în ficat. Pot apărea o senzație de greutate, gaze și disconfort abdominal.

8. Oboseala excesivă

Un alt simptom comun al bolilor hepatice este oboseala excesivă fără un motiv aparent. Potrivit Asociației Catalane a Pacienților cu Probleme Hepatice, cercetătorii nu cunosc cauza exactă a acestei manifestări. Mulți cred că apare din cauza modificărilor hormonale.

9. Modificările urinei

Tulburările hepatobiliare sunt asociate cu niveluri ridicate de bilirubină în sânge. Aceasta se depune sub formă de urobilinogen în rinichi. Urina devine foarte închisă la culoare și capătă o consistență acidă.

10. Mâncărimea pe piele

Icterul asociat cu mărirea ficatului provoacă adesea mâncărimi ale pielii sau prurit. Potrivit studiilor, acest lucru apare din cauza acumulării de bilirubină în straturile pielii, ceea ce poate fi foarte incomod.

Descoperiți: Tratamente naturale pentru ficatul gras

11. Inflamația la nivelul abdomenului și membrelor inferioare

Bolile de ficat pot provoca edem, care nu este altceva decât extravazarea de lichid. Edemul abdominal este foarte frecvent în bolile hepatice. Acest simptom este cunoscut și sub denumirea de ascită.

Edemul poate progresa și poate afecta membrele inferioare și chiar întregul corp. Această ultimă afecțiune este cunoscută sub denumirea de anasarcă și necesită asistență medicală imediată.

Ascita poate comprima abdomenul, provocând apetit scăzut și reflux gastroesofagian. De asemenea, este posibil să observați o creștere în greutate din cauza acumulării de lichid.

Ce poate provoca inflamația ficatului?

Deoarece ficatul este un organ legat de toate procesele corpului uman, mulți factori îl pot afecta, inclusiv:

  • supraponderalitatea
  • obezitatea
  • alcoolismul
  • infecțiile bacteriene
  • intoxicația cu medicamente sau plante
  • insuficiența cardiacă congestivă
  • cancerul
  • steatoza
  • acumularea anormală de substanțe, cum ar fi grăsimile, proteinele, fierul sau cuprul
  • substanțele chimice
  • obstrucția căilor biliare

Puteți să preveniți inflamarea ficatului?

După cum puteți vedea, există mai multe cauze care pot provoca inflamația ficatului. În acest sens, nu există nicio măsură care să fie 100% eficientă în evitarea tuturor acestor patologii. Cu toate acestea, un stil de viață sănătos ajută la menținerea sănătății și la evitarea afecțiunilor hepatice.

Câteva dintre sfaturile pe care le puteți urma pentru a evita inflamarea ficatului sunt următoarele:

  • Mențineți o dietă sănătoasă și echilibrată.
  • Consumați moderat alcool.
  • Urmați instrucțiunile produselor când luați medicamente.
  • Mențineți o greutate sănătoasă.
  • Evitați infuziile din plante nerecomandate de medic, mai ales la copii.
  • Renunțați la fumat.
  • Limitați contactul cu substanțele chimice nocive.

Simptome ale ficatului inflamat: atenție!

În cazul în care simțiți un disconfort, consultați medicul. Nu trebuie să apelați la automedicație sau la remedii naturiste, deoarece acestea ar putea fi contraproductive.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.