Logo image
Logo image

11 simptome care indică faptul că ai nevoie de analize hormonale

6 minute
Modificările greutății corporale, acneea și setea excesivă sunt câteva dintre simptomele patologiilor endocrine, ce indică nevoia de analize hormonale.
11 simptome care indică faptul că ai nevoie de analize hormonale
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Sistemul endocrin este o rețea de organe și glande specializate în secreția de hormoni în corpul uman. Dezechilibrele hormonale afectează foarte mult calitatea vieții și au adesea consecințe grave pe termen lung. Vă prezentăm cele 11 simptome care indică faptul că aveți nevoie de analize hormonale!

Hormonii sunt substanțe chimice eliberate în sânge de glandele endocrine. Ei participă activ la metabolism, reproducere, somn, apetit, starea de spirit și controlul funcționării tuturor organelor vitale.

În prezent, diabetul, hipotiroidismul și dislipidemia sunt principalele tulburări endocrine la adulții în vârstă, conform studiilor. De obicei, aceste modificări produc simptome timpurii care nu trebuie să treacă neobservate și care indică faptul că trebuie să mergeți la medic și să faceți analize hormonale.

Cauzele dezechilibrelor hormonale

Bolile endocrine sunt rezultatul unui exces sau deficit în producția de hormoni. Acestea apar adesea din cauza unei defecțiuni a glandelor specializate sau din cauza deteriorării structurii acestora. Este cazul pancreasului, tiroidei, suprarenalelor, ovarelor și testiculelor.

Un exemplu clasic este diabetul zaharat, în care pancreasul nu produce suficientă insulină pentru a regla nivelul zahărului din sânge.

Alte cauze ale dezechilibrului hormonal sunt următoarele:

  • Hipotiroidismul
  • Hipertiroidismul
  • Sindromul Cushing
  • Hipogonadismul
  • Sindromul ovarului polichistic
  • Hiperprolactinemia
  • Boala Addison
  • Diabetul insipid

Factori de risc

Originea modificărilor hormonale este multifactorială, genetica fiind un factor cheie în apariția lor. În mod similar, există mai multe afecțiuni care cresc riscul de a suferi de boli endocrine:

  • Obezitatea și sedentarismul
  • Dietele bogate în grăsimi și zaharuri
  • Alcoolul și fumatul
  • Terapia de înlocuire a hormonilor
  • Chimioterapia și medicamentele, cum ar fi glucocorticoizii
  • Bolile autoimune
  • Stresul excesiv

Recomandăm: 3 băuturi pentru a trata hipertiroidismul în mod natural

Some figure

Cele mai frecvente simptome care indică faptul că aveți nevoie de analize hormonale

Manifestările tulburărilor endocrine variază în funcție de hormonii sau glandele care nu funcționează corespunzător. Unele dintre simptomele tipice la bărbați și femei care indică faptul că aveți nevoie de analize hormonale sunt următoarele:

1. Sete excesivă și urinare frecventă

Nevoia persistentă de lichide și frecvența urinară crescută sunt numite polidipsie și, respectiv, poliurie. Acestea sunt simptome clasice la persoanele cu diabet zaharat. La adulți, apar adesea în stadiile incipiente ale bolii, în timp ce la copii apar mai mult timp.

Polidipsia și poliuria sunt, de asemenea, semne caracteristice ale diabetului insipid, din cauza incapacității rinichilor de a reține urina și pierderii unor volume mari de lichid, conform studiilor. Aceste tulburări pot duce la umezirea patului în timpul somnului la copii.

2. Creșterea sau scăderea în greutate

Creșterea în greutate este un simptom comun la persoanele cu probleme hormonale. De obicei, este legată de niveluri ridicate de estrogen și cortizol, precum și de producția insuficientă de hormoni tiroidieni. Aceste modificări favorizează acumularea de grăsime.

În plus, rezistența la acțiunea insulinei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 crește greutatea și îngreunează pierderea acesteia prin metode obișnuite. În schimb, pierderea în greutate inexplicabilă poate fi atribuită unei tiroide hiperactive sau hipertiroidismului, în care există un metabolism intens și un catabolism extins al masei musculare.

3. Intensificarea sau pierderea poftei de mâncare

Modificările apetitului sunt un simptom care nu trebuie tratat cu ușurință. Indică faptul că aveți nevoie de analize hormonale. Dorința crescută și incontrolabilă de a mânca se numește hiperfagie sau polifagie.

Această manifestare este frecventă în caz de:

  • Diabet
  • Hipertiroidism
  • Boala Graves
  • Hipoglicemie
  • Sindrom premenstrual

Pierderea sau scăderea apetitului este cunoscută sub numele de hiporexie. Acest simptom apare la unele persoane cu diabet zaharat de tip 1, precum și la pacienții cu tumori la nivelul glandei pituitare sau hipotalamusului.

4. Acnee cronică

Acneea este o manifestare dermatologică asociata cu modificări hormonale, fiind frecventă în adolescență. În general, nivelurile crescute de androgeni, cum ar fi testosteronul, declanșează sau agravează acneea.

Unele cauze sunt sindromul ovarelor polichistice, rezistența la insulină și hiperplazia suprarenală congenitală, potrivit cercetărilor. La femei, dezechilibrul hormonal este responsabil de apariția acneei înainte de menstruație.

5. Oboseala extremă și epuizarea

Oboseala este una dintre principalele manifestări ale deficitului de hormoni tiroidieni. Persoanele cu hipotiroidism simt o oboseală exagerată care le împiedică să aibă o zi normală.

În plus, acești pacienți au adesea niveluri ridicate de stres, nervozitate și anxietate care provoacă dificultăți de somn și favorizează oboseala. Acest simptom apare și în hipercortizolism, dislipidemie și diabet.

6. Sensibilitate exagerată la frig sau căldură

Variațiile sensibilității la temperatură apar adesea în cazurile de disfuncție tiroidiană. Cercetările confirmă că în hipotiroidism, oamenii raportează că simt frig chiar și vara.

Opusul se întâmplă în hipertiroidism. Pacienții manifestă intoleranță la căldură și transpirație crescută în condiții normale. La unele femei, acest simptom se intensifică înainte sau în timpul menstruației.

7. Căderea părului

În general, este normal ca oamenii să-și piardă părul în fiecare zi ca parte a regenerării scalpului. Cu toate acestea, căderea excesivă și persistentă a părului este un simptom de avertizare numit alopecie. Această cădere a părului poate fi neregulată, difuză sau generalizată.

Dezechilibrele hormonale sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale alopeciei. Unele dintre tulburările implicate sunt hipertiroidismul, sindromul Cushing și hiperandrogenismul. În mod similar, căderea părului poate apărea în timpul menopauzei și perimenopauzei.

8. Bufeuri și transpirații nocturne

Bufeurile sunt o manifestare frecventă în perioada de tranziție către menopauză. Studiile afirmă că acest simptom vasomotor este rezultatul deficienței de estrogen la femei. Apare la până la 80% dintre femeile aflate la menopauză.

De obicei, bufeurile sunt asociate cu transpirații nocturne și înroșirea pielii, urmate de o scădere a temperaturii și o creștere a ritmului cardiac. Acestea durează de la câteva minute la câteva ore și pot apărea mai mult de două crize într-o zi.

9. Probleme digestive

Tulburările tiroidiene pot provoca modificări în funcționarea sistemului gastrointestinal. În hipotiroidism, oamenii pot avea tranzit intestinal lent, constipație și gastrită. Excesul de hormoni tiroidieni favorizează aparitia diareii.

În mod similar, dezechilibrul estrogenului afectează microflora intestinală, precum și metabolismul alimentelor. În plus, generează disconfort abdominal, umflături, diaree sau constipație înainte sau în timpul menstruației.

Some figure

10. Cicluri menstruale neregulate

Ciclurile menstruale neregulate sunt un simptom care arată că aveți nevoie de teste hormonale. La unele femei, este un semn clar al sosirii menopauzei.

Acesta este un simptom comun în sindromul ovarului polichistic, hipotiroidism și diabet. Cercetările afirmă că cele mai frecvente tulburări menstruale la femeile cu diabet zaharat sunt dismenoreea, sindromul de tensiune premenstruală, oligomenoreea și amenoreea.

11. Libido scăzut

Scăderea dorinței sexuale este asociată cu dezechilibrul nivelului de androgeni. La femei, este legată de deficitul de estrogen și progesteron tipic menopauzei. În plus, este adesea însoțită de uscăciune vaginală și durere în timpul actului sexual.

Reducerea nivelului de testosteron la bărbați duce la pierderea libidoului și este o cauză frecventă a impotenței sexuale și a infertilității. În mod similar, acest simptom poate apărea la unele persoane cu diabet, hiperprolactinemie și hipotiroidism.

Care sunt cele mai utilizate teste hormonale?

În general, medicul specialist poate solicita mai multe analize hormonale atunci când suspectează o tulburare endocrină. Analizele de sânge măsoară concentrația diverșilor hormoni din corpul uman și permit diagnosticarea tulburărilor endocrine.

Unele dintre cele mai utilizate sunt următoarele:

  • Concentrația de estrogen și progesteron
  • Concentrația de hormoni tiroidieni
  • Concentrația de insulină
  • Concentrația de cortizol

În mod similar, nivelurile de zahăr din sânge sunt utile pentru diagnosticarea diabetului zaharat. Alte teste utilizate sunt următoarele:

  • Ecografie și RMN
  • Ecografie tiroidiană
  • Examen pelvian
  • Biopsie

Citiți și: 6 semne de cortizol ridicat în organism

Mersul la medic la timp este esențial pentru a determina nevoie de analize hormonale

Există o mare varietate de simptome care indică faptul că aveți nevoie de analize hormonale. Majoritatea acestor manifestări sunt inițial subestimate, ceea ce întârzie tratamentul și crește riscul de complicații pe termen lung.

În prezența acestor simptome sau a oricărui alt semn ciudat, nu ezitați să consultați un medic specialist. Tratamentul precoce al dezechilibrelor hormonale îmbunătățește prognosticul și calitatea vieții pacienților.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Baker JM, Al-Nakkash L, Herbst-Kralovetz MM. Estrogen-gut microbiome axis: Physiological and clinical implications. Maturitas. 2017 Sep;103:45-53.
  • Carlos García B. Enfermedades endocrinas en el adulto mayor. Revista Médica Clínica Las Condes. 2013;24(5):866-873.
  • Ruiz-Ramos M, Escolar-Pujolar A, Mayoral-Sánchez E, Corral-San Laureano F, Fernández-Fernández I. La diabetes mellitus en España: mortalidad, prevalencia, incidencia, costes económicos y desigualdades. Gaceta Sanitaria. 2006;20:15-24.
  • Velásquez-Jones L, Medeiros-Domingo M. Diabetes insípida nefrogénica. Bol. Med. Hosp. Infant. Mex. 2014;71(6):332-338.
  • Fernández M. Hipo e hipertiroidismo. Farmacia profesional. 2003;17(3):37-41.
  • Corrales M. Acné de causas endocrinológicas. Med. leg. Costa Rica. 2016;33(1):210-218.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.