Simptome, cauze și tratamentul amigdalofaringitei
Amigdalofaringita este o afecțiune comună care constă într-o infecție a faringelui și a amigdalelor. Marea majoritate a cazurilor apar din cauza unui virus, dar pot avea și etiologie bacteriană. Aceasta înseamnă că simptomele variază de la un caz la altul. Care este tratamentul amigdalofaringitei?
Amigdalofaringita bacteriană este destul de frecventă la copiii cu vârsta sub 3 ani. Această afecțiune apare mai des în lunile de iarnă, deoarece virușii sunt agresivi în această parte a anului.
Adulții pot experimenta și ei această boală. În cazul lor, este afecțiune benignă care, de obicei, se ameliorează într-un timp scurt. Totuși, ar putea apărea complicații. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre cauzele, simptomele și tratamentul amigdalofaringitei.
Care sunt cauzele amigdalofaringitei?
Mulți oameni cred că lucruri precum consumul de delicatese înghețate, mersul desculț sau frigul pot cauza amigdalofaringită, răceli și gripă, printre altele. Totuși, nu este cazul. Este o boală infecțioasă dobândită prin contactul cu un virus sau o bacterie.
Majoritatea cazurilor se răspândesc prin aer, prin picături expulzate la tuse sau strănut. Boala poate apărea și din cauza contactului direct cu cineva care este deja infectat. Cele mai frecvente microorganisme care o cauzează sunt:
- Viruși precum adenovirusul, virusul Epstein-Barr și rinovirusul
- Bacterii precum Streptococcus pyogenes
Acestea sunt cel mai frecvent implicate în această afecțiune, deși există și alte microorganisme care o pot provoca. Cel mai important lucru este să distingem originea bolii prin simptome sau teste: virală sau bacteriană.
Descoperă și:
Simptome
După cum am spus mai sus, simptomele amigdalofaringitei variază în funcție de originea sa virală sau bacteriană. Cu toate acestea, ambele cazuri se vor manifesta cel mai probabil cu febră, dureri în gât și dureri de cap.
Amigdalofaringita virală începe treptat, iar simptomele sale sunt similare cu cele ale răcelii obișnuite – disconfort ușor, febră mică și oboseală. Mai mult, amigdalele și faringele sunt adesea roșii și umflate.
Forma bacteriană este mai intensă. Începe brusc, cu febră mare și disconfort crescut. Nodulii cervicali tind să se umfle și amigdalele sunt adesea purulente. În plus, pe partea de sus a gurii pot apărea pete roșii. Uneori, apare chiar o erupție pe piele.
Tratamentul amigdalofaringitei
De obicei, cauza amigdalofaringitei poate fi identificată după simptome. Medicul curant trebuie să exploreze gâtul pentru a verifica dacă există puroi care curge din amigdale. De asemenea, va evalua gradul de inflamație. Însă acest aspect nu este întotdeauna ușor de identificat.
Mai mult, diagnosticul adecvat este important, deoarece tratamentul variază în funcție de cauză. De fapt, medicii fac uneori analize microbiologice pentru a determina originea infecției. De exemplu, pot face un test rapid de detectare antigenică, care poate detecta bacteria Streptococcus pyogenes. De asemenea, pot lua o probă de exudat faringian, deși acesta este un proces mult mai lent.
După stabilirea cauzei, bacteriene sau virale, medicii vor alege tratamentul adecvat. De exemplu, ei vor prescrie un antibiotic dacă afecțiunea este de origine bacteriană. Abordarea cea mai frecventă este penicilina orală timp de o săptămână sau 10 zile.
În schimb, amigdalofaringita virală nu necesită antibiotice, de aici și importanța distincției între formele bolii. Antibioticele inutile cresc rezistența microorganismelor. În cazurile virale, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt recomandate pentru ameliorarea durerii.
Cel mai important este să consulți un medic și să nu iei niciun medicament care nu îți este prescris de specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Faringoamigdalitis – Trastornos otorrinolaringológicos – Manual MSD versión para profesionales. (n.d.). Retrieved February 4, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es/professional/trastornos-otorrinolaringológicos/trastornos-bucales-y-faríngeos/faringoamigdalitis
- Maciá, David Espadas, et al. “Infección por estreptococo pyogenes en la edad pediátrica: desde faringoamigdalitis aguda a infecciones invasivas.” Anales de Pediatría. Vol. 88. No. 2. Elsevier Doyma, 2018.
- Faringoamigdalitis aguda, ¿tratamos con antibióticos o no? | Familia y Salud. (n.d.). Retrieved February 4, 2020, from https://www.familiaysalud.es/sintomas-y-enfermedades/infecciones/de-la-la-g/faringoamigdalitis-aguda-tratamos-con-antibioticos-o
- Pavez, Daniela, et al. “Recomendaciones para el diagnóstico y tratamiento etiológico de la faringoamigdalitis aguda estreptocócica en pediatría.” Revista chilena de infectología 36.1 (2019): 69-77.