Logo image
Logo image

Simptome și tratamente pentru astmul sever acut

3 minute
Astmul sever acut este o cauză frecventă pentru care oamenii ajung la camera de gardă. Copiii și adolescenții au nevoie de cele mai multe îngrijiri medicale pentru această afecțiune.
Simptome și tratamente pentru astmul sever acut
Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Toți pacienții astmatici riscă să aibă un atac sever de astm la un moment dat în viață. De fapt, aceste atacuri pot fi fatale. Acesta este motivul pentru care a merge rapid la spital și a primi îngrijire medicală de urgență sunt elemente fundamentale în ținerea sub control a astmului. În cele ce urmează, vom discuta despre principalele simptome și tratamente pentru astmul sever acut.

Astmul sever acut trimite mulți oameni la unitatea de primiri urgențe. Îți vine sau nu să crezi, copiii și adolescenții sunt cei mai afectați de această problemă. De asemenea, astmul sever acut este mai des întâlnit la femei decât la bărbați.

Ce este astmul?

 Tratamente pentru astmul sever acut cu oxigen

Astmul este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii. Pacienții bolnavi de astm au dificultăți de respirație și alte simptome legate de aparatul respirator.

Astmul apare mai ales în bronhiile și bronhiolele sistemului respirator. Aici, aerul se mișcă spre interiorul și spre exteriorul plămânilor. În cazul astmului, peretele acestor structuri devine inflamat și se îngroașă. Acesta produce mai puțin mucus. De asemenea, mușchiul care înconjoară pereții bronhiilor se contractă. Prin urmare, bronhiile se îngustează și îngreunează respirația.

Unii pacienți astmatici au, de asemenea, probleme cu nasul și sinusurile. Această afecțiune poartă numele de rinosinuzită.

Care sunt simptomele astmului acut sever?

În general, simptomele diferă la fiecare persoană în parte. Totuși, unele dintre cele mai frecvente semne de avertizare sunt:

  • Dificultăți serioase de respirație
  • Senzație de strângere sau durere în piept
  • Tuse
  • Respirație șuierătoare
  • Dificultate la eliminarea aerului din plămâni

Adesea, aceste simptome nu răspund la acțiunea inhalatoarelor cu efect rapid.

Tratamente pentru astmul sever acut

Astmul sever acut este o urgență medicală pe care trebuie să o evaluați și să o tratați rapid. Există două etape pentru evaluare:

  1. O evaluare statică, care determină severitatea atacului de astm.
  2. O evaluare dinamică, care evaluează răspunsul la tratament.

Intensitatea tratamentului depinde de cât de sever este atacul de astm. Cu toate acestea, indiferent de tratamentul ales, toate au aceleași obiective. Acestea sunt:

  • Tratarea nivelului scăzut de oxigen din organism (hipoxemie) prin administrarea de oxigen.
  • Eliminarea obstrucției căilor respiratorii prin respirație în bronhodilatatoare.
  • Reducerea inflamației, precum și prevenirea recidivei prin administrarea de corticosteroizi sistemici.

Îți recomandăm:

Purificarea aerului din locuință: modalități

Oxigenul

Some figure

Medicii pot inversa nivelul scăzut de oxigen. În general, aceștia oferă pacientului o mască de oxigen sau pronguri nazale.

Inhalatoarele cu acțiune rapidă: beta-agoniști

Aceste medicamente sunt excelente pentru tratarea astmului sever acut. De obicei, acestea încep să acționeze în aproximativ 5 minute. De asemenea, efectul lor durează aproximativ 6 ore și au foarte puține reacții adverse.

Inhalarea beta-agoniștilor face ca aceștia să acționeze mai rapid și are mai puține efecte secundare decât injectarea. Medicii injectează beta-agoniștii numai dacă medicamentele nu funcționează prin inhalare.

Anticolinergicele: tratamente pentru astmul sever acut cu scop de prevenție

Motivul principal pentru a utiliza acest tip de tratament pentru astmul sever acut este creșterea tonusului vagal în căile respiratorii. Anticolinergicele sunt mai eficiente atunci când sunt utilizate în doze repetate și mari. Ele contribuie la îmbunătățirea funcției pulmonare. Pacientul va necesita mai puține spitalizări, prin urmare costul tratamentului general al astmului va scădea.

Citește mai mult:

10 alimente recomandate pacienților cu astm

Steroizii

Steroizii sunt de un real ajutor în tratarea majorității cazurilor de astm. Aceste medicamente reduc inflamația. Studiile arată că:

  • Aceste medicamente au nevoie de 6 până la 24 de ore pentru a acționa.
  • Nu există prea multe diferențe între administrarea acestora pe cale orală sau intravenoasă.
  • Nu există o relație între doză și efect. Prin urmare, utilizarea dozelor mari nu are niciun beneficiu suplimentar.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ortolá Puig, J., & Vidal Micó, S. (2013). Status Asmático En Pediatría. Sociedad y Fundacion Española de Cuidados Intensivos Pediatricos.
  • Lozano C, J., Yáñez P, L., Lapadula A, M., Fernández C, C., Alcántara P, A., Rodríguez G, P., … Lafourcade R, M. (2013). Asma agudo severo en niños: ¿Fenotipo diferente? Revista Chilena de Enfermedades Respiratorias. https://doi.org/10.4067/s0717-73482012000400002
  • Jareño Esteban, J. J., Cisneros Serrano, C., García-Salmones Martín, M., López Viña, A., & Melero Moreno, C. (2009). Asma bronquial. Revista de Patologia Respiratoria. https://doi.org/10.1016/S1576-9895(09)70063-3

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.