Logo image
Logo image

Simptome și tratamente pentru atrezia biliară

3 minute
Până în prezent, nu se cunosc cauzele apariției atreziei biliare. Unii cercetători cred că bebelușii se nasc cu această boală. Alții cred că este cauzată de expunerea la substanțe toxice sau agenți infecțioși. Citește mai departe pentru a afla totul despre atrezia biliară!
Simptome și tratamente pentru atrezia biliară
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Atrezia biliară este o boală hepatică cronică și progresivă care se manifestă la scurt timp după naștere. Descoperă în cele ce urmează principalele simptome și tratamente pentru atrezia biliară!

Ficatul este un organ care conține canale cunoscute sub denumirea de căi biliare. Funcția acestor structuri este de a transporta un compus pe care ficatul îl produce, numit bilă, direct către intestine și rinichi. Bila este esențială pentru o digestie adecvată și transportă deșeurile hepatice către intestine și rinichi pentru a fi eliminate din corp.

Căile biliare sunt blocate la persoanele care suferă de atrezie biliară, ceea ce înseamnă că bila nu poate părăsi ficatul. Astfel, acest organ se deteriorează, lucru ce afectează multe funcții vitale ale organismului.

Atrezia biliară este cea mai frecventă cauză a transplanturilor de ficat la copiii care trăiesc în Statele Unite ale Americii. Aceasta apare o dată la 18000 de nașteri. În plus, este mai puțin frecventă la femei decât la bărbați. De asemenea, persoanele cu descendență asiatică sau afro-americană și copiii prematuri suferă mai des de această boală în comparație cu bebelușii caucazieni născuți la termen.

Citește și:

Cum să tratezi ficatul gras în mod natural

Cauzele atreziei biliare

Some figure

Până în acest moment, nu se cunosc cauzele dezvoltării atreziei biliare. Unii cercetători cred că bebelușii se nasc cu această boală, ceea ce înseamnă că atrezia biliară apare în timpul sarcinii, atunci când ficatul se dezvoltă. Alți experți susțin că boala se manifestă după naștere din cauza expunerii la substanțe toxice sau agenți infecțioși.

În principiu, se crede că atrezia biliară nu este asociată cu medicamentele pe care mama le-a luat, cu bolile pe care le-a avut sau cu ceva ce a făcut în timpul sarcinii. În plus, nu se știe dacă o componentă genetică se află în spatele dezvoltării bolii. Cu toate acestea, este puțin probabil ca boala să apară de mai multe ori într-o familie.

Simptomele atreziei biliare

Deși nou-născuții care suferă de această afecțiune pot părea normali la naștere, icterul (îngălbenirea pielii și a mucoaselor) se manifestă în a doua sau a treia săptămână de viață.

Copilul poate crește în greutate în mod normal în prima lună. După aceea, copilul va slăbi, va fi irascibil, iar icterul se va agrava. De asemenea, acesta poate dezvolta și alte simptome, cum ar fi:

  • Creștere lentă
  • Scaune pale sau de culoarea argilei
  • Urină închisă la culoare
  • Câștig lent în greutate sau lipsa acestuia
  • Splenomegalie (splină mărită)

Tratamente pentru atrezia biliară

Managementul terapeutic al atreziei biliare este foarte controversat, deoarece 80-85% dintre cei care suferă de boală vor ajunge să facă un transplant. De asemenea, așa cum am menționat mai sus, aceasta este o boală ireversibilă. Niciun medicament nu poate debloca căile biliare și nu poate favoriza dezvoltarea de noi căi biliare.

În zilele noastre, portoenterostomia Kasai este considerată prima opțiune de tratament. Cu toate acestea, așa cum am menționat mai sus, este o procedură controversată, deoarece mulți experți consideră că transplantul este singura soluție.

Portoenterostomia Kasai

Această procedură își propune să permită scurgerea bilei.

Portoenterostomia Kasai este mai eficientă dacă este efectuată înainte ca bebelușul să împlinească trei luni. De asemenea, aceasta permite copilului să crească normal și să aibă o sănătate relativ bună timp de mai mulți ani. Cu toate acestea, este important să menționăm posibilitatea apariției colestazei, care este o acumulare de bilă în ficat ce poate provoca leziuni hepatice.

Transplantul de ficat

După cum sugerează și numele, această intervenție chirurgicală presupune înlocuirea unui ficat bolnav cu unul sănătos. Acest nou organ poate proveni de la un donator decedat sau poate fi o parte a ficatului de la un donator decedat sau o parte a ficatului unei rude sau a unei alte persoane al cărei țesut este compatibil cu țesutul pacientului.

Te-ar putea interesa:

Cea mai bună dietă pentru curățarea ficatului

După intervenția chirurgicală, sănătatea copilului se îmbunătățește rapid. Cu toate acestea, el va avea nevoie de medicamente care să împiedice organismul să respingă noul organ. Această respingere este un mecanism de protecție normal care încearcă să apere organismul de viruși, tumori și alte substanțe străine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Latinoamericana de Pediatría Hepatología Trasplante Hepático Pediátrico, A., Margarita Ramonet, D., & Mirta Ciocca Fernando Álvarez, D. (2014). Atresia biliar: una enfermedad grave Biliary atresia: a severe illness. Arch Argent Pediatr. https://doi.org/10.5546/aap.2014.542

  • Donat Aliaga, E., Polo Miquel, B., & Ribes-Koninckx, C. (2003). Atresia de vías biliares. Anales de Pediatria. https://doi.org/10.1157/13042982

  • Cauduro, S. M. (2005). Atresia biliar extra-hepática: métodos diagnósticos. Jornal de Pediatria. https://doi.org/10.1590/s0021-75572003000200004


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.