Simptome și tratamentul mătreții pleoapelor - Doza de Sănătate
 

Simptome și tratamentul mătreții pleoapelor

Mătreața genelor sau blefarita este o afecțiune a ochilor destul de frecventă și de obicei benignă. Manifestările sale clinice includ mâncărime, uscăciunea pleoapei și descuamări minore. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre mătreața genelor!
Simptome și tratamentul mătreții pleoapelor

Ultima actualizare: 28 martie, 2022

Blefarita, cunoscută și sub numele de mătreață a pleoapelor, este inflamația pleoapelor. Este o boală obișnuită care poate afecta pe oricine. Cu toate acestea, simptomele sale enervante includ descuamarea, mâncărimea și uscăciunea. În articolul de astăzi, vom vorbi despre simptome și tratamentul mătreții pleoapelor.

Ce este mătreața pleoapelor?

Blefarita este inflamația pleoapelor și afectează în principal marginea acestora. Acest lucru se întâmplă deoarece aici se află foliculii genelor și între ei există glande secretoare.

Există diferite tipuri de bacterii prezente în mod natural în foliculi și în secreția produsă de aceste glande. Este mediul perfect pentru proliferarea excesivă a bacteriilor atunci când există o problemă în drenajul secrețiilor. Această proliferare bacteriană necontrolată este cea care provoacă inflamația pleoapei. În mod normal, blefarita este un proces ușor și obișnuit, dar, ca întotdeauna, poate duce la complicații dacă nu este tratată la timp.

Persoană afectată de mătreața genelor

Pe cine afectează mătreața genelor? Care este cauza sa?

Blefarita poate afecta pe oricine, indiferent de sex sau vârstă. Chiar și așa, de obicei, apare din cauza anumitor factori sau situații. Unele dintre aceste aspecte sunt:

  • Utilizarea excesivă a lentilelor de contact
  • Iritanți precum fumul, toxinele, produsele chimice, etc.
  • Persoanele blonde, cu pielea deschisă sau subțire și ochii deschiși la culoare, par să aibă o tendință mai mare în a dezvolta mătreața pleoapelor
  • Acest fenomen este mai răspândit la persoanele cu păr și piele grase și la cele cu acnee sau rozacee
  • Mătreața pleoapelor este legată de dermatita atopică și alergiile sezoniere

Simptome ale mătreții pleoapelor

Această infecție produce simptome generale de iritare a ochilor. Unele dintre ele sunt:

  • Mâncărime, ochi uscați
  • Exfolierea marginii pleoapelor, care produce „mătreață” pe gene
  • Ochi apoși, cu senzație de arsură
  • O senzație de corp străin sau nisip în ochi
  • Poate duce uneori la pierderea genelor

De asemenea, o infecție scăpată de sub control va avea ca rezultat urciorul: chisturi cu puroi în unele zone ale pleoapelor, care necesită tratament.

Fată ce are nevoie de tratamentul mătreții pleoapelor

Diagnosticul și tratamentul mătreții pleoapelor

De obicei, blefarita este un proces cronic, ceea ce înseamnă că nu există nici un remediu pentru aceasta. Simptomele sale sunt controlabile, astfel încât pacientul să poate duce o viață normală. Stâlpii de bază ai tratamentului sunt:

  • În primul rând, evitarea expunerii la situații sau substanțe care ar fi putut declanșa infecția
  • În al doilea rând, igiena corectă a pleoapelor

Curățarea pleoapelor, un punct fundamental, constă în spălări zilnice cu săpun neutru și dischete de bumbac. Acestea vor ajuta la îndepărtarea crustelor mici sau a solzilor și la eliminarea acumulării de secreție din glandele pleoapei. 

Această măsură este cea mai eficientă atât în tratamentul unui focar activ, cât și în prevenirea apariției unor noi crize de blefarită. De asemenea, specialistul va prescrie medicamente precum picăturile sau unguentele pentru ochi . Acestea pot ajuta la tratarea celor mai agresive focare.

Concluzie: simptomele și tratamentul mătreții pleoapelor

Blefarita este o afecțiune frecventă și, în general, benignă. Chiar și așa, trebuie să consulți medicul din cauza simptomelor sale enervante și posibilității de apariție a complicațiilor. Acesta îți va da instrucțiunile necesare pentru controlul simptomelor și, dacă este necesar, și un tratament mai specific.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Corredor Osorio, R., Nava Castañeda, A., Tovilla Canales, J. L., Tovilla y Pomar, J. L., & Muñoz Salas, S. (2000). Blefaritis por Demodex folliculorum. Rev. Fac. Med. UNAM43(4), 125–9.
  • Yey Fano Machín. (2016). Complicaciones de la Blefaritis. Revista Habanera de Ciencias Médicas15(1), 0–0. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2016000100010
  • Rodríguez Álvarez, M. F., Tavera, M., & Acosta, L. (2015). Bacterias oportunistas involucradas en infecciones oculares. Ciencia y Tecnología Para La Salud Visual y Ocular13(2), 73–84. https://doi.org/10.19052/sv.3641
  • Fernández Araque, A. M., Gómez Castro, J., & Roch, M. (2007). Cuidados de higiene palpebral en pacientes con blefaritis. Metas Enferm10(7), 9–12.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.