4 plante pentru a trata urciorul natural - Doza de Sănătate
 

4 plante pentru a trata urciorul natural

Dacă nu știi cum să accelerezi vindecarea urciorului, astăzi vei descoperi câteva remedii pe bază de plante care te pot ajuta.
4 plante pentru a trata urciorul natural
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Urciorul este o inflamație acută cauzată de o infecție care provoacă dureri de pleoape, sensibilitate și umflături. Astăzi, vei descoperi câteva soluții pe bază de plante pentru a trata urciorul, astfel încât să poți scăpa de el cât mai curând posibil.

În general, urciorul nu este grav și se vindecă de la sine, dar uneori poate provoca complicații și disconfort accentuat. Din acest motiv, poți utiliza oricare dintre remediile pe bază de plante pe care le vom propune în acest articol ca o completare a tratamentului indicat de medicul specialist.

4 plante pentru a trata urciorul

După cum se menționează în articolul „Cele mai frecvente cauze ale vizitelor la oftalmolog”, urcioarele sunt cauzate de bacterii din genul Staphylococcus. Dacă ai blefarită, nu ai o igienă bună a feței (cum ar fi demachierea) sau nu-ți speli suficient mâinile, poți dezvolta des urcioare.

1. Eufrasia

Plante utile pentru a trata urciorul
Această plantă are proprietăți antimicrobiene care ajută la eliminarea infecției oculare.

Articolul „Dovezi ale utilizării plantelor medicinale în infecțiile oculare” prezintă această plantă ca pe o opțiune pentru a accelera vindecarea urciorului. Motivele pentru care poate fi o opțiune excelentă sunt:

 • Ameliorează iritațiile ochilor
 • Acționează direct asupra mucoasei
 • Are o activitate astringentă
 • Are proprietăți antimicrobiene și antiseptice

O modalitate de a utiliza eufrasia este de a pregăti o infuzie. Înmoaie o compresă sau un tifon steril în ea și aplic-o pe pleoapele închise timp de 5 minute. De asemenea, poți utiliza acest preparat pentru a-ți spăla ochii cu atenție.

2. Rostopască

Rostopasca este o altă opțiune pentru a accelera vindecarea urciorului. Această plantă are proprietăți foarte benefice, care pot contribui la ameliorarea urcioarelor. Favorizează dispariția lor în câteva zile. De exemplu, această plantă:

 • Are proprietăți antivirale
 • Are activitate antibacteriană
 • Ajută la dezumflarea pleoapelor

Ca și în cazul precedent, cel mai bun mod de a folosi această plantă pentru urcior este să pregătești o infuzie. Apoi, ia un tifon sau o compresă sterilă și umezește-o cu lichid.

Trebuie să ai grijă să nu scufunzi tifonul sau compresa în apă prea fierbinte, deoarece te poți arde. Infuzia trebuie să fie caldă, astfel încât să o poți aplica pe ochi timp de 5 minute fără a suferi niciun fel de arsură.

3. Gălbenele

Plante care vindecă urciorul
Gălbenele au un efect calmant care ajută la reducerea inflamației pe care o provoacă urciorul.

Gălbenelele pot fi de mare ajutor pentru a accelera vindecarea urciorului. Printre diferitele lor caracteristici și proprietăți, putem evidenția următoarele:

Această plantă reprezintă un remediu excelent pentru a ajuta la accelerarea vindecării urciorului. Cel mai bun mod de a profita de toate proprietățile sale este să faci o cataplasmă. Pentru aceasta, pregătește o infuzie normală cu gălbenele.

Pune plantele calde într-un tifon sau o compresă și acoperă-le. Cu ochii închiși, aplică această cataplasmă pe urcior și așteaptă 5 până la 10 minute.

4. Ceai verde

Ultima opțiune pentru a accelera vindecarea urciorului este ceaiul verde, o plantă pe care o ai deja acasă și ale cărei proprietăți sunt benefice nu numai pentru sănătate, ci și pentru frumusețea pielii. Proprietățile benefice ale ceaiului verde sunt generate, în mare parte, de polifenolii pe care îi conține. Polifenolii îi oferă unele dintre următoarele proprietăți care vor ajuta la accelerarea vindecării urciorului:

 • Antiviral
 • Antiinflamator
 • Antialergic

Este important să aplici acest remediu sub formă de compresă sau cataplasmă, așa cum am menționat mai sus. De asemenea, trebuie să ai răbdare și să faci acest lucru o dată pe zi.

Sfaturi suplimentare pentru a accelera vindecarea urciorului

Fată care aplică un tratament ocular
Curățarea corectă a feței va ajuta la prevenirea înfundării foliculilor și dezvoltării urciorului.

În plus față de aplicarea acestor remedii pentru tratarea urciorului, este necesar să iei în considerare și câteva sfaturi. Acestea sunt importante dacă suferi de urcior de mai mult timp.

Poate că nu îndepărtezi corect machiajul înainte de culcare. Acest lucru este foarte important, deoarece nu trebuie să uiți că fardul de ochi sau rimelul pot provoca apariția urciorului. În plus, este esențial să folosești produse adecvate pentru ochi.

La fel, trebuie să fii atentă dacă îți atingi sau freci mult ochii. Mâinile nu sunt întotdeauna curate, iar acest lucru poate favoriza apariția urciorului.

Dacă suferi de urcior destul de des în ciuda folosirii remediilor pe care le-am împărtășit mai sus, nu ezita să discuți cu un medic de încredere. Acesta te va sfătui cu privire la cea mai bună modalitate de a descoperi cauza principală a acestei probleme.

Îți apar des urcioare? Sunt minore sau, dimpotrivă, provoacă umflături grave ale ochilor?

Sperăm că aceste remedii pe bază de plante vor fi utile pentru a trata urciorul și că acum ești mult mai conștientă de faptul că este necesar să te demachiezi în fiecare seară (sau să te speli des pe mâini) pentru a preveni apariția problemei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • García-Rodríguez, M. C., Vilches-Larrea, R. E., Nicolás-Mendez, T., & Altamirano-Lozano, M. A. (2012). El té verde en la quimioprevención in vivo del daño genotóxico inducido por metales cancerígenos (cromo [VI]). Nutrición Hospitalaria27(4), 1204-1212.
 • Lastra Valdés, Humberto, & Piquet García, Rosario. (1999). Calendula officinalis. Revista Cubana de Farmacia33(3), 188-194. Recuperado en 22 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75151999000300007&lng=es&tlng=es.
 • López de Letona, C.. (2006). Remedios oftálmicos en la materia médica de Dioscórides (II). Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología81(5), 301-302. Recuperado en 22 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0365-66912006000500011&lng=es&tlng=es.
 • Mengual-Moreno, E., Lizarzábal-García, M., Hernández-Rincón, I., & De Freitas Barboza-Nobrega, M. (2015). Hepatotoxicidad asociada a hierbas y productos nutricionales de origen botánico. Investigación Clínica56(3), 320-335.
 • Novy P, Davidova H, Serrano-Rojero CS, Rondevaldova J, Pulkrabek J, Kokoska L. Composition and Antimicrobial Activity of Euphrasia rostkoviana Hayne Essential Oil. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:734101. doi:10.1155/2015/734101
 • Parente, L. M., Lino Júnior, R., Tresvenzol, L. M., Vinaud, M. C., de Paula, J. R., & Paulo, N. M. (2012). Wound Healing and Anti-Inflammatory Effect in Animal Models of Calendula officinalis L. Growing in Brazil. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2012, 375671. https://doi.org/10.1155/2012/375671
 • Miraj, S., & Alesaeidi, S. (2016). A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electronic physician8(9), 3024–3031. https://doi.org/10.19082/3024
 • Novy P, Davidova H, Serrano-Rojero CS, Rondevaldova J, Pulkrabek J, Kokoska L. Composition and Antimicrobial Activity of Euphrasia rostkoviana Hayne Essential Oil. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:734101. doi:10.1155/2015/734101

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.