Cauzele și tratamentul pleoapelor umflate - Doza de Sănătate
 

Cauzele și tratamentul pleoapelor umflate

Pleoapele umflate nu sunt doar o problemă estetică. Una dintre cauze ar putea fi o boală.
Cauzele și tratamentul pleoapelor umflate
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cu siguranță ai avut pleoapele umflate la un moment dat în viață și te-ai întrebat care sunt cauzele acestui fenomen. Este un lucru destul de obișnuit, dar mai degrabă decât o simplă problemă estetică, poate fi o consecință a multor boli. De fapt, unele dintre ele ar putea avea origine metabolică sau imună. Care este tratamentul pleoapelor umflate?

Pleoapele sunt o parte a corpului formată din piele, mușchi și o membrană mucoasă care acoperă ochii. Funcția lor principală este de a proteja ochii de orice agent străin. De asemenea, mențin globul ocular în permanență umed.

Este adevărat că pleoapele tind să-și piardă elasticitatea odată cu îmbătrânirea. Din acest motiv, este normal ca persoanele în vârstă să aibă pleoape umflate sau pungi sub ochi. La fel se întâmplă și atunci când oboseala și stresul se acumulează.

Cu toate acestea, există multe alte cauze ale pleoapelor umflate și este important să le identificăm la timp. În acest articol, îți vom explica principalele motive pentru umflarea pleoapelor, precum și cele mai utile tratamente.

Cauzele pleoapelor umflate

După cum am menționat mai sus, a avea pleoapele umflate este un eveniment obișnuit. Toate țesuturile se slăbesc odată cu vârsta, inclusiv cele ale ochilor.

Un alt motiv comun este oboseala și lipsa somnului. Odihna necorespunzătoare are un impact ridicat asupra întregului corp și se reflectă pe chip, în special la nivelul ochilor. Același lucru este valabil și pentru obiceiuri precum consumul de alcool sau fumatul de marijuana.

De asemenea, pleoapele umflate sunt rezultatul retenției excesive de lichide. Acest lucru poate apărea din cauza unei probleme circulatorii, cum ar fi hipertensiunea sau aportul ridicat de sodiu.

Această problemă este, de asemenea, tipică pentru persoanele cu alergii și poate apărea în timpul oricărei reacții alergice. De fapt, este un simptom al șocului anafilactic, printre altele.

De asemenea, reține faptul că pleoapele umflate pot fi un simptom al unei infecții. În mod logic, apar și după o lovitură sau traumă în zonă.

Și urcioarele sunt o cauză frecventă. Acestea sunt o infecție a glandelor Meibomian, situate la marginea pleoapei. Se manifestă prin durere, inflamație și roșeață.

Femeie care are nevoie de tratamentul pleoapelor umflate
Atât pleoapele superioare cât și cele inferioare sunt predispuse la umflături.

Tratamentul pleoapelor umflate

Tratamentul depinde de cauze. Este adevărat că anumite măsuri generale pot ajuta la prevenirea sau ameliorarea problemei.

În primul rând, este important să dormi bine. Oamenii de știință recomandă cel puțin opt ore de somn pe zi. În plus, învață să gestionezi stresul și anxietatea, deoarece acestea influențează și calitatea somnului.

Ideea este să adopți un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată. Controlul aportului de sare ajută la ameliorarea retenției de lichide și la îmbunătățirea circulației. De asemenea, este necesar să renunți la consumul de alcool și droguri.

Consultă medicul dacă pleoapele tale sunt în continuare umflate în ciuda aplicării tuturor acestor măsuri. Umflăturile cauzate de alergii vor dispărea după administrarea unui antihistaminic sau după distanțarea de alergen.

Medicul specialist îți prescrie antibiotice pentru tratarea infecțiilor. Există opțiuni cu administrare orală, dar cele mai utilizate sunt fie sub formă topică, fie sub formă de picături pentru ochi.

Femeie cu pleoape umflate.
Medicul va decide dacă pleoapele umflate au apărut din cauza unei alergii sau unei infecții și va prescrie un tratament adecvat.

În concluzie…

Cauzele pleoapelor umflate sunt numeroase. Este o problemă destul de frecventă. Nu este doar o schimbare estetică naturală apărută din cauza îmbătrânirii, ci ar putea fi și un semn de oboseală și stres.

Cel mai bine este să consulți medicul dacă problema devine cronică, deoarece aceasta ar putea fi un simptom al unei infecții sau al unei alergii nediagnosticate. Medicul specialist îți poate prescrie cel mai eficient tratament pentru cazul tău specific.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.