Simptomele întinderilor musculare și tipuri de tratament
Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte
În articolul de azi, vom discuta despre simptomele întinderilor musculare și tratamentele disponibile pentru acestea.
Întinderea musculară este o ruptură parțială sau completă a joncțiunii miotendinoase, adică a zonei de tranziție dintre mușchi și tendoane. Dacă un mușchi este supus unei întinderi exagerate, fibrele sale se rup. Și structurile adiacente, cum ar fi tendoanele și vasele de sânge, pot fi afectate. Drept consecință, se poate forma o vânătaie în zona afectată.
Acest tip de leziune are la bază supraîncărcarea dinamică, deseori acompaniată de modificări ale intensității sau poziției. Cauza este reprezentată de efortul excesiv pe care îl depunem în cadrul activităților sportive foarte intense, cum ar fi baschetul, fotbalul sau alergatul.
În funcție de nivelul rupturii, întinderile musculare pot fi de trei feluri:
- Întinderi ușoare sau de gradul 1: Constau în rupturi microscopice ale fibrelor musculare. Tendonul și vasele de sânge adiacente nu sunt afectate.
- Întinderi moderate sau de gradul 2: În acest caz, are loc o ruptură parțială a fibrelor musculare și a ligamentelor adiacente. Se formează o vânătaie din cauza ruperii vaselor de sânge, iar mobilitatea regiunii afectate este compromisă.
- Întinderi grave sau de gradul 3: Fibrele musculare și ligamentele se rup complet, ducând la o pierdere completă sau aproape completă a funcției musculare. Vânătaia rezultată este foarte vizibilă și are loc o reacție inflamatorie.
Care sunt simptomele întinderilor musculare?
Simptomele întinderilor musculare depind de gradul de rupere a fibrelor. În funcție de categoria în care leziunea se încadrează, putem observa:
- La întinderile de gradul 1: Funcția musculară nu este redusă, iar regiunea lezată își menține mobilitatea. Poate apărea o ușoară inflamație, însoțită de disconfort minor. Este posibil ca pacientul să nu depisteze problema decât după ce a încheiat activitatea fizică sau în ziua următoare.
- La întinderile de gradul 2: Funcția musculară este parțial afectată și se pierde din mobilitate. Există durere la atingere, inflamații și hematoame. În general, pacientul își dă seama că și-a întins mușchiul imediat după leziune și simte nevoia să încheie activitatea fizică.
- La întinderile de gradul 3: Regiunea vizată prezintă o pierdere parțială sau totală a mobilității. Se formează vânătăi și hematoame și aparea durerea. Pacientul își dă seama imediat că s-a accidentat. La atingere, pot fi detectate neregularități ale țesutului muscular.
Tipuri de tratament pentru întinderile musculare
Alegerea unui tratament pentru întinderile musculare depinde de intervalul de timp care a trecut de la accidentare și de gradul ruperii fibrelor musculare. În orice caz, trebuie să aplici gheață pentru a ameliora durerea.
Iată care sunt principalele tratamente pentru această problemă:
Tratarea întinderilor de gradul 1
În primele câteva zile, aplică gheață și pune presiune pe regiunea vizată. Odihnește-te, menține zona afectată ridicată și practică exerciții izometrice. Toate aceste măsuri exercită presiune asupra mușchiului fără a fi nevoie să-l miști.
Citește și:
Apoi, va trebui să te implici într-o activitate fizică moderată, obiectivul tău fiind să revii treptat la o stare de normalitate. Printre recomandări se numără exercițiile în piscină, întinderile blânde și ridicările de greutăți ușoare. În general, medicamentele antiinflamatoare nu sunt necesare, deoarece durerea este minoră.
Tratarea întinderilor de gradul 2
La fel ca în cazul întinderilor ușoare, aplică gheață și pune presiune pe regiunea vizată în primele 2-3 zile. Totodată, odihnește-te și menține zona afectată ridicată. Începând cu a patra zi, poți începe să practici exerciții izometrice. Ai mare grijă și oprește-te dacă simți durere.
În următoarele două săptămâni, medicii recomandă, de obicei, activități fizice moderate până la recuperarea completă a mobilității. Specialistul îți poate prescrie medicamente pentru a trata inflamațiile și durerea.
Tratarea întinderilor de gradul 3
Inițial, urmează sfaturile prezentate anterior. Este nevoie să te odihnești. Dacă trebuie să te miști, folosește cârje în funcție de severitatea leziunii.
În a doua săptămână de la accidentare, poți începe să practici treptat exerciții izometrice. Apoi, vei putea încorpora progresiv și alte activități fizice în rutina ta, până când te recuperezi complet – ceea ce va avea loc, în general, în săptămâna a patra. Cel mai probabil, medicul îți va prescrie medicamente antiinflamatoare.
Ar putea să te intereseze:
Indiferent de severitatea întinderii, este esențial să urmezi sfaturile medicului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Almekinders, L. C. (1999). Anti-inflammatory treatment of muscular injuries in sport. An update of recent studies. Sports Medicine. https://doi.org/10.2165/00007256-199928060-00001
- Nicholas, S. J., & Tyler, T. F. (2002). Adductor muscle strains in sport. Sports Medicine. https://doi.org/10.2165/00007256-200232050-00005
- Erickson, L. N., & Sherry, M. A. (2017). Rehabilitation and return to sport after hamstring strain injury. Journal of Sport and Health Science. https://doi.org/10.1016/j.jshs.2017.04.001
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.