Simptomele și tratamentul limfomului non-Hodgkin
 

Simptomele și tratamentul limfomului non-Hodgkin

Limfomul non-Hodgkin poate provoca simptome tipice multor altor boli, cum ar fi febra sau scădere în greutate. Cum se tratează?
Simptomele și tratamentul limfomului non-Hodgkin

Ultima actualizare: 12 septembrie, 2022

Limfomul non-Hodgkin este un tip de cancer care își are originea în celulele sistemului limfatic, în special în limfocite. Acest tip de cancer primește acest nume pentru a se diferenția de celălalt tip de limfoame, limfomul Hodgkin. Descoperiți simptomele și tratamentul limfomului non-Hodgkin!

Principala diferență dintre limfomul Hodgkin și cel non-Hodgkin este forma și caracteristicile celulelor bolnave. Când vorbim despre limfomul non-Hodgkin, ne referim la un grup care prezintă diferite subtipuri de tumori.

Conform ultimelor statistici, aceste tumori reprezintă 4% din toate cancerele. Se estimează că 77.000 de persoane au fost diagnosticate cu limfom non-Hodgkin în ultimul an.

Deși poate apărea la orice vârstă, incidența crește după 65 de ani. În acest articol,vă explicăm tot ce trebuie să știți despre limfomul non-Hodgkin!

Ce este limfomul non-Hodgkin?

Un limfom non-Hodgkin, așa cum am menționat, este un cancer care afectează limfocitele. Limfocitele sunt celule ale sistemului imunitar care ajută la combaterea infecțiilor și a altor probleme care apar în corp.

Limfoamele pot debuta oriunde există țesut limfatic. Acest țesut se găsește mai ales în ganglionii limfatici și în măduva osoasă, dar și în timus, în tubul digestiv, etc.

Limfomul non-Hodgkin cuprinde multe subtipuri. Cea mai utilizată clasificare a fost aprobată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Subtipurile sunt clasificate în funcție de tipul de celulă afectat, dar și de aspectul celulelor sau de markerii celulari.

După cum am subliniat, acest cancer are o incidență mai mare la vârstnici. Cu toate acestea, multe cazuri apar în copilărie și adolescență. Deși există o ușoară predominanță la bărbați, boala afectează ambele sexe.

Celule care apar în limfom

 

Ce simptome poate produce?

Limfomul non-Hodgkin poate fi dificil de diagnosticat deoarece, atunci când produce simptome, acestea sunt generale. Nu există prea multe semne specifice ale acestui tip de cancer.

Este obișnuit ca zona de origine să crească în dimensiune, așa că este important să cunoaștem sistemul limfatic. Poate fi vorba de glande umflate în zona inghinală sau a gâtului. Ficatul sau splina pot fi palpabile.

În plus, există febră, scădere în greutate și oboseală. Când tumoarea este localizată, simptomele pot fi cauzate de compresia unui alt organ sau a unei alte structuri. De exemplu, atunci când splina crește, provoacă dureri de spate.

În mod similar, dacă limfomul apare în piept, poate provoca tuse sau dificultăți de respirație. Prin urmare, este important să se efectueze un examen fizic complet și toate testele necesare.

Femeie care are nevoie de tratamentul limfomului non-Hodgkin

Care este tratamentul limfomului non-Hodgkin?

Pentru a trata limfomul non-Hodgkin, trebuie luați în considerare mulți factori. Mai presus de toate, depinde dacă tumoarea este cu creștere lentă sau cu creștere rapidă. Tumorile care cresc încet tind să aibă un prognostic mai bun.

Dacă tumoarea este diagnosticată când este localizată și nu foarte agresivă, tratamentul se bazează pe radioterapie. Atunci când are o creștere rapidă, se folosește și chimioterapia.

Adevărul este că acest tip de cancer are o rată de supraviețuire la 5 ani de peste 60%. Cu toate acestea, este foarte important ca diagnosticul să fie stabilit în timp util. Din acest motiv, consultați întotdeauna medicul de familie sau specialistul la orice semn de avertizare.

S-ar putea să te intereseze...
Slăbiciunea picioarelor: 9 cauze posibile
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Slăbiciunea picioarelor: 9 cauze posibile

Slăbiciunea picioarelor cauzează adesea un mare disconfort și dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice. Care sunt cauzele?




Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.