5 tipuri de cancer ginecologic pe care ar trebui să le cunoașteți
 

5 tipuri de cancer ginecologic pe care ar trebui să le cunoașteți

Diferitele tipuri de cancer ginecologic sunt adesea asimptomatice. Mergeți la medic dacă aveți oricare dintre simptomele pe care le veți descoperi mai jos!
5 tipuri de cancer ginecologic pe care ar trebui să le cunoașteți

Ultima actualizare: 28 ianuarie, 2022

Când vorbim despre cancerul ginecologic, vorbim despre orice cancer cu originea în organele de reproducere feminine. Cancerele sunt identificate în funcție de partea corpului unde apar inițial. Cancerele ginecologice debutează în organe de reproducere situate în zona pelviană (zona de sub stomac, între șolduri). În acest articol, vom vorbi despre 5 tipuri de cancer ginecologic.

În fiecare an, milioane de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu un anumit tip de cancer ginecologic. Din fericire, medicina avansează zi de zi, oferindu-ne tratamente mai bune.

Conștientizarea cancerului ginecologic

Nu există o modalitate de a ști 100% dacă vom suferi sau nu de un cancer ginecologic. Deși este adevărat că factorul genetic ne oferă o anumită predispoziție, fiecare persoană este unică.

Femeie cu probleme ginecologice

 

Prevenirea poate salva vieți și poate face tratamentele mai eficiente în majoritatea cazurilor. În caz de disconfort minor, dureri abdominale sau modificări ale menstruației, nu ezitați să mergeți la ginecolog.

Tipuri de cancer ginecologic

1. Cancerul uterin

Există două tipuri de cancer uterin: cancerul endometrial (cel mai frecvent) și sarcomul uterin (rar). Cancerul endometrial este adesea vindecabil.

Incidența cancerului uterin a scăzut datorită utilizării prezervativelor, citologiei cervical-vaginale și testelor de detectare a papilomavirusului uman (HPV).

Diagnosticul precoce este ceea ce ne poate oferi succes în tratarea bolii și a procesului tumoral. Simptomele acestui tip de cancer sunt următoarele:

  • Sângerări în afara perioadei menstruației
  • Scurgere vaginală abundentă cu urme mici de sânge
  • Sângerări după actul sexual
  • Dureri abdominale și disconfort la nivelul spatelui

Trebuie remarcat faptul că aceste simptome pot fi legate și de alte boli, cum ar fi o infecție. Cu toate acestea, trebuie să ne pună în alertă pentru a merge la medic.

2. Cancerul ovarian

Tipuri de cancer ginecologic

 

Potrivit Societății Americane a Cancerului, cancerul ovarian apare atunci când celulele din corp încep să se înmulțească fără control. Celulele din aproape orice parte a corpului se pot transforma în cancer și se pot răspândi.

Deși cancerul ovarian apare adesea la femeile cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, este recomandat să nu neglijați niciun simptom, deoarece acest tip de boală oncologică are o incidență destul de mare.

Cauzele acestui tip de cancer ginecologic nu sunt cunoscute de deplin. Poate apărea în urma acțiunii factorilor hormonali sau de reproducere, dietei, tutunului, supraponderalității sau chiar utilizării unor produse precum pudra de talc.

Simptomele acestui tip de cancer sunt următoarele:

3. Cancerul de col uterin

Colul uterin este partea inferioară a uterului. Acest tip de cancer este destul de frecvent în cadrul cancerelor ginecologice. Simptomele acestui tip de cancer sunt următoarele:

4. Cancerul vaginal

Există multe tipuri de cancer vaginal, dar cel mai frecvent se numește carcinom cu celule scuamoase. Începe în mucoasa vaginului.

Deși are și o componentă genetică importantă, cancerul vaginal nu este la fel de frecvent ca cele menționate mai sus. Putem diferenția două tipuri:

  • Carcinom cu celule scuamoase: Se formează în celulele scuamoase care acoperă vaginul. Progresează încet, aproape fără simptome, până când ajunge la alte organe.
  • Adenocarcinom: Începe în celulele glandulare ale vaginului, care produc și eliberează fluide precum mucusul vaginal. Este mai frecvent la femeile aflate în postmenopauză.
Persoană care are nevoie la toaletă

 

Simptomele acestui tip de cancer sunt următoarele:

  • Sângerări care nu sunt legate de menstruație
  • Durere de bazin sau spate
  • Durere la urinare
  • Apariția unui nodul în vagin

5. Cancerul vulvar

Cancerul vulvar, conform ACS, afectează cel mai adesea marginile interioare ale labiilor majore sau labiilor minore. Debutează mai rar pe clitoris sau pe glandele Bartholin.

Acest tip de cancer nu este foarte frecvent și afectează în principal zona labiilor majore. Are o evoluție lentă. Aspectele pe care ar trebui să le luăm în considerare sunt următoarele:


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Narváez Ocampo L, Collazos Cerón A, Daza Ocampo K, Torres Camargo Y, et al. Conocimientos sobre prevención y factores de riesgo para cáncer de cuello uterino en un centro de educación técnica. Rev. peru. ginecol. obstet. 2019;  65( 3 ): 299-304.
  • Gaona Estudillo R. El cáncer de ovario, el asalto del homicida invisible. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2014 ;  57( 1 ): 24-30.
  • Gonzales-Montúfar F, Vera Vera J, Gamarra Paredes M, Fernández López M, et al. Cáncer de vagina: reporte de un caso. Rev. peru. ginecol. obstet. 2019;  65( 3 ): 373-378.
  • Bas Esteve E, Díaz-Caneja Planell C, Peiró Marqués F. Cáncer de vulva en la mujer joven no asociado a infección por virus del papiloma humano: a propósito de un caso. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. 2016;43(2):89-91.
  • Scucces M. Epidemiología del carcinoma de endometrio. Rev Obstet Ginecol Venez. 2010;  70( 1 ): 37-41.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.