Simptomele vagale în sarcină: ce sunt și cum să le preveniți
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Simptomele vagale sunt un set de simptome care apar mai ales la mijlocul sarcinii. Deși sunt considerate o patologie, nu necesită tratament și, în majoritatea cazurilor, nu au consecințe majore.
Oricine poate prezenta simptome vagale la un moment dat în viață. Se estimează că până la 20% dintre oameni au această problemă. Totuși, simptomele vagale sunt mai frecvente la femeile însărcinate din cauza modificărilor fiziologice care apar în timpul gestației.
Simptomele vagale includ înroșirea feței, paloare, senzație de slăbiciune, transpirație și vedere încețoșată. Uneori, aceste simptome duc la leșin. Există riscul de cădere sau diverse accidente (mai ales auto).
Ce sunt simptomele vagale în sarcină?
Simptomele vagale sunt cunoscute și ca „sincopă vagală”, „sincopă vasovagală” sau „sincopă neurocardiogenă”. Ele apar ca o consecință a stimulării excesive a nervului vagal. Acest lucru duce la dilatarea vaselor de sânge și la scăderea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. La creier ajunge mai puțin sânge și apare sincopa sau leșinul.
Putem spune că simptomele vagale apar din cauza unei scăderi bruște a tensiunii arteriale. Nu toate gravidele au simptome vagale, dar această problemă este foarte frecventă. La unele femei însărcinate, devin foarte frecvente și severe.
De ce apar?
Știința nu a reușit să stabilească o cauză specifică a simptomelor vagale. În orice caz, se crede că sunt mai frecvente la persoanele cu o încărcare venoasă periferică mare, adică la cei care au o afecțiune care îngreunează sau încetinește întoarcerea sângelui către inimă și creier.
În condiții normale, simptomele vagale apar din motive precum următoarele:
- Schimbări bruște de poziție
- Schimbări de altitudine
- Statul în picioare sau așezat mult timp
- Încordare pentru a urina, a defeca sau a tuși
- Stres sau anxietate
- Deshidratare
- Foame
- Greață sau vărsături
- Alergii la anumite medicamente
- Consum de alcool sau droguri
Simptomele vagale sunt mai frecvente la femeile însărcinate din două motive:
- Modificări hormonale
- Stază venoasă la extremitățile inferioare. Există dificultăți în întoarcerea sângelui către inimă.
De asemenea, există un motiv anatomic pentru care sincopa vagală este mai frecventă în timpul sarcinii. Când femeia însărcinată stă jos mult timp, greutatea abdomenului stimulează în exces nervul vagal.
Descoperiți: Flebita în sarcină: simptome și tratament
Simptomele vagale
Este foarte important să cunoașteți simptomele inițiale, deoarece acest lucru vă permite să acționați la timp pentru a evita sincopa:
- Senzație de căldură
- Transpirație rece și umedă
- Greaţă
- Amețeală
- Îngustarea câmpului vizual (vedere tunelată) sau vedere încețoșată
- Zgomote în urechi
- Tahicardie
- Paloare
- Senzație de slăbiciune
- Oboseală
În mod obișnuit, leșinul are loc după aceste simptome. Este de scurtă durată (aproape întotdeauna mai puțin de un minut).
Cum să preveniți simptomele vagale
Există câteva măsuri de bază care ajută la prevenirea simptomelor vagale. Sunt utile în special pentru femeile însărcinate. Acestea sunt obiceiuri simple ce pot încorporate în rutina zilnică:
- Nu stați jos mult timp. După câteva ore, plimbați-vă puțin.
- Nu stați în picioare mult timp. Faceți frecvent câțiva pași.
- Evitați schimbările bruște de poziție. Ridicați-vă sau așezați-vă încet.
- Păstrați spațiile bine ventilate. Acest lucru este și mai important dacă este foarte cald.
- Mâncați ceva la fiecare 3 ore. O mică porție de alimente sănătoase întrerupe posturile foarte lungi.
- Evitați mediile stresante.
- Respirați adânc câteva minute în caz stres.
Descoperiți: Uterul septat sau compartimentat: complicații în sarcină
Ce să faceți când apar simptomele vagale
Este foarte important să știți ce să faceți când apar primele simptome ale simptomelor vagale. Scopul este de a preveni sincopa sau leșinul, deoarece o cădere poate fi foarte periculoasă pentru o femeie însărcinată.
Măsurile indicate sunt următoarele:
- Întindeți-vă. Evitați mișcările rapide. Cel mai bine este să ridicați picioarele pentru câteva minute. Acest lucru ajută sângele să circule, normalizând astfel funcționarea inimii și a creierului.
- Respirați adânc. Inspirați și expirați încet, fără nicio grabă. În caz contrar, poate apărea hiperventilația.
- Păstrați-vă calmul. Dacă gravida este singură, este indicat să ceară imediat ajutor.
Consultați medicul
După leșin, nu stați în picioare timp de 15 până la 30 de minute. Femeile însărcinate care prezintă frecvent simptome vagale nu trebuie să conducă, deoarece poate fi foarte periculos.
Deși nu există un tratament specific pentru simptomele vagale, cel mai bine este să contactați imediat medicul. Acest lucru va permite o urmărire mai detaliată a cazului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Araya-Gómez, V. (2001). Síncope neurocardiogénico. Acta Médica Costarricense, 43(1), 11-19.
- Mateo Rico, D. (2013). Valoración y prevención de las complicaciones en el catéter venoso periférico.
- Pérez Rodríguez, A. F., Roche, M., & Larrañaga, C. (2009). Patología médica y embarazo: Trastornos gastrointestinales, neurológicos, cardiovasculares y dermatológicos. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 32, pp. 135-157). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.