Logo image
Logo image

Sindromul burnout la medici și asistente

3 minute
Epuizarea fizică și mintală poate deveni foarte copleșitoare atunci când experții din domeniul sănătății trebuie să facă față situațiilor stresante în fiecare zi.
Sindromul burnout la medici și asistente
Ultima actualizare: 31 ianuarie, 2023

În epoca modernă marcată de pandemii neașteptate și surmenaj, stresul poate deveni un sentiment zilnic care are în cele din urmă consecințe asupra sănătății. Aflați ce este sindromul burnout la medici și asistente, cum îi afectează pe profesioniștii din domeniul sănătății și ce strategii pot fi folosite pentru a atenua efectele acestei boli!

Nivelurile ridicate de cortizol din timpul orelor lungi de lucru pot determina mulți experți în domeniul sănătății să experimenteze acest sindrom. Din cauza contactului lor direct cu pacienții și poverii fiecărui caz, epuizarea emoțională ajunge să izoleze puțin câte puțin medicii și asistentele.

Ce este sindromul burnout la medici și asistente?

Conform informațiilor oferite de psihologii Christina Maslach și Susan E. Jackson în Manualul de inventar al epuizării Maslach, sindromul burnout la medici și asistente este o pierdere progresivă a interesului și a empatiei față de pacienți. Este ceva care generează dezumanizare și izolarea pacienților.

Acest burnout la locul de muncă se caracterizează prin trei comportamente negative care afectează relațiile sociale. Prima componentă este epuizarea emoțională, care cuprinde atât oboseala fizică, cât și psihică; a doua este depersonalizarea, care duce la o schimbare a atitudinii față de colegi și pacienți; ultima este lipsa împlinirii personale – productivitatea scăzută, pierderea motivației și iritabilitatea ies cel mai mult în evidență.

Este important să clarificăm faptul că bunăstarea mintală și emoțională este primordială în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății. Datorită gravității situațiilor care apar în camera de urgență, este nevoie de personal calificat pentru ca pacienții să-și păstreze calmul.

Recomandăm: Remedii homeopate pentru sindromul burnout

Cum debutează sindromul burnout?

Some figure

Alți factori care generează stres și epuizare la experții în domeniul sănătății includ pacienții dificili sau cei cu boli grave care le discreditează munca sau au o atitudine nepotrivită. La toate acestea se adaugă timpul limitat care poate fi dedicat fiecărui caz din cauza lipsei de personal, relațiile proaste cu colegii și programul de lucru aglomerat din cauza urgențelor globale.

Ca exemplu recent, pandemia de COVID-19 s-a dovedit a fi o provocare pentru profesioniștii din domeniul sănătății, deoarece a generat stres fără precedent în istoria modernă, care a provocat inevitabil epuizare, tristețe și depresie din cauza pierderii a milioane de vieți.

Recomandăm: Florile lui Bach pentru epuizare și anxietate

3 sfaturi pentru a preveni sindromul burnout la medici și asistente

Some figure

 

Uneori, stresul este o parte inevitabilă a vieții. Cu toate acestea, există câteva sfaturi care pot fi de mare ajutor pentru a ne păstra calmul. Iată câteva recomandări pentru a preveni sindromul burnout!

1. Învață să te relaxezi controlându-ți respirația

A învăța să-ți folosești respirația în avantajul tău este un sfat grozav. Respiră profund și conștient de mai multe ori pe parcursul zilei. De exemplu, înainte de a merge la spital și de a-ți începe ziua de lucru, respiră calm pentru a te relaxa și a-ți concentra atenția asupra unei sarcini specifice.

2. Încearcă să duci o viață sănătoasă

O alimentație sănătoasă, activitatea fizică constantă și cel puțin 7 ore de odihnă în fiecare noapte sunt esențiale pentru îndeplinirea responsabilităților de muncă. Prin urmare, chiar dacă ziua este împovărătoare, fă-ți timp pentru tine și practică obiceiuri benefice. Citirea unei cărți, înscrierea la un curs nou sau timpul petrecut în familie sau cu prietenii sunt modalități excelente de relaxare.

3. Fii empatic cu ceilalți și nu te izola într-un balon

Toți profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să lucreze în echipă pentru a obține cele mai rapide și mai eficiente rezultate. Nu uita că există putere în unitate și nu ești singur împotriva lumii. Nu te izola de ceilalți și încearcă să fii empatic cu toți colegii și pacienții tăi. Uneori, tot ceea ce are nevoie o persoană bolnavă pentru a-și continua călătoria este un zâmbet sincer.

Sindromul burnout poate provoca anxietate și depresie

După cum raportează Societatea Spaniolă de Psihiatrie, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să aibă grijă de ei înșiși pentru a continua să aibă grijă de ceilalți și pentru a promova sănătatea.

În ciuda faptului că uneori apar situații care generează stres, este important să faceți față acestor episoade pentru a nu dezvolta anxietate și depresie și a vă putea îndeplini cât mai bine sarcinile.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.