Ce este alergia emoțională și cum este tratată?
 

Ce este alergia emoțională și cum este tratată?

Stresul poate genera diferite simptome în corp. Acestea pot fi similare cu cele ale unei reacții alergice.
Ce este alergia emoțională și cum este tratată?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 24 ianuarie, 2023

Uneori, anxietatea și stresul puternic pot provoca alergia emoțională. Apar simptome respiratorii sau cutanate, cum ar fi roșeața. Aceste semne, precum și tratamentul care trebuie aplicat, pot fi similare cu cele ale reacțiilor alergice tipice. Însă, pot fi necesare și alte intervenții, cum ar fi mersul la terapie.

Alergii și reacții alergice

Alergia este o stare de hipersensibilitate care generează diverse reacții din cauza contactului cu diverse elemente, numite alergeni. Există mai multe tipuri de alergii:

  • Alergii respiratorii: cauzate de inhalarea de substanțe chimice sau de contactul cu acarieni, animale, polen sau spori fungici.
  • Alergii alimentare: apar la persoanele sensibile după ingerarea anumitor produse (lactate, crustacee, soia, arahide, etc.).
  • Alergii de contact: apar după contactul cu diverse obiecte sau substanțe, provocând dermatită. Alergeni populari sunt rugina, cimentul, benzina, etc.
  • Alergii cutanate și alergii cauzate de mușcăturile de insecte și arahnide
  • Alergii la medicamente sau la compușii prezenți în acestea

Atunci când o persoană sensibilă intră în contact cu un alergen, începe activarea limfocitelor și eliberarea histaminei. Totuși, aceasta nu este singura substanță care este secretată.

Alergia emoțională la copii
Urticaria este o formă comună de alergie cutanată.

Cauzele alergiilor

Reacțiile alergice apar din cauza expunerii la alergeni. De ce unii oameni sunt sensibili și alții nu? În acest sens, există mai multe explicații. De exemplu, se consideră că există un factor genetic implicat, deoarece alergiile sunt mai frecvente la cei care au un membru al familiei care este sensibil la un anumit alergen.

Se spune și că alergia se poate dezvolta la un moment dat. Anumiți factori de mediu, alături de predispoziția genetică, cresc riscul. Printre aceștia se numără:

  • Poluarea mediului
  • Expunerea la fumul de tutun
  • Factori socioeconomici (suprapopulare)
  • Prezența prafului în suspensie în mediu
  • Factori climatici (umiditate crescută)
  • Dietă: consumul de alimente procesate, coloranți artificiali, etc.

Alergia emoțională: simptome

La factorii menționați mai sus trebuie să adăugăm și aspectul emoțional. Anxietatea, stresul și alte tulburări emoționale pot influența apariția și dezvoltarea alergiilor, potrivit cercetărilor recente.

Alergia emoțională poate fi definită ca o afecțiune în care, în prezența emoțiilor negative, sistemul imunitar generează în organism o reacție similară cu cea care apare din cauza prezenței unui alergen.

Simptomele alergiei emoționale se manifestă în principal pe piele, deși nu exclusiv. Acestea sunt asemănătoare cu urticaria:

  • Mâncărime
  • Erupții
  • Pete roșii

Aceste simptome pot varia de la pacient la pacient. Ele depind și de alți factori, precum vârsta și intensitatea emoțiilor.

De ce apare alergia emoțională?

Stresul emoțional poate afecta sistemul nervos și imunitar. Se consideră că, în aceste circumstanțe, eliberarea de cortizol și producția de catecolamine cresc și dau naștere reacției inflamatorii.

În acest sens, au fost propuse mai multe explicații. De exemplu, din punct de vedere al bioneuroemoțiilor, boala este considerată a fi un mecanism de adaptare. Alergia ar putea fi o rezistență a organismului împotriva unui aspect neplăcut al vieții. Fiecare alergen este asociat cu un aspect:

  • Mamă – lapte
  • Cereale – familie
  • Polen – afectivitate

În timpul unui șoc emoțional, inconștientul poate detecta un lucru sau o persoană ca potențial agresor. Acest element devine un alergen.

Medicina naturistă susține că alergiile apar din cauza unui dezechilibru al sistemului imunitar cauzat de stilul de viață. Acesta variază de la consumul de produse transgenice, până la igiena excesivă și expunerea la substanțe chimice.

Tratamentul alergiilor emoționale

Tratamentul alergiei emoționale poate fi similar cu cel al altor tipuri de alergii. Se recomandă produse antialergice (antihistaminice) orale și topice, inclusiv corticosteroizi pentru simptomele pielii.

Dacă simptomele persistă, pe lângă mersul la dermatolog, se recomandă terapia la psiholog sau alt profesionist din domeniul sănătății mintale. De asemenea, pot fi prescrise medicamente pentru stres și anxietate.

Există și terapii alternative care pot fi eficiente în reducerea simptomelor legate de alergie. Acest studiu a arătat că produsele naturale Cinnamomum zeylanicum, Malpighia glabra și Bidens pilosa au proprietăți antialergice și pot fi la fel de eficiente ca loratadina.

Acupunctura este considerată și ea o opțiune. Cercetările pe acest subiect indică faptul că această tehnică este eficientă în tratamentul simptomatic al rinitei alergice persistente.

Persoană afectată de alergia emoțională
Stările de anxietate și stres au consecințe în organism. De exemplu, pot provoca urticarie.

Descoperiți alergia înainte de a începe tratamentul

Tratamentul oricărei patologii necesită un diagnostic adecvat. În cazul alergiilor emoționale, trebuie să fiți siguri că rădăcina problemei este stresul sau anxietatea, nu un alergen comun.

Medicul vă va recomanda analizele necesare. Acesta vă va prescrie și tratamentul. Dacă aveți simptome de alergie, nu luați medicamente înainte de a discuta cu medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Corren J, Lemay M, Lin Y et al. Clinical and biochemical effects of a combination botanical product (ClearGuard™) for allergy: a pilot randomized double-blind placebo-controlled trial. Nutr J. 2008; 20 (7). https://doi.org/10.1186/1475-2891-7-20
  • García I, Ponce M, Lozano S. Tipos de alergias y afectación en la población. Revista Sanitaria de Investigación. 2021; 8 (2). Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8074710
  • Milián G, Velázquez J, Colomer M, et al. Bioneuroemoción y trastorno afectivo bipolar. Geroinfo. 2013;8(1): 1-9.
  • Romero-Tapia S. Prevención de alergia y asma. Salud en Tabasco. 2002; 8(2): 83-86.
  • Rossel M, Araya M. Alergia alimentaria en la infancia. Revista Médica Clínica Las Condes. 2011; 22(2): 184 – 189,
  • Valenzuela Solano F, Mendoza Castillo J.  La depresión y la ansiedad en las enfermedades alérgicas: el papel de las emociones en la patogénesis de la alergia. Alergia (Méx.). 1989; 36(1): 11-14.
  • Xue C, An X, Cheung  T, et al. Acupuncture for persistent allergic rhinitis: a randomised, sham-controlled trial. Medical Journal of Australia. 2007; 187: 337-341. https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2007.tb01275.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.