Sindromul de alergie orală: cauze, simptome și prevenire
Reacțiile alergice sunt afecțiuni destul de frecvente; de fapt, ele pot afecta pe oricine. Apar atunci când organismul recunoaște o substanță ca fiind dăunătoare sau străină și declanșează un răspuns imun. Ați auzit despre sindromul de alergie orală?
Această formă de alergie tinde să apară după consumul unor fructe și legume. Afectează în principal copiii și adolescenții, dar și adulții. Simptomele sale sunt incomode, de aceea este necesar să se evite consumul de alimente declanșatoare. Descoperiți principalele sale cauze și cum să-l preveniți!
Ce este sindromul de alergie orală?
Sindromul de alergie orală (ODS) este un tip de alergie alimentară care apare imediat după consumul unor fructe, legume și nuci. Este cunoscut și sub denumirea de „sindromul polen-hrană” din cauza posibilelor reacții încrucișate. Reacția este cauzată de unele proteine care sunt prezente în alimente.
Trebuie remarcat faptul că posibilitatea de reacție încrucișată este foarte mare. O recenzie publicată în American Journal of Rhinology & Allergy afirmă că între 5 și 8% dintre persoanele cu alergie la polen au și ODS.
În plus, se crede că acești oameni au șanse mai mari de a avea reacții mai severe, cum ar fi șocul anafilactic.
Citiți și: Simptomele și tratamentul alergiei la latex
Semne și simptome ale sindromului de alergie orală
Simptomele prezentate de persoanele cu sindromul de alergie orală apar la câteva minute după consumarea unui aliment declanșator. Manifestările clinice sunt adesea limitate la buze, gură, limbă și gât.
Unul dintre simptomele principale este mâncărimea sau usturimea în oricare dintre structurile menționate. În mod similar, pot apărea și alte disconforturi, cum ar fi următoarele:
- Roșeața buzelor
- Umflarea gâtului și a buzelor
- Arsură în gură
- Conjunctivită și rinită alergică
- Urticarie
În unele cazuri, umflarea gâtului poate fi atât de gravă, încât îngreunează respirația. Solicitați imediat asistență medicală, deoarece poate fi un semn de anafilaxie.
Cauze posibile și declanșatoare
Alergenii responsabili de dezvoltarea sindromului de alergie orală se găsesc în alimentele vegetale crude, cum ar fi fructele și legumele. De fapt, lista alimentelor care pot provoca această afecțiune este foarte lungă.
Alimentele declanșatoare variază în funcție de alergia la polen. Polenul de mesteacăn, iarbă și ambrozie ies adesea în evidență. Alimentele asociate cu această alergie sunt următoarele:
- Mere
- Căpșune
- Pepene galben
- Migdale
- Morcovi
- Roșii
- Piersici
- Arahide
- Cartofi
- Nuci
- Boabe de soia
- Pepene roșu
Cum să-l diferențiem de o altă alergie?
Sindromul de alergie orală poate fi foarte asemănător cu alergia la polen și cu alergia alimentară. Cu toate acestea, are anumite caracteristici care îi permit să fie diferențiat de aceste patologii.
În primul rând, simptomele ODS pot apărea în orice moment al anului, atât timp cât este consumat un aliment declanșator. Alergia la polen apare în anumite perioade ale anului, în special în timpul primăverii și al verii.
Manifestările clinice ale sindromului de alergie orală sunt adesea ușoare și localizate. În schimb, cele ale altor forme de alergie sunt mai severe și sistemice, ceea ce crește riscul de complicații.
Gătirea fructelor și a legumelor poate denatura alergenii și poate preveni simptomele. În alergiile alimentare, simptomele tind să apară indiferent de gradul de gătire.
Tratamente pentru sindromul de alergie orală
Din păcate, nu există un tratament specific pentru a evita sindromul de alergie orală. Cea mai eficientă metodă este să nu consumați acele alimente declanșatoare. O idee bună este să întrebați medicul curant care este lista cu alimente de evitat. În acest fel, va fi mai ușor să stabiliți o anumită dietă.
Oamenii pot reduce intensitatea simptomelor luând antihistaminice. Aceste medicamente vor opri o substanță numită histamină să acționeze asupra receptorilor săi. De fapt, medicamentele sunt folosite pentru a calma simptomele de rinită, mâncărime, inflamație, printre altele.
Unele studii arată că imunoterapia pentru alergia la polen poate fi utilă pentru tratarea ODS. Dar, în ciuda reducerii simptomelor, nu servește la vindecarea completă.
Cum să-l prevenim?
Cel mai bun mod de a preveni sindromul de alergie orală este evitarea fructelor și legumelor declanșatoare. În ciuda acestui fapt, există momente în care pare imposibil să facem acest lucru. Chiar și așa, ideal este să puneți în practică următoarele:
- Gătiți alimentele bine pentru a denatura proteinele dăunătoare.
- Curățați fructele și legumele, deoarece alergenii sunt concentrați în coajă.
- Evitați alimentele declanșatoare în timpul sezonului de polenizare.
- Consumați conserve de fructe și legume.
Citiți mai mult: Tipuri de medicamente utilizate pentru tratarea alergiilor
O alergie comună cu puține complicații
Sindromul de alergie orală este un tip comun de hipersensibilitate. Din fericire, simptomele sale sunt ușoare sau moderate în majoritatea cazurilor. Șansele de complicații sunt destul de mici.
În orice caz, este convenabil să se limiteze aportul de alimente care provoacă reacții pentru a evita disconfortul. Dacă este o problemă recurentă, cel mai bine este să consultați un medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Muluk NB, Cingi C. Oral allergy syndrome. Am J Rhinol Allergy. 2018 Jan 1;32(1):27-30.
- Kondo Y, Urisu A. Oral allergy syndrome. Allergol Int. 2009 Dec;58(4):485-91.
- Price A, Ramachandran S, Smith GP, Stevenson ML, Pomeranz MK, Cohen DE. Oral allergy syndrome (pollen-food allergy syndrome). Dermatitis. 2015 Mar-Apr;26(2):78-88.
- Carlson G, Coop C. Pollen food allergy syndrome (PFAS): A review of current available literature. Ann Allergy Asthma Immunol. 2019 Oct;123(4):359-365.
- Skypala IJ. Can patients with oral allergy syndrome be at risk of anaphylaxis? Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2020 Oct;20(5):459-464.
- Saunders S, Platt MP. Oral allergy syndrome. Curr Opin Otolaryngol Head Neck Surg. 2015 Jun;23(3):230-4.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.