Sindromul post-vacanță: cum afectează sănătatea pielii?
 

Sindromul post-vacanță: cum afectează sănătatea pielii?

Cel mai bun mod de a evita sindromul post-vacanță este prevenirea apariției acestuia, adică îngrijirea pielii fără pauze. Există și măsuri adecvate pentru a-l contracara.
Sindromul post-vacanță: cum afectează sănătatea pielii?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Sindromul post-vacanță este o afecțiune în care există o serie de efecte negative asupra pielii. Soarele, precum și o reducere a îngrijirii în timpul vacanței provoacă un anumit grad de deteriorare a pielii.

Vacanță de vară aduce cu sine mai multe schimbări în stilul de viață. Pe lângă mersul la plajă, există adesea și neglijență în alimentație, utilizarea frecventă a piscinelor și alți factori. Toate acestea dau naștere sindromului post-vacanță.

Sindromul post-vacanță este uneori menționat cu referire la starea emoțională la întoarcerea la muncă după vacanță. Și pielea a avut de suferit în această perioadă și poate necesita îngrijire specială.

Sindromul post-vacanță: cum afectează pielea?

Pete apărute în sindromul post-vacanță

Sindromul post-vacanță este o stare de deteriorare care apare după vacanța de vară. Vara există o mai mare expunere la soare, vizite mai frecvente la plajă și piscină, frecare cu nisipul și mai puțină grijă la somn și mâncare.

Toate acestea provoacă o serie de efecte asupra pielii. Pielea arată mai rău decât în alte perioade ale anului. În general, arată mai uscată, ternă, aspră și adesea prezintă pete sau acnee.

Unul dintre aspectele care influențează cel mai mult pielea este lipsa măsurilor preventive pe timpul verii. Venim târziu acasă și uităm să ne demachiem sau nu aplicăm suficientă protecție solară. Ignorăm adesea daunele provocate de clor.

Cum afectează sănătatea pielii?

Cel mai vizibil efect este uscarea sau lipsa de hidratare a pielii. Temperaturile extreme, razele UV, vântul și contactul frecvent cu apa sau clorul sunt responsabile de acest lucru.

Chiar și dușul mai des face pielea să piardă umiditatea. Sindromul post-vacanță afectează toate tipurile de piele. Apar diverse manifestări, cum ar fi următoarele:

  • Mai puțină catifelare și elasticitate a pielii
  • Piele fără luminozitate
  • Piele strânsă și aspră, uneori descuamată
  • Mai multe riduri și linii de expresie.
  • Hiperpigmentare sau pete închis la culoare pe piele
  • Acnee

În sindromul post-vacanță, există și leziuni invizibile. Ele corespund unor procese negative care au loc la nivel intra și extracelular. Stresul oxidativ, inflamația și toxicitatea mitocondrială și celulară cresc. Acest lucru este cauzat de radiațiile UVA și infraroșii și de lumina vizibilă.

Tratamente reparatoare

Cel mai bun mod de a contracara efectele cauzate de sindromul post-vacanță este reluarea rutinelor de îngrijire cât mai curând posibil, precum și a obiceiurilor sănătoase. Îngrijirea pielii, împreună cu o alimentație adecvată și o odihnă optimă ajută pielea să-și recapete elasticitatea și luminozitatea. În general, acțiunile recomandate sunt următoarele:

Curățare

Ideal este să faceți o curățare ceva mai profundă în fiecare zi. Cu toate acestea, este important să nu exagerați: 3 minute sunt suficiente. Cel mai bine este să utilizați produse precum următoarele:

  • Agenți cu acțiune higroscopică. Ajută la reținerea umidității mai mult timp. Aceste substanțe includ glicerina, sorbitolul și propilenglicolul.
  • Agenți ocluzivi. Previn evaporarea apei. Includ vaselină, lanolină, squalane, ceară de albine, etc.
  • Agenți cu interacțiune chimică. Favorizează reținerea apei. Includ ureea și alfa hidroxiacizii, în special acidul lactic.

Exfoliere

Exfolierea este o completare a curățării și una dintre cele mai eficiente măsuri pentru a depăși sindromul post-vacanță. Ar trebui făcută cel puțin o dată pe săptămână. Folosiți produse naturale și blânde, astfel încât să nu existe o agresiune suplimentară a pielii.

Hidratare

Femeie care își hidratează pielea
Una dintre cele mai bune măsuri după vacanță este hidratarea în profunzime a pielii.

Sindromul post-vacanță necesită o hidratare mai intensă decât în alte perioade ale anului. Este esențial să aplicați o cremă hidratantă ușoară în fiecare zi și un strat de protecție solară dimineața. Nici una, nici alta nu trebuie omise. Nici crema pentru conturul ochilor nu trebuie uitată.

Cele mai bune creme hidratante de zi sunt emulsiile de ulei în apă. Pentru noapte, este indicată folosirea unui produs care conține uleiuri minerale, vaselină, alcool lanolinic și apă. Există multe articole cu eticheta „cremă nutritivă” care conțin aceste elemente.

Învingeți sindromul pielii post-vacanță!

Deși măsurile indicate sunt adesea suficiente pentru a inversa sindromul post-vacanță, uneori este nevoie de ceva mai mult, mai ales dacă există pete sau acnee sau dacă îmbătrânirea pielii este foarte severă.

În toate aceste cazuri, cel mai bine este să vă consultați cu medicul dermatolog pentru a afla cele mai bune opțiuni disponibile. Este posibil să fie necesar un tratament estetic special.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Nagore, E., Botella-Estrada, R., Requena, C., Serra-Guillén, C., Martorell, A., Hueso, L., … & Guillén, C. (2009). Perfil clínico y epidemiológico de los pacientes con melanoma cutáneo según el grado de exposición solar de la localización del melanoma. Actas Dermo-Sifiliográficas, 100(3), 205-211.
  • Freer-Bustamante, E. (1999). El uso adecuado de protectores solares en Costa Rica. Revista Costarricense de Ciencias Médicas, 20(1-2), 103-111.
  • Del Olmo, R. O. (2012). La piel y su síndrome post-vacacional. Acofar: revista de la distribución farmacéutica cooperativista, (519), 40-42.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.