Sindromul inimii de vacanță (Holiday Heart Syndrome) - Doza de Sănătate
 

Sindromul inimii de vacanță (Holiday Heart Syndrome)

Sindromul inimii de vacanță provoacă palpitații, sufocare și amețeli. Citește mai departe pentru a afla ce îl provoacă și cum se manifestă!
Sindromul inimii de vacanță (Holiday Heart Syndrome)
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În timpul vacanțelor și al sărbătorilor, apar nenumărate oportunități de a exagera cu petrecerile, mâncarea și băutura. Așa apare sindromul inimii de vacanță (Holiday Heart Syndrome).

Acest sindrom este o afecțiune care a fost descrisă relativ recent, în anul 1978. Este o modificare a funcționării cardiace cauzată de consumul ridicat de alcool într-un timp scurt.

Sindromul inimii de vacanță a fost diagnosticat pentru prima dată în timpul sărbătorilor de iarnă. Cu toate acestea, există o mulțime de cazuri și vara. Acest lucru este valabil mai ales la tinerii care nu au alte boli de inimă.

Specialiștii cred că acest sindrom provoacă un număr mare de aritmii cardiace. De fapt, ziua de Crăciun este ziua din an cu cele mai multe decese din cauza insuficienței cardiace. Prin urmare, în acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre sindromul inimii de vacanță.

Ce este sindromul inimii de vacanță (Holiday Heart Syndrome)?

Așa cum știm deja, inima este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman. Aceasta pompează sângele în tot organismul. De asemenea, cu ajutorul inimii, celulele primesc oxigenul de care au nevoie pentru a trăi.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, inima bate ritmic și continuu. Deoarece există un ritm constant, inima se umple cu sânge în mod corespunzător. Sângele poate circula apoi la presiunea potrivită.

În cazul sindromului inimii de vacanță, apare o aritmie. De obicei, acest lucru se întâmplă într-unul dintre atrii, care reprezintă camerele superioare ale inimii. Apoi, ritmul cardiac crește și inima bate mai repede.

Consumul de alcool într-un timp scurt cauzează aritmii cardiace. De exemplu, la anumite sărbători, cum ar fi Crăciunul sau ziua de Anul Nou, oamenii consumă diverse băuturi. Acestea sunt zile în care oamenii beau mai mult decât în mod normal.

În plus, sindromul inimii de vacanță afectează persoanele tinere și sănătoase. Cu toate acestea, nu știm exact care este modalitatea prin care alcoolul provoacă acest răspuns cardiac. Se pare că, în timpul petrecerilor, creierul eliberează adrenalină și norepinefrină care accelerează ritmul cardiac.

Femeie care suferă de sindromul inimii de vacanță

Care sunt simptomele sindromului inimii de vacanță?

Așa cum am menționat mai sus, sindromul inimii de vacanță poate afecta pe oricine. Cu toate acestea, apare cel mai frecvent la persoanele tinere și sănătoase, fără boli cardiace anterioare.

Deoarece vorbim despre o aritmie, cel mai frecvent simptom este reprezentat de palpitații. Simți că inima bate mai puternic și mai repede decât în mod normal. În plus, poți simți și dureri în piept și dificultăți de respirație.

Este normal ca oamenii să amețească, ceea ce îi poate face să cadă sau să leșine. Cu toate acestea, majoritatea simptomelor dispar odată ce corpul a reușit să metabolizeze tot alcoolul.

Deși este posibil ca simptomele să fie temporare, este important să fii atent la oricine are aceste simptome. Uneori, sindromul inimii de vacanță poate pune viața pacientului în pericol.

Medic care explică ce este sindromul inimii de vacanță

Poți preveni sindromul inimii de vacanță?

Sindromul inimii de vacanță apare numai dacă bei prea mult alcool într-un timp scurt. Prin urmare, primul pas pentru a-l evita este să nu bei alcool. Dacă totuși faci acest lucru, consumă alcool în mod responsabil.

Este vital să le vorbești tinerilor despre acest sindrom. Mulți dintre ei ignoră efectele negative periculoase pe care alcoolul le poate avea. În plus, ei cred că doar persoanele în vârstă suferă de boli de inimă.

De asemenea, consumul excesiv de alcool poate avea loc și la grătare, mese în familie sau banchete, acolo unde există, de asemenea, multă mâncare și băutură. De obicei, există alimente cu multe grăsimi și zahăr. Acest tip de mâncare face ca inima să lucreze deja din greu. Din acest motiv, mai ales vara, nu monitoriza doar cantitatea de alcool consumată. În plus, acordă atenție dietei și, bineînțeles, evită administrarea de orice medicamente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.