Sindromul QT lung: ce este și ce tratamente există?
Sindromul QT lung (LQTS) este o afecțiune a inimii care are câteva tratamente. Constă într-o alterare a sistemului electric al inimii, ceea ce face ca ritmul acesteia să devină rapid și haotic.
Inima este organul responsabil de pomparea sângelui oxigenat în toate părțile corpului. Prin urmare, atunci când nu bate corespunzător, fluxul de sânge către organe este alterat.
Prin urmare, sindromul QT lung poate genera convulsii, leșin și chiar deces.
Problema este că această patologie poate avea cauze multiple, de la medicamente până la mutații genetice. În acest articol, vă explicăm tot ce trebuie să știți despre sindrom și de ce apare.
Ce este sindromul QT lung?
Sindromul QT lung este o tulburare a activității electrice a inimii. După cum explică un articol publicat de Fundația Nemours, această boală face ca inima să nu bată normal.
Structura inimii nu este afectată. Pentru a înțelege acest sindrom, este esențial să știm cum funcționează inima. La fiecare bătaie, organul pompează o cantitate suficientă de sânge către țesuturi. Bătăile inimii sunt produse de o serie de modificări electrice care au loc în celulele inimii.
Acest sistem electric permite inimii să bată ritmic și la o frecvență adecvată, astfel încât cavitățile să poată fi umplute cu sânge. Ceea ce se întâmplă în sindromul QT lung este faptul că, din cauza perturbării electrice, inima își revine mai greu între bătăi.
Din acest motiv, cavitățile cardiace nu reușesc să se umple complet cu sânge. În plus, ritmul este alterat, iar bătăile inimii sunt din ce în ce mai neregulate.
Descoperiți: Simptomele principalelor boli de inimă la femei
Cauzele sindromului QT lung
Sindromul QT lung poate avea mai multe cauze. În general, este împărțit în două tipuri principale: congenital și dobândit. Primul tip, după cum sugerează și numele, este prezent la naștere.
Congenital
Sindromul QT lung congenital are la bază modificări genetice. Au fost identificate numeroase gene care ar putea fi implicate în această patologie, așa cum este rezumat într-un articol din EMC-Pediatrics.
Moștenirea poate fi autozomal dominantă sau recesivă. Cazurile de moștenire autozomală recesivă sunt mai severe și tind să fie asociate cu surditatea.
Dobândit
Sindromul QT lung dobândit este mult mai frecvent decât cel congenital. Principala cauză sunt medicamentele. Există multe medicamente care pot prelungi segmentul QT:
- Antipsihoticele
- Antibioticele precum azitromicina
- Antiaritmicele
În plus, dezechilibrele electrolitice sunt o cauză importantă. Sindromul apare atunci când nivelurile de potasiu, calciu sau magneziu din sânge scad.
În timpul pandemiei de COVID-19, sindromul a fost asociat cu infecția cu SARS-CoV-2.
Ce simptome produce?
Sindromul QT lung, așa cum au explicat specialiștii de la Clinica Mayo, nu prezintă întotdeauna simptome. De fapt, multe cazuri sunt depistate atunci când analizele sunt efectuate din alt motiv sau pentru că există antecedente în familie.
Cu toate acestea, există și un procent foarte mare de oameni cu simptome. Cel mai frecvent este leșinul sau sincopa. Bolnavii leșină în timpul exercițiilor fizice sau când se confruntă cu emoții puternice. Uneori apar semne care duc la leșin, cum ar fi palpitațiile, amețelile și slăbiciunea.
Alți pacienți au convulsii. În unele cazuri, dacă activitatea electrică nu revine la normal, poate apărea chiar moartea.
Simptomele asociate cu sindromul QT lung pot apărea în orice moment al zilei, chiar și în timpul somnului. În majoritatea cazurilor, această boală își face debutul după vârsta de 40 de ani și este foarte rară la persoane mai tinere, potrivit Gene Reviews.
Complicații
Una dintre cele mai frecvente complicații este torsada vârfurilor. Este un tip de aritmie care face ca ventriculii să bată necontrolat și rapid. Acest lucru duce la imposibilitatea inimii de a pompa sângele în mod normal. Prin urmare, alimentarea cerebrală cu sânge poate eșua.
Fibrilația ventriculară este o altă complicație tipică a acestui sindrom. Este una dintre cele mai periculoase aritmii; fără defibrilator, duce la moarte. De asemenea, leșinul poate duce la căderi sau alte accidente grave.
Cum este diagnosticat sindromul QT lung?
Diagnosticul sindromului QT lung, așa cum se subliniază într-un articol al Texas Heart Institute, necesită o serie de teste complementare. Este necesar să se observe activitatea electrică a inimii. Pentru aceasta, cel mai folosit test este electrocardiograma. Aceasta permite înregistrarea activității electrice a inimii.
Unda Q se referă la depolarizarea ventriculului, iar T la repolarizare.
În unele cazuri, se efectuează un test Holter. Este un test care permite monitorizarea ritmului cardiac timp de 24 de ore sau mai mult.
Descoperiți: Principalele boli de inimă și simptomele lor
Ce tratamente există pentru sindromul QT lung?
Sindromul QT lung este tratat imediat ce este descoperit. În caz contrar, riscul de moarte subită crește. În plus, în multe cazuri, este suficient să modificați anumite obiceiuri de viață pentru a reduce probabilitatea unui eveniment fatal.
Când cauza este un medicament, acesta este eliminat sau înlocuit. Dacă este o tulburare electrolitică, aceasta va fi corectată rapid. După cum se precizează într-un raport din anul 2022, combinația anumitor medicamente prescrise pentru vărsături plus pierderea de electroliți formează o combinație cu risc ridicat de apariție a sindromului.
Medicamente pentru tratarea sindromului QT lung
Există o serie de medicamente pentru a proteja pacienții cu acest sindrom. Cele mai utilizate sunt beta-blocantele, precum propranololul sau nadololul. Acestea sunt medicamente care ajută la încetinirea ritmului cardiac și la reducerea episoadelor de prelungire a intervalului QT.
La alți pacienți, se utilizează mexiletina. De obicei, este combinată cu un beta-blocant pentru a reduce riscul de convulsii și leșin.
Chirurgie sau alte proceduri
După cum a explicat un studiu din Jurnalul Spaniol de Cardiologie, intervenția chirurgicală constă în denervarea simpatică a inimii pe partea stângă. Este o tehnică care încearcă să elimine inervația sistemului nervos simpatic din acea parte a inimii. Sistemul nervos simpatic reglează ritmul cardiac. Prin această intervenție, inima este împiedicată să bată prea mult și riscul de moarte subită este redus.
Este un tratament care este rezervat cazurilor care nu răspund bine la medicamente. O altă opțiune este implantarea unui defibrilator sau stimulator cardiac pentru a controla ritmul inimii.
Sindromul QT lung crește riscul de moarte subită, dar există tratamente
Sindromul QT lung este o tulburare a sistemului electric al inimii. Inima bate aritmic și necontrolat. Mulți oameni pot rămâne asimptomatici pentru perioade lungi de timp. În caz de leșin sau convulsii repetate, fără nicio explicație aparentă, este important să consultați medicul. De asemenea, trebuie luate în considerare întotdeauna antecedentele familiale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alders, M., Bikker, H., & Christiaans, I. (1993). Long QT Syndrome. GeneReviews®[Internet]. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20301308/
- Delinière, A., Millat, G., Janin, A., & Chevalier, P. (2021). Síndrome del QT largo congénito. EMC-Pediatría, 56(2), 1-9. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1245178921452170
- Li, G., & Zhang, L. (2018). The role of mexiletine in the management of long QT syndrome. Journal of Electrocardiology, 51(6), 1061-1065. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022073618301997
- Medeiros-Domingo, A., Iturralde-Torres, P., & Ackerman, M. J. (2007). Clínica y genética en el síndrome de QT largo. Revista española de cardiología, 60(7), 739-752. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300893207751096
- Mora-Delgado, J., Del-Río-Lechuga, A., & Cruz, C. L. (2020). Abordaje multifactorial del síndrome de QT largo adquirido en la COVID-19. Revista Española de Casos Clínicos en Medicina Interna, 5(2), 93-95. https://www.reccmi.com/RECCMI/article/view/559
- Rohatgi, R. K., Sugrue, A., Bos, J. M., Cannon, B. C., Asirvatham, S. J., Moir, C., … & Ackerman, M. J. (2017). Contemporary outcomes in patients with long QT syndrome. Journal of the American College of Cardiology, 70(4), 453-462. https://www.jacc.org/doi/abs/10.1016/j.jacc.2017.05.046
- Tiver, K. D., Dharmaprani, D., Quah, J. X., Lahiri, A., Waddell-Smith, K. E., & Ganesan, A. N. (2022). Vomiting, electrolyte disturbance, and medications; the perfect storm for acquired long QT syndrome and cardiac arrest: a case report. Journal of Medical Case Reports, 16(1), 1-5. https://jmedicalcasereports.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13256-021-03204-7
- Yessica, B. A., Yunior, M. P., & Claudett Mauren, A. S. M. (2021, October). Medicamentos que prolongan el intervalo QT en el electrocardiograma. In EMPREFARMA PINAR 2021. https://emprefarmapinar2021.sld.cu/index.php/2021/2021/paper/viewPaper/25