Smoothie de morcovi: beneficii și rețetă
Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe
Morcovul este una dintre legumele pe care trebuie să le incluzi în dietă, deoarece este bogat în numeroși nutrienți benefici. Îl poți folosi pentru a face tot felul de rețete. În acest articol, îți vom arăta cum să faci un smoothie de morcovi și îți vom explica numeroasele sale beneficii pentru sănătate.
Băuturile din morcovi sau din orice altă legumă sunt o modalitate bună de a obține o doză mare de nutrienți, în special vitamine, minerale și antioxidanți. Morcovii oferă smoothie-urilor o culoare portocalie izbitoare și o aromă dulce, care va fi atât pe placul copiilor, cât și al adulților.
Beneficiile consumului de morcovi
Cel mai remarcabil aspect din punct de vedere nutrițional este faptul că morcovul conține precursori ai vitaminei A. Conform datelor oferite de Fundația Spaniolă pentru Nutriție, un morcov de dimensiuni medii acoperă 89% și 112% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina A pentru bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani.
De asemenea, morcovul conține o cantitate medie de carbohidrați, dintre care un procent semnificativ sunt fibre solubile. De asemenea, conține și alte vitamine, cum ar fi vitamina C și vitamina B6 și anumite minerale, precum fierul, iodul și potasiul. Mai jos, vom explica în detaliu beneficiile sale.
Îți recomandăm:
Morcovii îmbunătățesc sănătatea ochilor
Dintre carotenoizii cu activitate provitaminică A, se remarcă beta-carotenul, alfa-carotenul și luteina. Odată ce ai ingerat aceste componente, corpul le transformă în vitamina A, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea ochilor.
Din acest motiv, experții recomandă consumul de morcovi pentru a preveni orbirea și uscarea ochilor și pentru a menține retina și celulele oculare în stare bună. În acest sens, un studiu publicat în revista JAMA Ophthalmology afirmă faptul că beta-carotenul reduce riscul degenerescenței maculare legate de vârstă (o tulburare care distruge treptat vederea).
Morcovii susțin sănătatea cardiovasculară
Această legumă ar putea preveni problemele cardiovasculare, deoarece este săracă în sodiu. De asemenea, este bogată în apă și fibre alimentare. Acestea din urmă ajută la reducerea absorbției intestinale a colesterolului.
De asemenea, morcovul ajută la evitarea excesului de colesterol rău (LDL) în sânge. Din acest motiv, includerea morcovilor într-o dietă sănătoasă ar putea ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord.
Îmbunătățesc digestia
Această legumă reglează atât sănătatea digestivă, cât și cea intestinală. De fapt, consumul unui pahar de suc de morcovi în fiecare zi este o modalitate eficientă de a consuma mai multe fibre solubile și insolubile. Fibrele ajută la:
- Normalizarea tranzitului intestinal
- Formarea scaunului
- Prevenirea constipației
- Îngrijirea sistemul intestinal și digestiv
Potrivit unui studiu publicat în 2015 în revista științifică Medicentro, sucurile de morcovi au un important efect gastroprotector și preventiv împotriva ulcerelor gastrice.
Stimulează sistemul imunitar
Vitaminele A, C, K și B6 și potasiul, fosforul și alte minerale ajută la menținerea sistemului imunitar activ. În consecință, acest lucru reduce riscul apariției diferitelor tipuri de infecții.
Rețetă clasică de smoothie de morcovi
În general, un smoothie este o rețetă simplă pe care o poți face cu lapte sau apă și fructe sau legume. Trebuie să folosești apă pentru a face un smoothie de morcovi. Din fericire, durează mai puțin de cinci minute. De asemenea, este o opțiune ideală pentru a te aventura în lumea sucurilor de legume. Ia notițe!
Ingrediente
- 2 morcovi medii
- 1 cană de apă rece (250 ml
- Gheață (după gust)
- Îndulcitor lichid sau la plic
Mod de preparare
- În primul rând, spală morcovii și taie-le capetele. Nu trebuie să-i cureți.
- Taie-i în bucăți mici și pune-i în blender.
- Apoi, adaugă apă rece și amestecă până obții un smoothie fin.
- Pune lichidul în pahar, adaugă îndulcitor și gheață și savurează-l.
Acesta este modul simplu de a face un smoothie de morcovi. Cu toate acestea, poți adăuga și alte legume sau fructe pentru a obține arome delicioase. Pe lângă combinația de ingrediente, vei adăuga și alți nutrienți în amestec. Poți folosi căpșuni, portocale, pătrunjel, ghimbir sau orice alt fruct sau legumă preferi.
Citește mai mult:
Smoothie de morcovi, portocale și ghimbir
Aceasta este o variantă a rețetei clasice. Pe lângă faptul că este o opțiune răcoritoare, combinația de morcov, portocală și ghimbir oferă mai multă vitamina A și C, precum și antioxidanți. Este o rețetă perfectă pentru zilele fierbinți!
Ingrediente
- 3 morcovi
- 4 portocale
- 1 felie de ghimbir proaspăt
- 1 pahar de apă rece (200 ml)
- Gheață și îndulcitor (după gust)
Mod de preparare
- Pentru început, spală morcovii, taie capetele, fă-i bucăți mici și pune-i în blender.
- Apoi, spală portocalele, îndepărtează complet cojile (inclusiv toate părțile albe), tăie-le în jumătate și scoate-le semințele. Dacă nu le elimini pe toate, smoothie-ul va avea un gust amar. Odată ce ai terminat, pune-le în blender împreună cu morcovii.
- După aceea, spală ghimbirul. Nu este nevoie să îl cureți, deoarece coaja nu va schimba aroma smoothie-ului.
- Pune-l în blender împreună cu celelalte ingrediente.
- Apoi, adaugă un pahar cu apă rece și gheață. Dacă nu ai un blender electric, adaugă gheața după amestecare.
- Acum, amestecă ingredientele timp de două minute sau până când obții un smoothie fin.
- Gustă smoothie-ul și adaugă puțin îndulcitor dacă vrei. Îți recomandăm să alegi un îndulcitor non-caloric. Dacă adaugi zahăr, smoothie-ul va conține mai multe calorii.
- În cele din urmă, pune-l într-un pahar și savurează-l!
Bucură-te de acest delicios smoothie de morcovi și profită de beneficiile sale
Un smoothie de morcovi – sau un smoothie făcut cu orice legumă proaspătă – poate oferi organismului compuși bioactivi benefici. Această băutură sățioasă te ajută să îmbunătățești calitatea dietei zilnice.
Dacă bei acest smoothie în mod regulat și îți bazezi dieta pe produse naturale și de calitate, vei contribui la sănătatea vizuală, digestivă și cardiovasculară și chiar vei preveni dezvoltarea diferitelor boli. Prepară-l și tu!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Caballero-Gutiérrez, L., & Gonzáles, G. F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana, 33(1), 50-64.
- FEN. Zanahoria. Carrot Daucus carota L. Disponible en: https://www.fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/zanahoria.pdf
- Eliassen, A. H., Hendrickson, S. J., Brinton, L. A., Buring, J. E., Campos, H., Dai, Q., … & Hallmans, G. (2012). Circulating carotenoids and risk of breast cancer: pooled analysis of eight prospective studies. Journal of the National Cancer Institute, 104(24), 1905-1916.
- SanGiovanni, J. P., Chew, E. Y., Clemons, T. E., Ferris 3rd, F. L., Gensler, G., Lindblad, A. S., … & Sperduto, R. D. (2007). The relationship of dietary carotenoid and vitamin A, E, and C intake with age-related macular degeneration in a case-control study. Arch Ophthalmol, 125(9), 1225-1232.
- Cárdenas, M. D. L. Á. B., Valido Díaz, A., Pizarro Espín, A., & Álvarez, C. S. (2015). Effects of carrot (Daucus carota), cabbage (Brassica oleracea) and potato (Solanum tuberosum) juices as gastric mucosal protections. Medicentro, 19(2), 80-87.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.