Logo image
Logo image

Somnul bifazic și polifazic: ce sunt și când sunt recomandate?

5 minute
Datele disponibile indică faptul că somnul bifazic și polifazic erau modelele normale de dormit înainte de apariția erei industriale. Cei care suferă de insomnie pot încerca una dintre aceste opțiuni.
Somnul bifazic și polifazic: ce sunt și când sunt recomandate?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 05 iunie, 2023

Somnul bifazic și polifazic sunt alternative la modelele tradiționale de somn. De obicei, oamenii au un model de somn monofazic, adică dorm o singură dată în timpul nopții. Cu toate acestea, există și persoane care au un model de somn bifazic sau polifazic. Acestea dorm de două sau mai multe ori pe parcursul zilei. Metoda este cunoscut și sub denumirea de somn divizat.

Există argumente pro și contra acestui mod de odihnă. Nume mari din istorie, precum Franz Kafka, Nikola Tesla sau Leonardo Da Vinci dormeau în acest mod. Toți credeau că așa își puteau îmbunătăți abilitățile. Aveau dreptate?

Cele mai comune modele de somn

Somnul monofazic este ceea ce este echivalent cu somnul normal. Acest tipar a devenit un model comun abia după Revoluția Industrială. Înainte, somnul bifazic și polifazic erau mai frecvente.

În general, modelul de somn al unei persoane este determinat de ritmul circadian. Ritmul circadian reglează orele de somn și de veghe. Nu toții oamenii se trezesc când răsare soare, la fel cum nu toți oamenii merg la culcare la sosirea întunericului.

Un adult normal ar trebui să doarmă cel puțin 7 ore pe zi. Chiar și așa, un studiu a constatat că unele persoane cu mutația genei ADBR1 pot dormi 6,5 ore fără a experimenta efecte negative.

Descoperiți: 7 obiceiuri pentru a combate insomnia

Ce este somnul bifazic?

Somnul bifazic înseamnă dormitul în două segmente. Conform cercetărilor din 2016, acesta a fost tiparul predominant înainte de Revoluția Industrială în majoritatea culturilor de pe planetă.

În mai multe societăți occidentale, oamenii dormeau în două etape diferite, separate de o oră de veghe. Acea oră era folosită pentru a se ruga, a interpreta vise, a crea, a avea relații sexuale sau a vizita vecinii.

Thomas Wehr este un cercetător al acestor fenomene și a efectuat un studiu important. Opt voluntari au fost închiși într-o cameră timp de o lună, cu 14 ore de întuneric în fiecare zi. Tiparele de somn au început să se schimbe, subiecții adoptând în cele din urmă modelul de somn bifazic. Cu alte cuvinte, au dormit 4 ore, apoi s-au trezit pentru 2 sau 3 ore și au revenit la somn pentru încă 4 ore.

Some figure
Tiparele de somn nu pot fi considerate întotdeauna normale sau anormale. Totul depinde de reacția organismului la ritmul circadian.

Tipuri de somn bifazic

Există mai multe moduri de a organiza somnul bifazic. Cea mai comună modalitate este ceea ce se numește siestă, un tipar frecvent în țări precum Spania sau Grecia. În general, putem vorbi de trei tipuri de somn bifazic:

  • Pui de somn scurt: dormitul 6 ore noaptea și un pui de somn de 20 de minute în mijlocul zilei.
  • Pui de somn lung: dormitul 5 ore noaptea și un pui de somn în mijlocul zilei de 1 oră sau 1 oră și jumătate.
  • Bifazic radical: constă în împărțirea timpului de odihnă în două segmente. De obicei, există un interval de 4 ore de somn, urmat de 2-3 ore de veghe și încă 4 ore de somn.

Avantaje și dezavantaje

Există dovezi pro și contra somnului bifazic. S-a demonstrat că îmbunătățește memoria, capacitatea de învățare, vigilența și starea de spirit. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie o idee bună dacă afectează somnul de noapte, în special la copii. Când calitatea somnului este slabă, crește probabilitatea apariției unor tulburări precum dificultățile cognitive, bolile cardiovasculare, obezitatea și diabetul de tip 2.

Descoperiți: Insomnia din cauza stresului: cum te poți trata?

Ce este somnul polifazic?

Somnul polifazic este mai puțin frecvent și implică dormitul în mai mult de două segmente pe zi. Majoritatea mamiferelor folosesc acest model, deși primatele sunt monofazice. Unii cred că prin această modalitate se poate obține o odihnă optimă. Alții privesc somnul polifazic cu scepticism.

Tipuri de somn polifazic

Există mai multe tipuri de somn polifazic. Mulți oameni își creează propriile segmente de somn. Cu toate acestea, există trei tipare predominante:

  • Programul Dymaxion: presupune 4 reprize de somn de 30 de minute la fiecare 6 ore. Acest lucru duce la un total de 2 ore de somn pe zi. Programul a fost folosit de arhitectul american Buckminster Fuller timp de 2 ani, iar medicii au certificat că acesta este sănătos.
  • Programul Uberman: implică un pui de somn de 20 de minute la fiecare 4 ore și un total de 3 ore de somn pe zi. Este cel mai dificil tipar de somn polifazic.
  • Programul Everyman: implică dormitul 3 ore noaptea și 3 reprize de somn de 20 de minute de-a lungul zilei. Există numeroase variații ale acestui tipar.

Avantaje și dezavantaje

Nu există dovezi științifice cu privire la beneficiile somnului polifazic. Cu toate acestea, există studii făcute pe marinari, conform cărora este o alternativă bună pentru a depăși perioadele de privare de somn din motive externe, precum călătoria sau războiul.

Experții susțin că somnul polifazic poate provoca efecte similare cu cele ale privării de somn. Acest lucru crește riscul de tulburări precum obezitatea, hipertensiunea arterială, depresia, anxietatea, psihoza, bolile de inimă, diabetul și apneea obstructivă în somn.

Some figure
În lipsa adaptării, tiparele de somn pot duce la diverse tulburări, cum ar fi probleme de memorie.

Somnul bifazic și polifazic

Mulți oameni raportează beneficiile somnului bifazic și polifazic. Cu toate acestea, schimbarea tiparului obișnuit trebuie făcută cu grijă.

Majoritatea medicilor indică faptul că este foarte important să dormim 7-8 ore pe zi, chiar dacă acestea sunt distribuite diferit. Ca regulă generală, dacă o persoană doarme noaptea fără întrerupere, nu există niciun motiv pentru care să încerce somnul bifazic sau polifazic. În schimb, dacă are probleme cu somnul, încercarea acestor modalități poate fi o idee bună.

Faza de adaptare la noile tipare durează, de obicei, între 2 și 3 săptămâni. Dacă există disconfort, cel mai bine este să reveniți la tiparul anterior. În ceea ce privește somnul, mai sunt multe de descoperit. Cel mai important indicator este senzația de odihnă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Shi G, Xing L, Wu D, Bhattacharyya BJ, Jones CR, McMahon T, Chong SYC, Chen JA, Coppola G, Geschwind D, Krystal A, Ptáček LJ, Fu YH. A Rare Mutation of β1-Adrenergic Receptor Affects Sleep/Wake Behaviors. Neuron. 2019 Sep 25;103(6):1044-1055.e7. doi: 10.1016/j.neuron.2019.07.026. Epub 2019 Aug 28. PMID: 31473062; PMCID: PMC6763376.
  • Ekirch A. R. (2016). Segmented Sleep in Preindustrial Societies. Sleep, 39(3), 715–716. https://doi.org/10.5665/sleep.5558.
  • Brown, W. A., MD. (2020, 16 noviembre). Acknowledging Preindustrial Patterns of Sleep May Revolutionize Approach to Sleep Dysfunction. Psychiatric Times. https://www.psychiatrictimes.com/view/acknowledging-preindustrial-patterns-sleep-may-revolutionize-approach-sleep-dysfunction.
  • Filardi, M., Morini, S., & Plazzi, G. (2020). Pre-Race Sleep Management Strategy and Chronotype of Offshore Solo Sailors. Nature and science of sleep, 12, 263–269. https://doi.org/10.2147/NSS.S241162.
  • Pedemonte, M., & Velluti, R. A. (2005). La vigilia y el sueño.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.