Spasmele în somn: cum să le eviți - Doza de Sănătate
 

Spasmele în somn: cum să le eviți

Pentru a reduce spasmele în somn, este esențial să adopți un stil de viață sănătos și să-ți schimbi obiceiurile de odihnă. Îți vom spune care sunt acestea și ce strategii poți folosi pentru a controla spasmele în somn.
Spasmele în somn: cum să le eviți
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Atunci când apar, spasmele în somn îi pot trezi atât pe cei care le experimentează, cât și pe partenerii lor. Aceste reacții sunt precedate adesea de un somn intens sau de vise. De obicei, vei avea senzația că aluneci pe scări sau cazi de undeva de sus. Ți s-a întâmplat vreodată asta?

Spasmele în somn sunt tremurături involuntare care apar în principal între starea de veghe și somn. De asemenea, sunt cunoscute și sub denumirea de spasme mioclonice sau tremurături ecvine și constau în mișcări musculare puternice și scurte.

Deși spasmele în somn pot fi îngrijorătoare sau inconfortabile, nu sunt probleme serioase. De fapt, este o situație pe care o trăiesc mulți oameni. Nu știm încă de ce apar, dar știm că anumiți factori contribuie la apariția acestor episoade. Îți vom explica totul mai jos.

De ce apar spasmele în somn?

Experții cred că spasmele în somn au de-a face cu pregătirea organismului pentru odihnă. În acest moment, corpul tinde să-și încetinească toate funcțiile, precum respirația și bătăile inimii. În plus, funcția motorie se oprește, corpul asigurându-se că nu reacționează și rămâne în siguranță.

Alte teorii susțin că aceste spasme sunt ceva ce am moștenit de la strămoșii noștri. Aruncă o privire la acest studiu realizat de Universitatea din Colorado, condus de Coolidge.

Studiul a afirmat faptul că spasmele ar putea fi o reflectare arhaică a interpretării greșite pe care creierul o face în timpul relaxării musculare la începutul somnului. Este ca și cum ar fi un semnal care îi alerta pe strămoșii noștri că urmau să cadă din copac atunci când adormeau.

Acest lucru sugerează faptul că spasmele în somn sunt vestigii ale unui mecanism de apărare. Pe de altă parte, există și declanșatoare, precum zgomotele sau luminile, care pot stimula aceste mișcări bruște, potrivit unui articol apărut în Manual MSD.

Femeie deranjată de spasmele în somn

Ce factori pot contribui la apariția spasmelor în somn?

După cum știm cu toții, ritmul de viață din aceste zile afectează multe aspecte ale sănătății. Mai mult, somnul este foarte afectat de ritmul rapid, conform unui articol publicat de Institutul Somnului din Madrid.

Potrivit acestor experți, a avea un ritm de viață accelerat și a dormi câteva ore pe zi poate duce la apariția diferitelor boli. Acestea includ boli cardiovasculare, hormonale și imunologice.

În mod similar, acești factori ne pot determina să experimentăm spasme involuntare, deoarece multe boli ne predispun la acestea, potrivit unui articol publicat de Mayo Clinic. Deși nu există dovezi științifice în fiecare caz, alți factori care par să influențeze spasmele sunt:

  • Anxietatea și stresul, potrivit unui studiu publicat în Therapeutic Advances in Neurological Disorders
  • Oboseala
  • Privarea de somn
  • Consumul de cofeină; un studiu publicat de Seizure analizează relația dintre acest factor și spasmele nocturne
  • Utilizarea de medicamente stimulante

Orice tip de problemă care afectează relaxarea poate intensifica aceste spasme. De fapt, experții cred că și nicotina și chiar exercițiile fizice pot provoca spasme nocturne. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.

Cum să reduci spasmele în timp ce dormi?

Deoarece spasmele nocturne pot fi rezultatul anxietății sau al stresului, primul pas este să încerci să te relaxezi. Pentru a face acest lucru, este esențial să-ți schimbi mentalitatea și să-ți modifici anumite obiceiuri.

Rutina poate părea adesea sufocantă, dar trebuie să ne concentrăm pe păstrarea calmului. Încercarea de a vedea lucrurile într-un mod mai puțin dramatic ne poate ajuta să reducem anxietatea constantă.

În mod similar, este esențial să duci un stil de viață sănătos. O dietă sănătoasă și exercițiile fizice moderate efectuate regulat sunt măsuri esențiale atunci când vine vorba de obținerea unui somn de calitate.

Deși concluziile sale nu sunt definitive, un studiu recent publicat în Advances in Nutrition descrie relația dintre o dietă sănătoasă și durata și calitatea odihnei nocturne.

În plus, activitatea fizică are afecte benefice pentru minte. Potrivit cercetărilor publicate de Clinical Psychology Review, exercițiile fizice contribuie la scăderea nivelului de stres și anxietate.

În acest sens, sporturile precum yoga sau Pilates, care promovează relaxarea și gestionarea respirației, sunt alternative foarte recomandate.

Femeie care face exerciții fizice

În același timp, în ceea ce privește nutriția, este important să-ți reduci aportul de cofeină; așa cum am menționat anterior, acesta este unul dintre factorii care pot declanșa spasme atunci când dormi. La fel, este indicat să renunți la fumat și la orice alte obiceiuri toxice.

În cele din urmă, așa cum sugerează Hauri (1991), este necesar să-ți stabilești un program corect de somn. Încearcă să-ți organizezi ziua pentru a te odihni cel puțin opt ore. Încearcă să nu iei cu tine problemele în pat la culcare. Gândurile care îți tulbură mintea vor afecta și modul în care dormi.

Îmbunătățește-ți sănătatea prin somn

Spasmele în somn nu reprezintă o problemă de sănătate. Cu toate acestea, dacă influențează prea mult calitatea somnului, atunci ar trebui să încerci să-ți îmbunătățești obiceiurile de viață.

După cum am văzut, stilul de viață este un factor determinant atunci când vine vorba de somn. Dincolo de asta, dacă crezi că spasmele tale apar din cauza unei complicații care depășește acești factori, nu ezita să consulți medicul pentru a risipi orice îndoială și pentru a preveni problemele mai grave.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.