Logo image
Logo image

Spilcuța: beneficii și contraindicații

4 minute
În medicina naturistă, spilcuța este folosită pentru a reduce febra și a ameliora diverse afecțiuni. Descoperiți ce spune știința despre aplicațiile sale medicinale!
Spilcuța: beneficii și contraindicații
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza

Ultima actualizare: 22 martie, 2023

Spilcuța, cu denumirea științifică Tanacetum parthenium, este o plantă care aparține familiei Asteraceae, care include și crizantemele și margaretele. De fapt, mulți o numesc „margareta cea mare” datorită florilor deosebit de frumoase. Ce beneficii are spilcuța pentru sănătate și cum se prepară?

Spilcuța este originară din Peninsula Balcanică, dar cultivarea sa s-a răspândit în multe părți din Europa, Asia și Africa de Nord. La mijlocul secolului al XIX-lea, a fost introdusă în anumite părți ale Statelor Unite. Astăzi se remarcă atât prin utilizările sale ornamentale, cât și prin aplicațiile medicinale.

După cum se arată într-o recenzie distribuită de Pharmacognosy Reviews, spilcuței i se atribuie proprietăți antiinflamatorii, cardiotonice, antispastice, antitumorale și emenagoge. Acest lucru se datorează, în mare măsură, conținutului său de fitoconstituenți, printre care se remarcă flavonoidele, lactonele sesquiterpenice și pinele.

Spilcuța: principalele beneficii

Spilcuța este adesea confundată cu mușețelul (Matricaria chamomilla) grație asemănării dintre florile celor două plante. Cu toate acestea, florile spilcuței sunt puțin mai mari și emană un miros puternic și amar. În plus, compoziția și utilizările medicinale diferă.

Descoperiți: Busuiocul ca plantă medicinală: proprietățile sale incredibile

 

Some figure
Matricaria chamomilla

Calmarea migrenelor

Una dintre principalele utilizări ale splicuței are de-a face cu ameliorarea migrenelor. Atât infuzia, cât și suplimentele sunt adesea folosite pentru a calma crizele. Un studiu in vitro raportat în jurnalul Pain a obținut rezultate interesante.

Cercetătorii au stabilit că partenolida – unul dintre compușii activi ai spilcuței – ajută la inhibarea receptorilor serotoninei, scăzând în același timp vasodilatația, inflamația și spasmele musculaturii netede. Astfel, aceasta ajută la reducerea frecvenței și intensității crizelor de migrenă.

Activitate analgezică

Migrena nu este singura durere care poate fi atenuată cu spilcuță. Revista Phytomedicine a publicat un studiu pe animale care demonstrează activitatea analgezică a plantei în alte tipuri de durere. Cercetătorii au concluzionat că favorizează ameliorarea durerii acute, a durerii neuropatice și a durerilor articulare.

Sunt necesare mai multe studii pentru a testa aceste proprietăți la oameni.

Proprietăți anxiolitice și antidepresive

În medicina populară, această plantă este folosită ca aliat pentru a îmbunătăți starea de spirit în caz de anxietate și depresie. Cu toate acestea, nu există dovezi care să ateste astfel de efecte.

Ca și în cazul precedent, un studiu pe șoareci publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie sugerează acest potențial terapeutic al plantei. T. parthenium are un mecanism de acțiune asemănător antidepresivelor și anxioliticelor, prin intervenție asupra sistemului GABAergic.

Contraindicații și posibile efecte secundare ale spilcuței

Consumul oral de spilcuță este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor. Suplimentele și infuzia sunt recomandate pentru maxim 4 luni.

Chiar și așa, există persoane care experimentează reacții nedorite, cum ar fi următoarele:

  • Diaree
  • Inflamație
  • Indigestie
  • Constipație
  • Arsuri la stomac
  • Greață și vărsături
  • Probleme menstruale

Dacă experimentați efecte adverse, cel mai bine este să încetați să utilizați planta și să vă adresați medicului. Având în vedere lipsa studiilor privind siguranța sa, consumul de spilcuță nu este recomandat femeilor însărcinate sau celor care alăptează sau pacienților cu antecedente de alergie la ambrozie.

Din caua conținutului de partenolide, nu este recomandat să mestecați frunzele proaspete ale plantei. Această substanță este iritantă și poate duce la probleme precum rănile bucale, umflăturile sau pierderea gustului. Planta nu trebuie aplicată direct pe piele.

Some figure
Leziunile bucale sunt un efect secundar comun atunci când frunzele proaspete sunt consumate direct.

Doze și recomandări

În prezent, suplimentele cu spilcuță pot fi achiziționate sub formă de tablete, pulbere sau frunze uscate. Infuzia este forma tradițională de consum. Cu toate acestea, nu există o doză exactă stabilită. Este necesar să urmați recomandările producătorului.

Revista Drugs detaliază faptul că, în cazul migrenei, doza poate varia de la 50 la 150 mg pe zi. Tratamentul durează maxim 4 luni. În orice caz, cel mai bine este să consultați mai întâi medicul.

Atât în migrenă, cât și în alte afecțiuni, spilcuța este doar un supliment. Nu trebuie să fie un tratament de primă linie și trebuie să fie însoțită de alte măsuri de îngrijire sau terapeutice recomandate de medic.

Posibile interacțiuni medicamentoase sunt următoarele:

Citiți și: Frasinul spinos: care sunt utilizările sale medicinale?

Spilcuța are multe beneficii, dar sunt necesare studii aprofundate

Spilcuța a devenit populară ca adjuvant pentru a reduce simptomele migrenei și recidivele acesteia. Studiile științifice in vitro și pe animale susțin aceste beneficii. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări mai concludente la oameni.

Este posibil să ajute și în alte afecțiuni, dar dovezile științifice lipsesc. Oricum, este un supliment bine tolerat de majoritatea oamenilor. Se recomandă consumul prudent, de preferință sub supraveghere medicală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pareek A, Suthar M, Rathore GS, Bansal V. Feverfew (Tanacetum parthenium L.): A systematic review. Pharmacogn Rev. 2011 Jan;5(9):103-10. doi: 10.4103/0973-7847.79105. PMID: 22096324; PMCID: PMC3210009.
  • Materazzi S, Benemei S, Fusi C, Gualdani R, De Siena G, Vastani N, Andersson DA, Trevisan G, Moncelli MR, Wei X, Dussor G, Pollastro F, Patacchini R, Appendino G, Geppetti P, Nassini R. Parthenolide inhibits nociception and neurogenic vasodilatation in the trigeminovascular system by targeting the TRPA1 channel. Pain. 2013 Dec;154(12):2750-2758. doi: 10.1016/j.pain.2013.08.002. Epub 2013 Aug 8. PMID: 23933184; PMCID: PMC3843982.
  • Di Cesare Mannelli L, Tenci B, Zanardelli M, Maidecchi A, Lugli A, Mattoli L, Ghelardini C. Widespread pain reliever profile of a flower extract of Tanacetum parthenium. Phytomedicine. 2015 Jul 15;22(7-8):752-8. doi: 10.1016/j.phymed.2015.05.006. Epub 2015 May 27. PMID: 26141762.
  • Ernst E, Pittler MH. The efficacy and safety of feverfew (Tanacetum parthenium L.): an update of a systematic review. 2000. In: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK68266/
  • Killoran CE, Crawford GH, Pedvis-Leftick A. Two cases of compositae dermatitis exacerbated by moisturizer containing feverfew. Dermatitis. 2007 Dec;18(4):225-9. doi: 10.2310/6620.2007.06063. PMID: 18021604.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.