Logo image
Logo image

Stimularea nervului vag al urechii

3 minute
Atunci când fluxurile mici de curent electric sunt aplicate pe ureche, acestea generează senzația de furnicătură. Medicii le folosesc pentru a reduce disconfortul cauzat de unele dintre procesele de îmbătrânire, cum ar fi durerea.
Stimularea nervului vag al urechii
Ultima actualizare: 13 noiembrie, 2020

Stimularea nervului vag al urechii este o tehnică aplicată pentru probleme complexe, cum ar fi gestionarea durerii și încetinirea îmbătrânirii. De fapt, procedura a devenit foarte populară în ultima vreme. De aceea, numărul investigațiilor pentru validarea eficacității sale este în creștere.

Studii precum cele efectuate de Technische Universität Wien (Universitatea Tehnică din Viena) evidențiază eficacitatea stimulării nervului vag al urechii pentru a atenua durerea cronică. Rezultatele sunt extrem de încurajatoare, dar sunt necesare mai multe cercetări în domeniu.

În acest articol, vom analiza datele pe care ni le poate oferi până acum știința cu privire la stimularea nervului vag al urechii.

Stimularea nervului vag

Cum se poate ca stimularea nervului vag al urechii să influențeze durerea, îmbătrânirea și chiar chestiuni complexe ca sănătatea mintală? Acest lucru se datorează faptului că există o legătură între localizarea acestui nerv, aparatul auditiv și anumite funcții ale sistemelor corpului uman.

Urechea este o poartă către sistemul nervos. Există zone specifice în care se stimulează nervul vag, în principal în partea exterioară a urechii. Deoarece această structură trece prin organele interne, informațiile pe care le transportă ajung în cea mai mare parte a corpului.

Nervul vag, cunoscut și sub numele de nervul pneumogastric, transmite informații din creier către diferite organe, cum ar fi plămânii și inima. Acesta are o ramură simpatică și una parasimpatică. Reglează funcții precum respirația, ritmul cardiac, tensiunea arterială și digestia prin ambele ramuri.

Stimularea nervului vag implică introducerea unor electrozi mici în ureche, controlați de un dispozitiv portabil plasat pe gât. Acest dispozitiv transmite impulsuri electrice, iar persoană căreia i se aplică procedura are adesea o senzație de gâdilare.

Citește mai mult:

Care sunt cauzele țiuitului în urechi?

Some figure
Urechea este poarta către sistemul nervos central.

Un antidot pentru bolile legate de îmbătrânire?

Un studiu realizat de Universitatea din Leeds și publicat în revista Aging a dezvăluit faptul că această tehnică ajută la protejarea oamenilor de diferite boli asociate îmbătrânirii. Mai exact, acestea sunt hipertensiunea și bolile de inimă.

Potrivit lui Beatrice Bretherton, coordonatorul studiului, stimularea nervului vag influențează echilibrul metabolic al corpului. Din fericire, procedura nu necesită medicamente sau alte proceduri invazive.

Este posibil să nu fii conștient de acest lucru, dar ramura simpatică a nervului vag ajută corpul să se pregătească fie să lupte, fie să fugă. De asemenea, ramura parasimpatică afectează odihna și digestia. Când oamenii încep să îmbătrânească, ramura simpatică se deteriorează progresiv.

Tehnica de stimulare a nervului vag al urechii este utilizată pentru inversarea acestei situații. Tehnica activează ramura parasimpatică și o aduce în echilibru cu ramura simpatică. Pacientul experimentează mai puțin stres și, prin urmare, un risc mai mic de a dezvolta diferite afecțiuni, cum ar fi cele menționate mai sus.

Descoperă mai mult:

Barotita medie: durerea de urechi din avion

Stimularea nervului vag pentru durerea cronică

Tehnica de stimulare a nervului vag al urechii are efecte pozitive în tratamentul durerii cronice. Trebuie să ții cont de faptul că nervul vag trece prin bulbul rahidian și inervează faringele, esofagul, laringele, traheea, bronhiile, inima, stomacul, pancreasul, ficatul și alte viscere.

Stimularea fibrelor nervului vag scade durerea. Cu toate acestea, cea mai mare provocare cu care se confruntă medicii este plasare electrozilor în locul potrivit.

Modelele computerizate au putut stabili, cu o precizie crescută, ce semnale electrice ar trebui utilizate. Atât intensitatea, cât și forma acestor semnale sunt factori care influențează rezultatele.

Some figure
Urechea și nervul vag comunică cu diferite organe ale corpului, de unde rezultă și procedura stimulării acestuia pentru ameliorarea durerii.

Efecte suplimentare ale tehnicii

Acest tip de stimulare este eficient și în eliminarea tinitusului. Principala caracteristică a acestei afecțiuni este sunetul persistent în ureche, care nu provine din nicio sursă externă. Tinitusul are mai multe cauze, de la traume, la sindromul Ménière, stres sau oboseală din cauza suprasolicitării.

Revelațiile cu privire la această tehnică sunt doar vârful aisbergului. Cercetătorii sunt siguri că vor descoperi noi aplicații și beneficii pentru această metodă inovatoare în viitorul apropiat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Niebla, J. G. (2004). Imágenes electrocardiográficas derivadas de una incorrecta colocación de los electrodos V1-V2. Enfermería en cardiología: revista científica e informativa de la Asociación Española de Enfermería en Cardiología, (32), 38-44.
  • Bretherton, B. (2019, 30 julio). Effects of transcutaneous vagus nerve stimulation in individuals aged 55 years or above: potential benefits of daily stimulation. Recuperado 7 de junio de 2020, de https://www.aging-us.com/
  • Velasco, R. C. (2019). Nuevas terapias: Electrocéutica. Diagnóstico, 58(4), 211-211.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.