Sufocarea cu obiecte străine la copii
Conform datelor disponibile, se estimează că sufocarea cu obiecte străine este unul dintre cele mai frecvente accidente la copii. În plus, aceasta ocupă poziția a treia în clasamentul cauzelor morții în timpul copilăriei și la bătrânețe. Este important să acordăm atenție atât prevenției, cât și tehnicilor de prim ajutor.
Cea mai bună opțiune este să prevenim sufocarea cu obiecte străine. Deoarece poate duce la moarte, trebuie să eliminăm factorii de risc – mai ales dacă cel mic a împlinit vârsta de patru luni, atunci când sufocarea cu obiecte străine devine un pericol real.
Citește și:
În cazul în care nu reușești să previi acest accident, trebuie să te asiguri că nu are consecințe grave. Anumite măsuri simple de prim ajutor îi pot salva viața copilului tău, drept pentru care este bine să le cunoști.
Ce presupune sufocarea cu obiecte străine la copii?
Acest tip de sufocare constă în obstrucționarea căilor respiratorii de către un obiect străin. În cele mai grave situații, căile respiratorii devin complet obstrucționate, ceea ce împiedică aerul să ajungă în plămâni, cauzând moartea.
Majoritatea copiilor care se sufocă cu obiecte străine nu au împlinit încă trei ani. Cele mai multe cazuri se înregistrează între vârsta de șase luni și un an. În general, copiii se îneacă cu un fruct oleaginos sau cu o bomboană tare.
Alte alimente periculoase sunt carnea, mezelurile și oasele (în special cele de pește). Din cauza texturii și formei, și cârnații pot obstrucționa căile respiratorii. De regulă, orice obiect solid care încape în cavitatea bucală a copilului prezintă un anumit risc.
Măsuri preventive
Sufocarea cu obiecte străine la copii constituie un accident cu urmări imprevizibile. Din acest motiv, cel mai bine este să prevenim problema. Deoarece majoritatea cazurilor survin atunci când copiii mănâncă sau se joacă, aceștia trebuie supravegheați în timpul tuturor activităților.
Iată câteva măsuri preventive utile:
- Nu include anumite alimente în rutina de hrănire complementară a copilului. Fructele oleaginoase și cele cărnoase, precum cireșele sau prunele, nu ar trebui lăsate la îndemâna copiilor sub cinci ani dacă aceștia nu știu cum să le consume.
- Ai grijă cu obiectele și jucăriile mici. Nu lăsa obiecte ca bateriile și bilele în locuri accesibile copilului. Baloanele și jucăriile asemănătoare sunt foarte periculoase, deoarece sunt fabricate din materiale aderente și pot obstrucționa foarte ușor căile respiratorii.
- Stabilește niște reguli clare în ceea ce privește servirea mesei. Copilul trebuie să mănânce doar la masă, nu întins sau în timp ce aleargă sau se joacă. Totodată, învață-l să mestece corespunzător.
- Evită lanțurile. Copiii nu trebuie să poarte niciodată un asemenea accesoriu, mai ales dacă este confecționat din mărgele sau alte obiecte mici.
Ar putea să te intereseze:
Cum să tratezi sufocarea cu obiecte străine la copii
Manevra Heimlich reprezintă o măsură de urgență adecvată atunci când un copil se sufocă cu un obiect străin. Dacă accidentul are loc în ciuda măsurilor preventive, primul pas este să-ți păstrezi calmul. Astfel, vei putea analiza rapid situația pentru a stabili cel mai bun plan de acțiune. Când se sufocă, copilul tușește, încearcă să vorbească sau plânge.
Dacă cel mic tușește, lasă-l să facă asta și încurajează-l să continue. Intervențiile greșite fac ca obiectul străin să se miște într-un mod care îngreunează extracția. Nu lovi spatele copilului, nu îi presa abdomenul și nu îi da să bea niciun lichid. Dacă tusea nu produce expulzarea obiectului, sună la serviciile de urgență. Înainte ca acestea să sosească, fă următoarele:
- Ajută copilul să se ridice în picioare și spune-i să aplece capul înainte.
- Trece-ți unul dintre brațe pe sub axila copilului și ține-i pieptul cu mâna.
- Cu mâna cealaltă, lovește-l în partea superioară a spatelui, între omoplați. Folosește partea de jos a palmei și nu îl lovi mai mult de cinci ori.
Manevra Heimlich
Dacă cel mic nu reușește să elimine obiectul care îl sufocă, execută manevra Heimlich de pâna la cinci ori consecutiv. Iată ce pași trebuie să urmezi:
- Stai în spatele copilului și pune-ți brațele în jurul taliei sale.
- Strânge pumnul uneia dintre mâini și pune articulația degetului mare deasupra buricului, la baza stomacului.
- Cu mâna cealaltă, acoperă-ți pumnul și apasă spre interior și în sus.
Dacă cel mic este inconșient, execută 30 de compresii toracice. Apoi, fă-i respirație gură la gură de două ori, ținându-i nările închise. Repetă până sosește ambulanța.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fernández San Millán, R. (2016). Estudio crítico de la maniobra de Heimlich en la asfixia por atragantamiento. https://uvadoc.uva.es/bitstream/handle/10324/35271/TFG-L2313.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- AEP. (n.d.). Atragantamiento. EnFamilia AEP. https://enfamilia.aeped.es/prevencion/atragantamiento
- Romero-Velarde, E., Villalpando-Carrión, S., Pérez-Lizaur, A. B., Iracheta-Gerez, M., Alonso-Rivera, C. G., López-Navarrete, G. E., … & Chávez-Palencia, C. (2016). Consenso para las prácticas de alimentación complementaria en lactantes sanos. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 73(5), 338-356. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462016000500338
- Giraldi, M. P., & Durán, F. D. M. (2015). Alimentación complementaria en el lactante. Pediatr Integral, 19(4), 260-267. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2015/07/Pediatria-Integral-XIX-4_WEB.pdf#page=36
- Murua, J. K., & Prado, O. S. (2012). Cuerpos extraños en la vía respiratoria. Protocolos de Urgencias Pediátricas. 2nd ed. Madrid: Ergón, SA. http://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/cuerpo_ext_via_aerea.pdf
- Mayo Clinic Staff. (n.d.). Ahogamiento: primeros auxilios. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/first-aid/first-aid-choking/basics/art-20056637
- Rubiales Ordax, M. (2019). Los primeros auxilios: RCP básica y maniobra de Heimlich, en Educación Primaria. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/39640
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.