Supozitoarele cu glicerină: cum funcționează? - Doza de Sănătate
 

Supozitoarele cu glicerină: cum funcționează?

Supozitoarele cu glicerină sunt indicate pentru ameliorarea simptomelor constipației temporare și ocazionale la adulți și adolescenți cu vârsta peste 12 ani.
Supozitoarele cu glicerină: cum funcționează?

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În general, oamenii folosesc supozitoarele cu glicerină pentru a trata constipația ocazională. Medicii le recomandă deoarece acționează rapid și eficient.

Glicerolul este ingredientul activ al supozitoarelor cu glicerină. Este o substanță care își exercită acțiunea laxativă atunci când este administrată rectal. Acest efect apare deoarece, în urma administrării de supozitoare, scaunul se înmoaie. Se produce un efect de iritare ușoară la nivel local, stimulându-se peristaltismul intestinal.

Cum funcționează supozitoarele cu glicerină?

După cum am menționat, efectul supozitoarelor cu glicerină se datorează unei acțiuni duble:

  • Efect iritant local asupra mucoasei rectale: Efectul iritant nu afectează pereții intestinali. Provoacă contracția rectului, favorizând expulzarea scaunului.
  • Efect osmotic: Glicerolul absoarbe apa. Aceasta, împreună cu proprietățile lubrifiante ale glicerolului, înmoaie scaunul și facilitează eliminarea acestuia.

Supozitoarele cu glicerină acționează după 15 minute sau o oră după aplicare. În plus, corpul nu absoarbe glicerolul, ci acesta este eliminat aproape în totalitate odată cu fecalele.

Fată care folosește supozitoarele cu glicerină

Indicații

Medicii recomandă supozitoarele cu glicerină pentru ameliorarea constipației ocazionale la adulți.

Ce este constipația?

În general, constipația apare atunci când frecvența scaunelor scade. Constipația este un simptom ce arată faptul că tranzitul intestinal este lent din anumite motive.

Constipația afectează mai multe femei decât bărbați, în special femeile cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani și cele trecute de vârsta de 60 de ani.

În funcție de cât durează, constipația poate fi clasificată în două tipuri:

  • Ocazională: Poate apărea din cauza schimbărilor în dietă și consumului insuficient de apă, lipsei de exerciții fizice, tratamentului cu anumite medicamente sau situațiilor stresante.
  • Cronică: Pentru ca medicii să pună diagnosticul de constipație cronică, aceasta trebuie să dureze cel puțin 3 luni.

Constipația cronică poate fi legată de situații similare cu cele care determină apariția constipației ocazionale, dar care durează mai mult. Alteori, este o consecință a problemelor digestive și a anumitor boli.

Supozitoarele cu glicerină au efecte secundare?

Sindromul de colon iritabil la radiografie

Dacă utilizezi supozitoare cu glicerină în exces sau pentru perioade lungi de timp, acestea pot provoca sindromul de colon iritabil. În plus, uneori poți experimenta simptome precum mâncărimea, usturimea și iritațiile în zona rectală.

Utilizarea supozitoarelor cu glicerină este contraindicată dacă ești alergic la glicerol. De asemenea, nu trebuie să le utilizezi dacă ai hemoroizi, simptome de obstrucție intestinală, apendicită sau alte boli intestinale.

Care sunt avantajele utilizării acestora?

Există trei avantaje principale ale utilizării supozitoarelor cu glicerină:

În general, doza uzuală la adulți este de un supozitor pe zi și nu ar trebui să le utilizezi mai mult de 6 sau 7 zile consecutive.

Contraindicații

Supozitoarele cu glicerină au anumite contraindicații, printre care se numără următoarele:

  • Hipersensibilitate la oricare dintre componente.
  • Tulburări de tranzit gastro-intestinal: Nu trebuie să le folosești dacă ai anumite tulburări de tranzit intestinal, cum ar fi obstrucția intestinală.
  • Existența durerii abdominale de origine necunoscută: Dacă ai dureri abdominale fără o cauză cunoscută, nu ar trebui să utilizezi aceste supozitoare până nu descoperi originea disconfortului. Utilizarea laxativelor în aceste situații poate masca o afecțiune nedetectată.

În plus, utilizarea supozitoarelor cu glicerină este contraindicată atunci când ai o afecțiune care prezintă un anumit pericol în urma stimulării peristaltismului intestinal.

Ar trebui să utilizezi supozitoarele cu glicerină doar ocazional

Supozitoarele cu glicerină îți permit să ameliorezi direct și rapid problema constipației ocazionale. Cu toate acestea, înainte de a începe tratamentul pentru constipație, ar trebui să încerci să rezolvi problema prin modificarea obiceiurilor zilnice.

Este important să reții faptul că supozitoarele nu rezolvă cauzele constipației. Ele ameliorează simptomele rapid și temporar. Prin urmare, nu ezita să consulți medicul dacă suferi de constipație în mod regulat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Buitrago Navarro, J., Albendin Garcia, L., Toledo Calvo, L., & Martos García, R. (2015). ABORDAJE DEL ESTREÑIMIENTO EN LACTANTES POR PERSONAL DE ENFERMERÍA EN UN DCCU. Nutricion Clinica y Dietética Hospitalaria.

  • DE GRUCCI, J. L., & PEREZ, H. M. (1964). SUPOSITORIOS LAXANTES DE CONTACTO EN LA PREPARACION PARA RECTOSCOPIAS. La Semana Médica.

  • Farmacéutica. (2009). Farmacia Empresa Información de mercado MARIA-JOSEP DIVINS. 32 Farmacia Profesional.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.