Tehnica de relaxare biofeedback contra stresului
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Nu ai auzit niciodată de tehnica de relaxare biofeedback? Este un concept simplu, iar beneficiile sale pentru sănătate sunt multiple. Așadar, este timpul să o încerci dacă te confrunți cu stresul de ceva timp și nimic altceva nu a funcționat.
Biofeedback-ul te poate ajuta. Ok, dar să începem prin a explica ce este acest concept. La ce servește? Ei bine, este un tip de terapie care folosește senzori atașați corpului pentru a măsura funcțiile corporale. Scopul este de a determina nivelul de stres.
Tehnica de relaxare biofeedback oferă o mai bună înțelegere a modului în care funcționează organismul, astfel încât să poți gestiona stresul. Să explorăm acest subiect!
Cum funcționează tehnica de relaxare biofeedback?
Biofeedback-ul funcționează simplu. Senzorii plasați în anumite locuri ale corpului, de exemplu, lobii urechii sau scalpul, trimit informații. Aceștia trebuie să fie întotdeauna în contact cu pielea.
Partea interesantă este faptul că trebuie să fii activ. Ce înseamnă asta? Ei bine, biofeedback-ul nu este un test în care stai nemișcat. Este unul în care vei urmări rezultatele pe un ecran, în timp real, pentru a fi conștient de modul în care reacționezi în orice moment. În plus, Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude subliniază faptul că acesta este un proces interactiv în care poți obține un tip nou de conexiune cu organismul.
Citește mai mult:
Metode de biofeedback
Acestea sunt adaptate nevoilor individuale și, în funcție de problemele de sănătate, vei avea nevoie de un anumit tip pentru rezultate optime. Deci, este o idee bună să treci printr-un interviu personal pentru a afla de ce ai nevoie înainte de a fi supus acestei tehnici. Stresul te poate afecta în moduri diferite.
Unde cerebrale
Aceasta este una dintre cele mai recomandate metode de biofeedback pentru cei care suferă de migrene sau dureri de cap din cauza stresului. Tehnicianul plasează senzori pe scalp sau tâmple și vei putea vedea undele creierului datorită unei electroencefalograme.
Este un mod interesant de a afla modul în care stresul îți afectează creierul. Este chiar uimitor!
Respiraţie
O altă metodă se concentrează pe respirație atunci când stresul împiedică dinamica acesteia sau dacă simți că te sufoci. Tehnicianul plasează senzorii pe abdomen și piept pentru a afla tiparul și frecvența de respirație.
Ritm cardiac
O inimă care bate prea repede (tahicardie) poate oferi răspunsuri prin biofeedback. Poți afla cum este ritmul cardiac și cum variază prin senzori așezați pe piept, trunchiul inferior și încheieturi. S-ar putea ca inima ta să înceapă să bată mai tare chiar înainte ca stresul să-și facă efectul.
Contracții musculare
Crampele, mușchii tensionați, contracturile fac parte din stresul care poate face ravagii asupra corpului, iar biofeedback-ul poate aborda și această problemă. Tehnicianul plasează senzori pe mușchii scheletici pentru a observa îndeaproape activitatea electrică care determină contractarea acestora.
Activitatea glandelor sudoripare
Biofeedback-ul ajută la detectarea activității glandelor sudoripare. După cum știi, este posibil să transpiri mai mult decât de obicei sau să transpiri excesiv din cauza stresului.
Tehnicianul va plasa senzorii în jurul degetelor sau în palme și va analiza modul în care corpul răspunde la stres.
Temperatură
O altă metodă de biofeedback este măsurarea temperaturii. Aceasta tinde fie să scadă, fie să crească odată cu stresul. Deci, cum crezi că ar răspunde corpul tău? Poți afla cu senzori așezați pe degete.
Avantajele biofeedback-ului
Cu siguranță îți poți imagina beneficiile biofeedback-ului pentru sănătate acum că știi puțin mai multe despre această tehnică. Metodele descrise mai sus te ajută să-ți faci o idee despre modul în care funcționează corpul și despre modul în care acesta răspunde la stres.
Cum poate fi de folos tehnica de relaxare biofeedback?
Ei bine, te poate ajuta să înveți să anticipezi un episod de stres sau anxietate, astfel încât să poți lucra la respirație făcând o plimbare sau încercând să-ți limpezești mintea în alt mod. Astfel, poți evita ceea ce știi deja că ți se va întâmpla, fie că este vorba de tahicardie, dificultăți de respirație, nervozitate sau dureri de cap.
Biofeedback-ul este, de asemenea, ideal pentru cei care trebuie să-și rezolve problemele de somn și să gestioneze mai bine greața și incontinența (urinară sau fecală), care sunt uneori legate de stres. De fapt, unele studii raportează un efect important asupra constipației.
După cum poți vedea, cunoașterea corpului te va ajuta să fii mai conștient de modul de gestionare a stresului.
Contraindicații ale biofeedback-ului
În ciuda tuturor avantajelor acestui tip de terapie, este normal să existe contraindicații. Clinica Mayo avertizează că:
- Senzorii utilizați în acest tip de terapie pot genera alergii pe pielea sensibilă sau la cei cu anumite tulburări. Consultă medicul pentru a afla dacă tehnica este sigură în cazul tău dacă ai tendința de a experimenta eczeme sau dermatite.
- Este posibil ca biofeedback-ul să nu-ți ofere rezultate semnificative cu privire la modul în care răspunzi la stres dacă se întâmplă să ai aritmii. De asemenea, te sfătuim să discuți acest lucru cu medicul specialist.
Citește mai mult:
Alegerea unui specialist în biofeedback
Deci, te interesează această tehnică?
Trebuie să alegi specialistul potrivit. Acesta trebuie să aibă o licență și să fie terapeut. Asigură-te că poate răspunde la orice întrebări pe care le ai cu privire la modul în care va aborda procedura.
După cum poți vedea, biofeedback-ul are multe beneficii pentru sănătate. Ai încercat deja? Cum a fost? Spune-ne și nouă!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aguilar, G. (1984). Biorretroalimentación térmica para el tratamiento de la migraña clásica: Un estudio de línea base múltiple entre sujetos. Revista de Análisis del Comportamiento.
- Moscoso, M. S. (1983). Perspectiva histórica de la biorretroalimentación. Revista latinoamericana de psicología, 15(1-2), 11-33.
- Naranjo Hernández, D., García Freyre, I., & Companioni Acosta, S. (1999). Biorretroalimentación como método terapéutico: Informe preliminar. Revista Cubana de Medicina, 38(1), 7-12.
- Adame, Enrique Coss, and Cynthia Fernanda Guerrero Hernández. “La biorretroalimentación en el estreñimiento.” Estreñimiento crónico, síndrome de intestino irritable y enfermedad inflamatoria intestinal: 61.
- Thomson, S. A. (1983). Los usos de la biorretroalimentación en psicoterapia. Revista latinoamericana de psicología, 15(1-2), 47-61.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.