Logo image
Logo image

Tehnici pentru închiderea rănilor

3 minute
Rănile reprezintă căi de acces pentru microorganisme. Așadar, este important să știi cum se curăță și se realizează închiderea acestora, astfel încât să previi complicațiile.
Tehnici pentru închiderea rănilor
Ultima actualizare: 11 mai, 2020

În general, rănile sunt leziuni care se formează pe suprafața exterioară a corpului. Acestea implică o pierdere a continuității pielii din cauza unui factor exterior. În funcție de caracteristicile leziunii, echipa medicală poate pune în aplicare anumite tehnici pentru închiderea rănilor sau o poate lăsa să se vindece pe cont propriu.

În momentul de față, una dintre cele mai populare tehnici pentru închiderea rănilor este reprezentată de suturile chirurgicale. Însă această metodă are numeroase variante, iar medicul trebuie să opteze pentru cea mai potrivită în funcție de rana pacientului.

Citește și:

Primul ajutor în arsuri – acționează imediat!

Ca să determini cum trebuie să tratezi o rană, trebuie să cunoști mai întâi clasificarea acestora.

Clasificarea rănilor

Some figure

Un prim pas peste care nu trebuie să sari niciodată este să verifici dacă rana este sau nu curată. Rănile noi nu sunt, de obicei, contaminate sau infectate. În schimb, cele murdare prezintă mai mult țesut rupt și sunt contaminate cu corpuri străine.

O altă modalitate de a clasifica rănile este în funcție de cauză (înjunghiere, arsură și așa mai departe). Le putem diferenția și după aspect sau după părțile corpului afectate, printre altele.

Procesul de vindecare a rănilor

În mod normal, rănile urmează un tipar de regenerare și vindecare, ce cuprinde trei faze:

  • Faza de inflamare: Este numită și faza de reacție și survine în primele câteva zile de la formarea leziunii. În cadrul acesteia, vasele de sânge se dilată și crește permeabilitatea vasculară. Lichidul seros și leucocitele sunt filtrate pentru a forma o crustă protectoare.
  • Faza de proliferare: Este denumită și faza de regenerare sau de granulare. Debutează în cea de-a treia zi de la formarea rănii și durează 1-2 săptămâni. În cadrul acesteia, organismul începe să refacă colagenul pierdut, iar vasele limfatice și sanguine se recuperează.
  • Faza de maturare: Poate fi considerată faza de „remodelare” a rănii. Debutează la câteva săptămâni după formarea acesteia și se încheie la câțiva ani de la debut. Pe parcursul fazei de maturare, grosimea și mărimea cicatricei se vor reduce. La final, pielea din regiunea lezată va fi mai albă.

Cum se realizează o închidere corectă a rănilor

Some figure

Leziunile grave constituie un motiv pentru a merge la spital. Acolo, specialiștii vor pune în aplicare tehnici de bază pentru închiderea rănilor. În caz de accidentări sau situații de urgență, există o listă de priorități care trebuie respectată.

În primul rând, pacientul poate avea nevoie de anestezie pentru reducerea durerii. Poate fi administrată o anestezie generală sau locală, în funcție de severitatea leziunii. În acest scop, se va opta pentru unul sau mai multe medicamente cu administrare intravenoasă, cum ar fi lidocaina.

Apoi, dacă este cazul, specialiștii vor extrage cu grijă corpurile străine din rană. Aceștia vor folosi instrumentele sterile adecvate. Nu în ultimul rând, se va aplica o cantitate mare de ser fiziologic pe regiunea lezată, pentru a o curăța în profunzime.

Îți recomandăm:

Cum să îngrijești rănile ca să nu rămâi cu cicatrici

Principalele tehnici pentru închiderea rănilor

Dacă este nevoie, medicul poate folosi diverse tehnici de închidere a rănilor pentru a repara țesutul rupt în urma accidentării. În funcție de caracteristicile leziunii, specialistul va opta pentru una dintre următoarele variante:

  • Pansamentele adezive: Sunt secțiuni de pansament care se aplică aproape de marginile rănii. În general, cad singure după câteva zile de la aplicare, mai ales dacă sunt udate.
  • Capsele: Sunt mici fire metalice care au forma unor cleme. Acestea pot menține marginile rănii unite, pentru a ajuta la vindecarea și regenerarea țesuturilor. Se îndepărtează folosind o ustensilă medicală specială.
  • Suturile cu ață: Luând în considerare țesutul afectat și forma rănii, specialiștii pot folosi diverse tipuri de ață și noduri. Rana va fi cusută cu un ac pe lungime.

Nu uita, pentru a obține cel mai bun tratament posibil și o închidere adecvată a rănii, este esențial să consulți un cadru medical cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.