Terapia de înlocuire a nicotinei: ce este?
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Terapia de înlocuire a nicotinei este un tratament util pentru a renunța la fumat. Scopul său este de a furniza organismului această substanță sub formă de gumă, plasturi, spray-uri și pastile. Principalul avantaj al acestor opțiuni este faptul că poți evita efectele nocive ale reacțiilor chimice ale țigărilor.
Cum funcționează terapia de înlocuire a nicotinei?
Terapia de înlocuire a nicotinei poate ajuta în cazul simptomelor de sevraj și pofte, pe care oamenii le experimentează atunci când renunță la fumat. De obicei, fumătorii au nevoie de mai multe încercări înainte să renunțe definitiv la tutun.
Majoritatea fumătorilor recidivează în prima lună, în principal din cauza simptomelor pe care le experimentează ca urmare a sevrajului de nicotină. Terapia de substituție se ocupă doar de dependența fizică. Astfel, fumătorii vor avea nevoie și de strategii pentru a depăși partea psihologică.
Studiile efectuate asupra acestui procedeu arată că șansele de a renunța la fumat sunt mult mai mari atunci când oamenii sunt supuși terapiei de substituție a nicotinei și primesc și sprijin psihologic.
Terapia de înlocuire a nicotinei este una dintre opțiunile terapeutice folosite pentru a calma simptomele care apar după renunțarea la fumat.
Vezi și:
Tipuri de terapie de substituție a nicotinei
Agenția pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat diferite forme de terapie de înlocuire a nicotinei pentru a renunța la fumat:
1. Plasturi
Aceasta este o modalitate de administrare a nicotinei prin piele, oferind o doză adecvată de nicotină fiecărei persoane. Pe măsură ce timpul trece, oamenii folosesc plasturi cu doze mai mici și dependența lor de nicotină scade.
- Plasturii de 16 ore sunt potriviți pentru cei care fumează puțin. Cu toate acestea, reține faptul că nu furnizează nicotină noaptea și nu sunt utili ca tratament dacă simptomele de sevraj apar dimineața devreme.
- Aportul de nicotină al plasturelui de 24 de ore este constant, astfel încât să poți evita orice simptome de sevraj.
Trebuie să schimbi plasturii în fiecare zi dimineața, lipindu-i pe o zonă curată și uscată a pielii. Efectele secundare posibile includ iritații ale pielii, amețeli, cefalee, greață și dificultăți de somn.
2. Gumă de mestecat
Acest tip de gumă de mestecat este destinat consumului pe o perioadă de maxim 6 luni. În plus, oamenii nu ar trebui să mestece această gumă toată ziua.
Membrana mucoasă orală absoarbe nicotina din guma de mestecat. Guma este disponibilă în concentrații de 2 mg și 4 mg, iar oamenii trebuie să o mestece încet până îi simt gustul. Apoi, trebuie să o țină pe o parte a obrajilor, în interiorul gurii, până când nu mai percep gustul. Procesul trebuie repetat timp de 1 oră, schimbând latura gurii.
Deoarece membrana mucoasă orală absoarbe nicotina, orice alt aport de alimente și băuturi poate afecta absorbția acesteia. Din acest motiv, este mai bine să nu mănânci și să nu bei nimic cel puțin un sfert de oră înainte de a mesteca guma.
Nu este recomandat să consumi mai mult de 24 de gume de mestecat pe zi, iar tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de 6 luni. Durata ideală de utilizare a gumei cu nicotină este între 2 și 4 luni. În plus, posibilele reacții adverse pot include, printre altele, un gust neplăcut la nivelul gurii sau al gâtului.
3. Terapia de înlocuire cu spray nazal cu nicotină
Acest tratament trimite rapid nicotina în fluxul sanguin prin mucoasa nazală. Ajută la ameliorarea rapidă a oricărui simptom de sevraj și te ajută să controlezi dorința de a fuma.
FDA recomandă utilizarea spray-urilor timp de 3 luni și nu mai mult de 6 luni. Cele mai frecvente efecte secundare ale utilizării spray-ului nazal cu nicotină includ iritarea gâtului și a nasului. Aceste efecte dispar după câteva săptămâni de la oprirea administrării spray-ului.
4. Pastile de nicotină
Acestea vin în două doze diferite pentru a satisface nevoile de nicotină ale diferiților fumători. Concentrația poate fi de 2 și 4 mg, iar persoana în cauză trebuie să o aleagă pe cea care îi satisface cel mai bine nevoile.
De obicei, se recomandă sugerea unui comprimat la 1 sau 2 ore timp de o lună și jumătate. Apoi, se trece la un comprimat la fiecare 2 până la 4 ore timp de aproape 2 luni. În cele din urmă, se folosește 1 comprimat la fiecare 4 până la 8 ore timp de 3 luni.
Ca și în cazul gumei de mestecat, membrana mucoasă orală absoarbe nicotina din aceste pastile. Prin urmare, nu trebuie să mănânci sau să bei nimic cu cel puțin un sfert de oră înainte de a lua o pastilă sau în timp ce ai una în gură. Reține faptul că trebuie să sugi comprimatul până se dizolvă complet – aproximativ o jumătate de oră.
Descoperă mai mult:
Concluzie: terapia de înlocuire a nicotinei
Niciun tip de terapie de substituție a nicotinei nu este mai bun decât altul. Pur și simplu trebuie să-l alegi pe cel care se potrivește cel mai bine stilului tău de viață și obiceiurilor tale legate de fumat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bello, S. (2011). Tratamiento del Tabaquismo. Revista Chilena de Cardiología. https://doi.org/10.4067/s0718-85602011000300007
- Ciencias, F. D. E., & Sociología, P. Y. (2012). eficacia de la terapia cognitivo conductual, las parches de nicotina y su combinación para dejar de fumar. Uni Complutense de Madrid.
- Perkins, Kenneth A., Joshua L. Karelitz, and Margaret C. Boldry. “Reinforcement enhancing effects of nicotine via patch and nasal spray.” Nicotine and Tobacco Research 21.6 (2019): 778-783.
- PG, M., & HA, L. (1992). Una evaluación de los chicles de nicotina como un complemento a la libertad de las clínicas para dejar de fumar. Addictive Behaviors.
- Wadgave, Umesh, and L. Nagesh. “Nicotine replacement therapy: an overview.” International journal of health sciences 10.3 (2016): 425.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.