Terapia genică pentru a vindeca surditatea prelinguală - Doza de Sănătate
 

Terapia genică pentru a vindeca surditatea prelinguală

Terapia genică urmărește să furnizeze gene care să corecteze sau să suplinească funcțiile altor gene defecte, a căror prezență duce la dezvoltarea surdității prelinguale.
Terapia genică pentru a vindeca surditatea prelinguală
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Terapia genică poate fi soluția pentru surditatea prelinguală. Această terapie poate înlocui utilizarea implanturilor cohleare. De fapt, rezultatele unor studii pe animale au fost pozitive.

Ai auzit de terapia genică? Dar de surditatea prelinguală? Trebuie să înțelegi aceste două concepte pentru a înțelege această nouă linie de tratament. Deci, să vedem despre ce este vorba.

Terapia genică este un nou domeniu al medicinei

Genă care cauzează surditatea prelinguală
Terapia genică urmărește să înlocuiască acele gene defecte care cauzează boli moștenite.

Tratamentele bazate pe genomul uman câștigă din ce în ce mai multă popularitate în vindecarea anumitor boli, cum ar fi cancerul. Această terapie constă în introducerea genelor pentru corectarea oricăror modificări ale genomului care ar putea produce boli.

O genă este o porțiune de ADN care conține informațiile necesare pentru a sintetiza o anumită proteină în organism. Aceste porțiuni de ADN pot suferi modificări (mutații) și codifica proteine defecte, care duc la apariția bolilor. Așadar, terapia genică încearcă să corecteze aceste defecte.

Există încă multe întrebări fără răspuns, chiar dacă testele de terapie genică umană au avansat rapid. De exemplu, oamenii de știință se întreabă dacă genele terapeutice în sine pot provoca boli. De asemenea, se întreabă care sunt limitele etice.

Ce este surditatea prelinguală?

Surditatea prelinguală apare atunci când pierderea auzului (totală sau parțială), adică incapacitatea de a auzi, este prezentă la naștere. Este congenitală și ar putea fi ereditară. Adesea, acest tip de deficiență de auz este atât de sever, încât copilul nu poate procesa informații lingvistice prin ureche, cu sau fără amplificare.

80% din surditatea infantilă este prezentă la naștere. Interesant este faptul că majoritatea copiilor surzi se nasc din familii cu auz normal.

Tratamente actuale pentru surditatea prelinguală

Persoană afectată de surditatea prelinguală
Multe probleme de surditate au fost în mare parte rezolvate datorită aparatelor auditive și implanturilor cohleare.

În prezent, bebelușii cu acest tip de surditate trebuie să folosească aparate auditive. Dar acestea nu sunt o soluție bună în toate cazurile și, prin urmare, unii copii necesită o intervenție chirurgicală. Aceste dispozitive transformă undele electrice în unde sonore atunci când le așezi în ureche. Datorită unui sistem de prindere circular și reglabil, oamenii le pot atașa cu ușurință la urechi pentru a îmbunătăți recepția sunetului.

Pacienții ar trebui să înceapă să poarte aparat auditiv pentru amplificare cât mai curând posibil după stabilirea diagnosticului. Dacă metodele de mai sus nu îmbunătățesc lucrurile, atunci pacientul poate necesita un implant cohlear.

Terapia genică și surditatea prelinguală

Există multe progrese în medicină, iar cercetătorii se întreabă dacă este posibil să folosească tratamente genice pentru a trata surditatea dintr-o perspectivă complet diferită (fără a fi nevoie de implanturi cohleare sau aparate auditive). Însă aceste tehnici sunt încă studiate pe animale.

Rezultatele a două investigații în care a fost aplicat acest tip de terapie genică sunt disponibile online. Cercetătorii par a fi obținut rezultate interesante pentru tratamentul problemelor de auz. Surditatea prelinguală afectează în prezent peste 125 de milioane de oameni din lume.

Partea dificilă a acestui tratament este faptul că utilizează viruși pentru a introduce gene sănătoase în organisme. Deci, este posibil ca aceste microorganisme să nu poată pătrunde în celulele urechii.

Unul dintre articolele publicate explică modul în care o genă care produce o proteină fluorescentă este introdusă în celulele urechii unui șoarece, folosindu-se o variantă sintetică a unui virus. Un alt rezultat pozitiv este faptul că nu au existat efecte secundare la acest tip de tratament pentru surditatea prelinguală.

Îți mulțumim pentru lectură!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lastra, O. L. V. (2006). Terapia génica. Medicina Interna de Mexico.
  • Rozalén, J., Ceña, V., & Jordán Joaquín. (2003). Terapia génica. Vectores de expresión. Ambito Farmaceutico.
  • Izquierdo, M. (1999). Terapia genica. Revisiones En Cancer.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.