Tipuri de alimente cu acid linoleic
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Există mai multe tipuri de alimente cu acid linoleic. Trebuie să știi faptul că această lipidă are multe beneficii pentru sănătatea cardiovasculară. De fapt, unii oameni susțin că acidul linoleic este un aliat de nădejde în curele de slăbire.
După cum poți vedea, acidul linoleic este un nutrient esențial care trebuie să fie prezent într-o dietă bine echilibrată. La urma urmei, este crucial în prevenirea bolilor cronice. Unii profesioniști în nutriție recomandă adăugarea suplimentelor de acid linoleic în dietă, mai ales dacă nu îl poți obține prin alimentația zilnică.
Alimente cu acid linoleic
Plantele sunt principalele surse de acid linoleic, în special nucile și semințele. Cu toate acestea, este posibil să-l obții și din ouă și unele cereale.
Uleiurile din semințe conțin acest acid gras, deși unii „experți” ne avertizează asupra consumului excesiv și prăjirii alimentelor în acest tip de grăsime. Efectele adverse ale celorlalte componente lipidice pot depăși beneficiile acidului linoleic.
Pentru a avea un aport corect de acid linoleic, trebuie să mănânci echilibrat. Ca regulă generală, introducerea nucilor ca gustare la jumătatea dimineții și după-amiaza este o modalitate excelentă de a consuma acid linoleic.
În orice caz, nu uita că această lipidă aparține grupului de acizi grași omega 6. Este posibil să nu fii conștient de acest lucru, dar aportul de acizi grași omega 3 și omega 6 trebuie să fie echilibrat pentru a evita stările inflamatorii în organism, conform cercetărilor publicate în revista Nutrients. De fapt, pierderea acestui echilibru ar putea fi un factor de risc în dezvoltarea obezității.
Citește mai mult:
Consumul de alimente bogate în acid linoleic reduce riscul de îmbolnăvire
Mai multe studii, precum cel publicat în revista Public Health Nutrition, asociază consumul regulat de alimente bogate în acid linoleic cu scăderea incidenței anumitor tipuri de cancer – în special cancer de sân. Totuși, dovezile acestei relații nu sunt solide și necesită investigații suplimentare.
Studiile mai noi leagă, de asemenea, consumul regulat al acestui nutrient de un risc mai mic de a dezvolta obezitate și ateroscleroză. De fapt, un articol publicat în 2019 în revista Nutrients stabilește o posibilă corelație pe termen lung în ceea ce privește reducerea riscului de apariție a bolilor cronice netransmisibile.
Se pare că aportul de grăsimi sănătoase este un factor protector împotriva dezvoltării mai multor boli. Prin grăsimi sănătoase ne referim la cele care nu au fost supuse tratamentelor termice. Încălzirea le transformă în grăsimi trans și le elimină calitățile nutritive.
Secretul este moderația
În ciuda beneficiilor atribuite consumului de acid linoleic, specialiștii nu recomandă suplimentele artificiale. Includerea alimentelor care conțin acid linoleic în dietă este suficientă pentru a obține beneficii pentru sănătate.
Nu uita că, așa cum am menționat mai sus, această lipidă aparține grupului de acizi grași omega 6. Dacă există un dezechilibru de acizi grași în organism, efectele sale antiinflamatorii vor fi anulate.
După cum poți vedea, trebuie să consumi și alimente bogate în lipide omega 3 (avocado, ulei de măsline extravirgin și pește oceanic) pentru a susține sănătatea cardiovasculară. Alege pești mai mici, deoarece aceștia conțin mai puține metale grele.
Îți recomandăm:
Consumă zilnic alimente care conțin acid linoleic
Pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și a reduce incidența unor boli precum obezitatea și bolile cardiovasculare, trebuie să introduci acidul linoleic în dieta ta zilnică. Acest nutrient are efecte pozitive atunci când este consumat în mod regulat.
Așa cum am spus mai sus, produsele pe bază de plante, precum nucile, semințele, cerealele integrale și derivatele lor sunt cele mai bune surse de acid linoleic. Cu toate acestea, evită să le cumperi produse procesate, deoarece nutrienții acestora nu mai sunt aceiași.
În ciuda beneficiilor acestei lipide asupra sănătății, nu există dovezi care să sugereze că suplimentele artificiale ar putea fi utile pentru tratarea bolilor cronice.
Acizii grași obținuți printr-o dietă bine echilibrată ar trebui să fie suficienți pentru a acoperi cerințele de bază ale organismului. Așadar, concentrează-te pe adăugarea acidului linoleic în dietă și bucură-te de beneficiile sale pentru sănătate.
Sperăm că ți-a plăcut acest articol!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Simopoulos AP., An increase in the omega 6/omega 3 fatty acid ratio increases the risk for obesity. Nutrients, 2016.
- Zhou Y., Wang T., Zhai S., Li W., Meng Q., Linoleic acid and breast cancer risk: a meta analysis. Public Health Nutr, 2016. 19 (8): 1457-63.
- Hartigh LJ., Conjugated linoleic acid effects on cancer, obesity and atherosclerosis: a review of pre clinical and human trials with current perspectives. Nutrients, 2019. 11 (2): 370.
- Leizer, Cary, et al. “The composition of hemp seed oil and its potential as an important source of nutrition.” Journal of Nutraceuticals, functional & medical foods 2.4 (2000): 35-53.
- Naughton, Shaan S., et al. “Linoleic acid and the pathogenesis of obesity.” Prostaglandins & other lipid mediators 125 (2016): 90-99.
- Viladomiu, Monica, Raquel Hontecillas, and Josep Bassaganya-Riera. “Modulation of inflammation and immunity by dietary conjugated linoleic acid.” European Journal of Pharmacology 785 (2016): 87-95.
- Jandacek, Ronald J. “Linoleic acid: a nutritional quandary.” Healthcare. Vol. 5. No. 2. Multidisciplinary Digital Publishing Institute, 2017.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.