Tipuri de avort și ce trebuie să știi
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Avortul pune capăt unei sarcini înainte de 180 de zile de gestație. Există trei tipuri de avort: spontane, naturale sau induse. Încheierea unei sarcini, fie ea naturală sau indusă, ar putea fi urmată de pierderea de sânge prin vagin.
Tipuri de avort în funcție de motiv
Avortul spontan
Acesta este unul dintre tipurile de avort care au loc involuntar. De fapt, cele mai multe avorturi spontane apar în primele 12 săptămâni de sarcină. În plus, nu necesită, în general, niciun tip de intervenție chirurgicală.
Unele dintre cauzele avorturilor spontane sunt anomaliile cromozomiale, precum și anomaliile arterei uterine. În plus, endometrioza și mioamele pot provoca, de asemenea, avorturi spontane.
De asemenea, fumatul, consumul de alcool și droguri și situațiile traumatice cresc riscul de avort spontan.
Avortul indus
Acesta este unul dintre tipurile de avort în care femeile se supun în mod deliberat unei proceduri pentru a pune capăt sarcinii.
Citește mai mult:
Avortul terapeutic
În cazul acestui tip de avort, medicul va pune capăt sarcinii dacă sănătatea mamei sau a fătului este expusă riscului. Acest lucru se întâmplă atunci când există un pericol de deces sau riscuri imediate pentru sănătate. De exemplu, acestea includ sarcini cu risc ridicat, sănătatea psihologică și multe altele.
Situația juridică a acestor tipuri de avorturi
Avorturi ilegale
Avorturile sunt ilegale atunci când sunt efectuate împotriva legilor statului în care acestea sunt efectuate. Dacă legea face ca această procedură să fie ilegală, femeile recurg adesea la avorturi periculoase și riscante. Prin urmare, în țările în care avortul este ilegal, rata mortalității materne este mai mare decât în țările în care avortul este legal.
Avorturi legale
Chiar și cele mai progresiste legi pedepsesc femeile însărcinate și specialiștii care provoacă avorturi în afara termenelor limită. În plus, medicii pot fi amendați sau chiar trimiși la închisoare. În aproape toate țările din lume, avortul este legal în anumite circumstanțe, cu excepția următoarelor:
- Vatican
- El Salvador
- Malta
- Nicaragua
- Honduras
- Republica Dominicană
Sistemul de termen limită permite o fereastră specifică în care avortul este legal. De exemplu, în România, perioada este de 14 săptămâni. De asemenea, există o perioadă de 3 zile de reflecție. Există o mulțime de motive diferite pentru care este legal să faci un avort. În Statele Unite, fiecare stat își poate scrie propriile legi privind avortul.
Citește mai mult:
Tipuri de avort în funcție de modul în care sunt efectuate
1. Avortul farmacologic
Până în a șaptea săptămână de sarcină, femeile pot face avort cu ajutorul pastilelor. În primul rând, pacienta va lua unul sau mai multe comprimate de mifepristonă. După 24 sau 48 de ore, se administrează misoprostolul pentru a se elimina sacul gestațional.
Aceste medicamente pot fi obținute numai din spitale și centre de sănătate acreditate.
2. Avortul instrumental
În cazul acestui avort, există câteva tipuri în funcție de tehnică:
- Avortul prin dilatare și aspirație (metoda Kaman). În primul rând, colul uterin se dilată progresiv. Apoi, este aspirat. Medicii nu fac tăieturi sau incizii și nu există intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, este nevoie de profesioniști și echipamente medicale. Medicii pot face acest lucru până în săptămâna 17, iar intervenția durează, de obicei, între 5 și 10 minute.
- Avortul chirurgical. Ginecologii sau chirurgii operează pacienta.
- Avortul prin dilatare și evacuare. Acesta este unul dintre tipurile de avort care au loc în săptămânile 16-19. Există un risc mai mare, deoarece sarcina este mai avansată. Necesită întotdeauna anestezie generală sau sedare. De asemenea, necesită o intervenție chirurgicală. Uterul se dilată, apoi medicul folosește instrumente chirurgicale pentru a îndepărta fetusul. De obicei, acest procedeu durează între 10 și 30 de minute, iar recuperarea poate dura câteva ore.
- Chiuretajul: Acest procedeu necesită răzuirea pereților uterului. De fapt, ginecologii folosesc această tehnică și pentru alte proceduri. În plus, tehnica este utilizată numai din motive speciale, atunci când OMS oferă recomandări în acest sens.
- Avortul cu medicamente sau avortul indus: Combină metoda farmacologică pentru a dilata uterul cu metoda chirurgicală pentru a elimina conținutul. Există anumite riscuri după săptămânile 19-20. Prin urmare, medicul trebuie să evalueze cazul, deoarece necesită internare și anestezie generală. Uneori, poate fi necesară repetarea procedurii de inducție.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Durán, R. I. B. (2012). ABORTO ESPONTÁNEO. Liberabit. Revista de Psicología.
-
Alejandro Manzur, Y. (2010). Aborto recurrente. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(10)70553-8
-
Martins, E. F., Almeida, P. F. B. de, Paixão, C. de O., Bicalho, P. G., & Errico, L. de S. P. de. (2017). Causas múltiplas de mortalidade materna relacionada ao aborto no Estado de Minas Gerais, Brasil, 2000-2011. Cadernos de Saúde Pública. https://doi.org/10.1590/0102-311×00133116</p>
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.