Tipuri de divorț și caracteristici
Numărul cuplurilor care au divorțat în 2020 a fost mai mare decât în anii precedenți. Există diferite tipuri de divorț, ale căror caracteristici merită cunoscute.
Pe scurt, am putea defini divorțul ca dizolvarea unei legături matrimoniale. Nu este același lucru cu o separare, atunci când legătura oficială nu este dizolvată. Prin urmare, fiecare membru al relației nu se va putea recăsători până când divorțul nu se va finaliza.
Ce tipuri de divorț există?
Există până la patru tipuri de divorț, așadar cunoașterea lor este esențială pentru a ști care dintre ele se potrivește cel mai bine cu ceea ce își dorește un cuplu.
De asemenea, alegerea tipului potrivit va depinde de circumstanțe. Știm că această procedură nu este ușoară. Divorțul este dureros. Pot exista discriminări și dificultăți în obținerea dizolvării legăturii.
Cu toate acestea, înainte de a intra în subiect, trebuie să menționăm un aspect. Legal, este necesară doar voința uneia dintre părți pentru a se solicita divorțul. Înainte, existau probleme dacă unul dintre membrii cuplului nu dorea să rupă legătura.
Vezi și:
Tipuri de divorț și caracteristici
1. Divorț amiabil sau de comun acord
Acesta este cel mai simplu tip de divorț. Deoarece ambele părți vor să încheie relația, procesul va fi simplu, rapid și ieftin. Ceea ce trebuie făcut este intentarea divorțului și acordul de a te prezenta ulterior în instanță. Acordul trebuie să includă distribuirea activelor, custodia copiilor și problemele legate de moștenire.
2. Divorț contencios sau judecătoresc
Al doilea tip de divorț apare atunci când doar unul dintre membrii cuplului vrea să divorțeze, iar celălalt nu este de acord. Nu există un acord, așa că este intentat un proces. Este clar că cealaltă persoană va pierde deoarece, dacă cineva dorește să divorțeze, acesta va fi singurul rezultat.
Problema unui divorț contencios este prelungirea agoniei. Persoana care nu dorește să divorțeze poate pune obstacole în distribuția bunurilor și custodia copiilor. Adevărul este că aceste procese pot dura un an și jumătate, ceea ce înseamnă o mare durere emoțională.
3. Divorț administrativ
Acest tip de divorț nu implică o procedură judiciară. Trebuie doar să mergeți la starea civilă și să cereți anularea căsătoriei. Este o procedură rapidă. Cu toate acestea, trebuie să existe un acord reciproc, să nu existe copii implicați și să nu fie necesară acordarea de pensie alimentară.
4. Divorțul fără cauză sau divorțul expres
În acest caz, doar unul dintre membri dorește divorțul. Totul este mult mai ușor, deoarece nu este necesar să argumentezi motivele pentru care vrei să rupi legătura, ceea ce accelerează lucrurile.
Cel mai bine este ca procesul să fie de comun acord, astfel încât totul să fie mai ieftin și mai rapid. La urma urmei, divorțul aduce întotdeauna tristețe. De ce să prelungești suferința mai mult timp? De fapt, dacă este posibil să optezi pentru divorțul administrativ, nu rata această șansă!
Vezi și:
Consecințele acestor tipuri de divorț
Un divorț are întotdeauna consecințe, mai ales dacă nu este de comun acord. Divorțurile controversate nu rup doar relația, ci pot distruge și oamenii.
Deseori, soțul care dorește divorțul suferă de depresie. Frustrarea și durerea pe care o simte crește atunci când își dă seama că cealaltă persoană nu va colabora. Stima de sine poate fi, de asemenea, diminuată. Indicat ar fi ca cele două persoane care până acum erau căsătorite să meargă la psiholog.
În cazul căsătoriilor care au durat mulți ani, oamenii pot avea sentimente de singurătate și nesiguranță, crezând că nu vor mai putea găsi pe altcineva. Sunt sentimente normale, iar un divorț amiabil ajută foarte mult. Cu toate acestea, a merge la terapie este mai mult decât recomandat.
Divorțul este separarea definitivă
Este foarte posibil să nu știi că există atât de multe tipuri de divorț. Acest lucru este important, deoarece ne oferă posibilitatea de a alege opțiunea care ni se potrivește cel mai bine.
Desigur, divorțul de comun acord este cel mai bun și este asimilat tipului administrativ. Litigiile ar trebui să ne facă să reflectăm asupra modului în care concepem și trăim relațiile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cáceres, C., Manhey, C., & Vidal, C. (2009). Separación, pérdida y duelo de la pareja: Reflexiones imprescindibles para una terapia de divorcio. De familias y terapia, 27, 41-60.
- Fariña, F., & Ramón, A. R. C. E. (2006). El papel del psicólogo en casos de separación o divorcio. Future of Children, 4(143), 164.
- Granda, E. C. V., Fadul, D. F. J., López, L. M., & Floril, M. P. C. (2019). Análisis de los tipos de divorcio y la incidencia legal con los hijos. Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas, 2(2), 151-159.
- Ramírez, Elisabet Chaverra, Yesenia Restrepo Camargo, and Daniela Vergara Arévalo. “La experiencia de divorcio y la terapia familiar. Miradas diversas.” Poiésis 38 (2020).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.