Tipuri de erupții pe piele și cauzele lor
Există multe tipuri de erupții pe piele. Acestea sunt cunoscute și sub numele de „eflorescență”, un termen pe care îl folosesc medicii pentru orice leziune cutanată. Cu alte cuvinte, se referă la o modificare a epidermei care afectează culoarea, aspectul, forma sau textura pielii de pe orice parte a corpului.
Studiile epidemiologice indică faptul că prevalența unei boli care provoacă erupții cutanate sau dermatită atopică este de aproximativ 15-30% în rândul copiilor din țările cu venituri ridicate. Aceasta înseamnă că afecțiunile dermice sunt din ce în ce mai dese.
Pielea este prima barieră – împreună cu saliva, lacrimile și membranele mucoase – care ne protejează de agenții patogeni străini. Astfel, trebuie să ții cont de orice proces dăunător. Articolul de astăzi îți oferă informații utile despre principalele tipuri de erupții cutanate și cauzele acestora.
Tipuri de erupții pe piele
Definiția termenului de erupție cutanată cuprinde multe afecțiuni. Potrivit Clinicii Mayo, acestea sunt cele mai frecvente tipuri:
- Dermatita atopică este o afecțiune permanentă care provoacă roșeață și mâncărime cutanată. Nu există nici un remediu definitiv. Cu toate acestea, tratamentele pot atenua mâncărimea și preveni apariția unor noi focare.
- Dermatita de contact este o erupție cauzată de contactul direct cu substanțele pe care sistemul imunitar nu le tolerează. Se poate manifesta prin iritație (cel mai frecvent simptom) sau alergie.
- Erupția la căldură (miliaria) apare din cauza acumulării de transpirație în canalele cutanate. De obicei, apare în climatul extrem de cald. Se manifestă prin pustule și mâncărime.
- Intertrigo este frecvent la persoanele obeze. Apare din cauza fricțiunii pliurilor pielii și acumulării de bacterii și transpirație.
- Psoriazisul este o boală inflamatorie a pielii de origine autoimună. Apar leziuni solzoase.
Acestea sunt doar câteva exemple de tipuri de erupții cutanate, dar există și multe altele: pecingine, rozacee, zona zoster (cauzată de herpesul zoster), etc. Medicii nu cunosc cauzele acestui grup de afecțiuni.
Citește mai mult:
Principalele cauze
Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, erupțiile cutanate simple (în special dermatita de contact) sunt cauzate de atingerea lucrurilor care afectează pielea – substanțe chimice, cosmetice, coloranți și anumite plante toxice.
Alte tipuri de erupții cutanate sunt cauzate de o invazie intraepidermică virală, fungică sau bacteriană. Un exemplu în acest sens este impetigo la copii, cauzat de bacteria Streptococcus pyogenes.
Erupțiile cutanate pot apărea și din cauza microorganismelor, precum dermatofiții. Acestea formează colonii fungice pe piele și se hrănesc cu keratină, provocând leziuni cutanate. De asemenea, multe erupții cutanate apar din cauza alergiilor.
Recomandări generale pentru îngrijirea diferitelor tipuri de erupții cutanate
Desigur, tratamentul depinde în mare măsură de agentul cauzal. Pecinginea necesită antifungice; zona zoster, vaccinuri și antivirale; impetigo, unguente antibiotice. Natura agentului patogen invadator va determina protocolul de tratament. Așadar, automedicația este exclusă. De asemenea, nu există niciun remediu pentru bolile cronice, cum ar fi dermatita atopică sau psoriazisul. În aceste cazuri, Academia Americană de Astm și Imunologie indică următoarele:
- Nu freca excesiv pielea.
- Poartă haine confortabile.
- Utilizează creme, soluții și loțiuni (prescrise de dermatolog) pentru a ameliora mâncărimea.
- Aerisește erupția cutanată cât mai mult posibil.
- Evită săpunul și înlocuiește-l cu geluri de duș cu pH neutru.
În general, o cremă cu 1% hidrocortizon tratează în mod eficient roșeața, inflamația și durerea. Această familie de medicamente este adesea disponibilă fără prescripție medicală.
Citește mai mult:
Când să mergi la medic
Unele tipuri de erupții cutanate se ameliorează fără a fi nevoie de tratament specific. Însă trebuie să consulți medicul dacă există anumite simptome, cum ar fi durerile articulare, dificultățile de respirație, umflarea feței, zonele prea sensibile și dureroase sau dungile roșii.
După cum am menționat mai sus, multe erupții cutanate apar din cauza tulburărilor cronice care nu reprezintă o problemă majoră – cum ar fi dermatita. Din păcate, soluția nu este la fel de simplă în cazurile în care declanșatorul este viral, fungic sau bacterian și necesită tratament imediat.
Lucruri de reținut despre principalele erupții pe piele
O erupție poate fi cauzată de ereditate, infecții, condiții de mediu, alergii și mulți alți factori – sau o combinație de diverși factori.
În general, este bine să consulți medicul dacă ai întrebări sau nelămuriri. Nu uita faptul că aceasta este o afecțiune cu multe cauze declanșatoare, așa că nu trebuie să iei medicament fără a consulta un specialist.
Numai un profesionist în domeniul sănătății îți poate evalua erupția cutanată și poate determina ce opțiuni terapeutice sunt adecvate în funcție de situație. De asemenea, acesta te poate instrui cu privire la alte lucruri pe care le poți face pentru a preveni orice complicații.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bagazgoitia, L., Gutiérrez, M., García Blesa, C., & Hernández Martín, A. (2009). Aspectos epidemiológicos, patogénicos, clínicos y diagnósticos de la dermatitis atópica:¿ Es posible la prevención?. Pediatría Atención Primaria, 11, 31-47.
- Skin rash, mayoclinic. Recogido a 7 de noviembre en https://www.mayoclinic.org/es-es/skin-rash/sls-20077087
- Erupción cutánea, medlineplus.gov. Recogido a 7 de noviembre en https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003220.htm
- Dermatitis atópica, American Academy of Asthma and Immunology. Recogido a 7 de noviembre en https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/sp-eczema-atopic-dermatitis
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.